25/02/2023 | Yazar: Aslı Alpar

El Salvador Yasama Meclis’i bir yılda çıkarması gereken transların kimlik belgelerindeki isimlerini değiştirmelerine izin verecek yasayı çıkarmadı.

El Salvador’da trans haklarında bir yıllık gecikme! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 2019'da El Salvador'da transfobiye karşı bir yürüyüşten, Paula Rosalesglobalvoices.org/

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve El Salvador’da LGBTİ+ hakları için çalışan COMCAVIS TRANS 23 Şubat’ta yaptıkları açıklamada, El Salvador Yasama Meclisi'ni, transların kimlik belgelerindeki isimlerini değiştirmelerine izin verecek yasayı çıkarmadığı için kınadı.

Şubat 2022’de Yüksek Mahkeme'nin translara karşı ayrımcılığı önleyecek yasal bir cinsiyet tanıma prosedürü oluşturması için Yasama Meclisi’ne bir yıllık süre vermişti. Ancak Yasama Meclisi bu kararı aradan geçen bir yıllık süre zarfında çıkarmadı.  

HRW ve COMVACIS TRANS açıklamada El Salvador Yasama Meclisi’ni, transların yasal belgelerinde isimlerini ve cinsiyet belirteçlerini değiştirmelerine izin veren yasayı çıkarmaya çağırdı.

“Yasama Meclisi, cinsiyetin tanınması yönündeki karara acilen uymalı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları araştırmacısı Cristian González Cabrera açıklamada “Yasama organı, transların sosyal, ekonomik ve siyasi haklarını alabilmesi için yaşadıkları dezavantajların azaltılmasına yardımcı olacak, mahkemenin cinsiyetin tanınması yönündeki apaçık kararına acilen uymalı” dedi.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam