14/03/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

İlhan ve Alaz, "Özel Eğitim Otistik Çocuklara Zarar Veriyor mu?" sorusu etrafında özel eğitimi, amacını, otistik çocuklara etkilerini tartıştı.

“Eğitimin koşulu ve sonucu hayat boyu travma olmamalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Solfasol TV YouTube kanalında yayınlanan Merhaba! Spektrum ile Sohbetlerin 16. bölümünde İlhan ve Alaz, "Özel Eğitim Otistik Çocuklara Zarar Veriyor mu?" sorusu etrafında özel eğitimi, amacını, otistik çocuklara etkilerini tartıştı.

İlhan bölüme, bölüm konularını özel eğitim esnasında belli ortamların zarar görme ihtimallerini artırabildiğini belirterek başladı:  

“Bu hafta özel eğitimi konuşmamız iyi olabilir dedik ve özel eğitimin çocuklara nasıl zarar verebildiğini, ne tarz koşulların çocuklara zarar verme ihtimalini artırdığını ve çocukların bu tarz durumda nasıl tepki verdiğini ve çocuğun nasıl zarar görüp görmediğini anlayabileceğimizi konuşmaya çalışacağız.”

“Şöyle bir uyarı vermek istiyorum, biz hiçbirimiz özel eğitimin tamamıyla zararlı olduğunu düşünen insanlar değiliz. Desteklediğimiz ve iyi olduğunu düşündüğümüz terapi ve eğitim modelleri var. Onların, bedava hale gelmesi ve herkes için ulaşılabilir hale gelmesi bizim için çok büyük bir hedef. Bu tarz terapi ve eğitimler çok değerli ama şu gerçeği değiştirmiyor: Çok güzel terapi modelleri de olabilir, çok kötü modeller de olabilir ama günün sonunda çocuklar zarar görebilirler. Çocuklar evde de özel eğitime de gittiklerinde zarar görebilirler. Belirli ortamlar çocukların zarar görme ihtimallerini artırabilir. Bugün biraz bunun detaylarına ineceğiz.”

Alaz, özel eğitimin hayatı yaşamayı kolaylaştırırken çocukların ileriki yaşlarda farklı destek ve eğitimlere ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti:

“Bazı uygulamalar otistik insanlara bir sürü beceriler kazandırıp çok önemli destekler de sağlayabiliyor. Buradan ‘her şey kötü’ gibi bir yere çekilmesi değil amacımız. Özel eğitim adı altında yapılan bir sürü uygulamada aslında bir sürü problemler oldu. Buralarda çocuğun normalleştirme isteğinin ve özgürlüklerinin, özerkliğinin elinden alınmasının; itiraz hakkının elinden alınmasının yarattığı sıkıntılar. Ya da bu alanda çalışan insanların yeterince bilgili olmamasının, yeterince bilinçli olmamasının yarattığı sıkıntılar. Yoksa, bu hep yaşanıyor. ‘Şu X uygulama kötüdür’ dediğimizde, ‘O zaman bırakalım da çocuk yerde pisliğiyle oynayarak yuvarlansın o zaman’ tepkisiyle karşılaşıyoruz. Dediğimiz bu değil, gerçekten yanlış anlamak gerekiyor buraya çekmek için. Uğraşmak gerekiyor biraz. Hayır, ona zarar verecek şeylerdense mutlu ve güvende; iyi hissedeceği bir ortamda ona gerçekten destek olacak, belli beceriler kazandıracak, hayatı yaşamasını kolaylaştıracak, ileriki yaşlarda desteklere ve farklı terapilere ihtiyacı var çocukların.”  

İlhan, özel eğitimle ilgili çok fazla seçenek olduğunu ancak eğitimin koşulunun ve sonucunun hayat boyu travmatize olmak olmaması gerektiğinin altını çizdi:

“Ben şimdiye kadar özel eğitim tamamıyla kötü, asla iyi değil diyen hiç kimseyi görmedim. Ben sadece Türkiye’deki insanlardan bahsetmiyorum, gerçekten kimseyi görmedim. Onun aksine şöyle bir konuşma var, eğitimin koşulu ve sonucu hayat boyu travmatize olmak olmamalı. Sırf, belirli bir eğitim aldınız diye çocukken belirli eğitimlerle uğraştınız diye hayatınız boyunca kötü etkilenecekseniz onu biraz sorgulamak gerekiyor. Otizm konusunda çok farklı eğitim şekilleri var, eğitimler konusunda şöyle bir şey var: Birçok zaman, birkaç eğitim birlikte uygulanıyor. Farklı günlerde farklı şeyler yapılıyor, gibi. Çok fazla seçenek ve çok fazla insan var. O yüzden travmatize olmak, zarar görmek, çok kötü şekilde zarar görmek zorunlu değil çünkü tek seçenek bu tarz zararlara sebep olacak insan ve modellerle çalışmak değil.”

Merhaba! Spektrum ile Sohbetler - Özel Eğitim Otistik Çocuklara Zarar Veriyor mu? bölümünü buradan dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, eğitim
2024