25/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Hêvî LGBTİ+, Diyanet’in nefret hutbesinin ardından “Türkiye’den HIV Hikayeleri” kitabını online ortamda yayınladı.

Diyanet’in nefretine karşı Hêvî’den “Türkiye’den HIV Hikayeleri” kitabı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hêvî LGBTİ+ Derneği, Diyanet’in nefret hutbesiyle LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef göstermesinin ardından “Türkiye’den HIV Hikayeleri” kitabını online ortamda paylaştı.

Dernek şu açıklamayı yaptı:

“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın dün (24.04.2020 tarihinde) ramazan ayına özel verdiği hutbesinde, LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef göstermesi üzerine, daha önce yayınladığımız “Türkiye’den HIV Hikâyeleri” adlı kitabımızın pdf halini sizlerle paylaşmak istedik. Bizler -kimi nefret dolu kesimlerin lanse etti(rdi)ği gibi- ne yalnızız ne de yanlışız. Biz LGBTi+’lar; kimi yerde sizlerin akrabaları, hergün alışveriş yaptığınız bakkal veya çırağı, mağaza görevlisi, herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda sizlere “şifa” dağıtan sağlık çalışanları, bu ülkenin eğitimcileri, esnafları, mavi yakalıları, imamları olduğumuz kadar seks işçileri de olduğumuzu unutmayın isteriz.

HEVİ LGBTİ+ olarak biliyoruz ki HIV ile yaşayanlar çoğu zaman sizlerin yarattığı bu nefret çarkında zorbalığa uğruyor, çalışamıyor, HIV statülerinin teşhir olmasından korkarak toplumdan çoğu zaman izole bir şekilde yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Sizlerle, LGBTİ+ heteroseksüel demeden çoğu kadınlardan oluşan 13 farklı görüşmeci ile hazırladığımız “Türkiye’den HIV Hikâyeleri” kitabını gurula paylaşıyoruz. İyi okumalar dileriz.”

Kitaba ulaşmak için tıklayın.

Diyanet’in nefret hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkezi Cuma hutbesinde yine hedef LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlardı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde nefret ve ayrımcılık saçtı.

Cuma hutbesi ülke genelindeki camilerde okunuyor. Hutbede eşcinseller ve HIV’le yaşayanlar şu ifadelerle hedef gösterildi:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Diyanet’e tepkiler büyüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de, Diyanet’in nefret hutbesine tepki gösterenler arasındaydı. Gökçen, “Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum” dedi.

Pozitif-iz Derneği, “Diyanetin nefret söylemleri ile LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesini ve her fırsatta HIV ile ilişkilendirmelerini de üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

İHD Ankara Şubesi ise, nefret hutbesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Antalya LGBTİ Platformu, Antalya Kadın Platformu, Antalya Abdal Musa Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği, EMEP'li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İMECE, İHD Antalya Şubesi, İHD Kadın ve LGBTİ Komisyonu, KESK Antalya Kadın Meclisi, HDP Antalya Gençlik Meclisi ve HDP Antalya Kadın Meclisi de ortak açıklamayla Diyanet’in nefret ve ayrımcılık dolu Cuma hutbesine tepki gösterdi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç, sağlık hakkı
İstihdam