08/08/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Rapor, LGBTİ sivil toplum kuruluşlarının engellendiğini ortaya koyuyor.

Dünyanın yarısında LGBTİ örgütlerin yasal statü kazanması engelleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Outright’ın raporuna göre dünyanın neredeyse yarısında yasal olarak kayıtlı LGBTİ örgütü yok. Rapor, LGBTİ sivil toplum kuruluşlarının engellendiğini ortaya koyuyor.

Siyah: Kayıt olmaya izin yok

Gri: LGBTIQ örgütlenmesi bilindiği kadarıyla yok

Yeşil: Kayıt olmaya izin var, yasal statü var

ABD merkezli insan hakları örgütü OutRight Action, “LGBTİ Örgütlenmesinde Küresel Durum” raporunu yayınladı. Raporda, hükümetlerin LGBTİ’lerin eşitlik için örgütlenmesini yasa ve mevzuatları kullanarak engellemesi ele alınıyor. Rapor, dünya genelinde hangi ülkelerde LGBTİ sivil toplum kuruluşlarının yasal statü kazanması ve kayıtlı oluşumlara dönüşmesinin engellendiği yer alıyor.

85 ülkede yasal statü yok

Rapora göre; dünyadaki 194 ülkeden 85’inde LGBTİQ örgütlenmeleri ya resmi olarak kaydolup yasal statü kazanamıyor ya da LGBTİQ örgütlenmeleri bulunmuyor.

Outright Action yöneticilerinden Maria Sjodin, “Tarih gösteriyor ki LGBTİQ hakları aktivizm ve görünürlük sayesinde kazanılıyor. Devletler LGBTİQ örgütlenmelerini baskı altına alarak aslında LGBTİQ kişilerin temel insan haklarından faydalanmasını ve eşitliği engelliyor” diyor.

Devlet destekli şiddet ve yeraltına itilme

Yine rapora göre, yasal statü sahibi olmayan LGBTİ örgütlenmelerinin banka hesabı açması bile mümkün olmuyor. Uluslararası bağışlardan faydalanamıyor. Kayıtlı olmayan LGBTİ örgütleri hükümet yetkilileri ile bir araya gelemiyor hatta çoğu zaman kendi toplantılarını yapmaları bile yasadışı görülebiliyor. Yasal tanınma olmadığında LGBTİ grupları “yeraltına inmek” zorunda kalıyor, kamusal aktivizm engelleniyor, kapalı sosyal ağlara dönüşüyor veya ülkelerinin yasaları gereği yasadışı çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum devlet destekli şiddet, ayrımcı tutuklama ve soruşturmalar ve devlet gözetimine varabiliyor.

Gerekçeler: İnanç, ahlak ve ulusal güvenlik

Araştırma, birçok örgütlenmenin eğer açıkla LGBTIQ hakları için çalıştığını söylerse yasal statü kazanamadığını da ortaya koyuyor. Devletler çoğu zaman LGBTİ örgütlerinin yasal statü kazanması ve kaydolmasını ahlaki ya da dini temellerle engelliyor. Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkı ihlalinin gerekçesi bazı örneklerde ise ulusal güvenlik oluyor.

Türkiye’de durum ne?

Türkiye’de LGBTİ+ dernekleri her ne kadar yasal statü sahibi olabilse de son yıllarda artan yasaklar LGBTİ+’ların ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü tehdit ediyor. İstanbul Onur Yürüyüşü’nün bu sene dördüncü kez yasaklanması ve Ankara’da Kasım 2017’de ilan edilen süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağı” LGBTİ+’ların hakları için bir araya gelmesini engelliyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam