05/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Engelli örgütleri, ‘evde hapis düzenlemesi’ olarak adlandırdıkları yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto etmesi çağrısıyla Cumartesi günü sokağa çıkacak.

Engelliler ‘Evde Hapis Düzenlemesi’ne Karşı Sokağa Çıkıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Engelli örgütleri, “evde hapis düzenlemesi” olarak adlandırdıkları yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto etmesi çağrısıyla Cumartesi günü sokağa çıkacak.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binası önünde, Cumartesi (7 Temmuz) günü, saat 13.30’da toplanmak için çağrı yapan 7 Temmuz Platformu, “engellilerin bir oldubitti ile haklarından bir kez daha mahrum edildiğini” belirtti.
2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Kanun ile tüm kamusal alanların ve tüm toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre konulmuştu. Bu sürenin bitmesine sayılı günler kala, TBMM Genel Kurulu’ndan geçen yasa ile bu sürenin 3 yıl daha uzatılması öngörülüyor.

Engelli hakları konusunda çalışan örgütler ise söz konusu kanunun öngördüğü 3 yıllık öteleme düzenlemesine karşı çıkıyor.
 
“Hükümet ve belediyeler sorumluluklarını yerine getirsin”
 
Sürenin uzatılmasıyla engellilerin tüm hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılacağını belirten engelli hakları örgütleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e veto çağrısında bulunurken şu gerekçeleri sıraladılar:
 
“Ötelenmemek ve ötekileştirilmemek için, Hükümetin ve belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi için, Özgür ve engelsiz bir dünyada yaşama taleplerimizi haykırmak için, Eşit yurttaşlık ve onurlu bir yaşam için, Uzatmalı mahkûmiyete karşı çıkmak için”
 
7 yıllık süre 10 yıla uzatıldı
 
2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Ve Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un geçici 2 ve 3. maddeleri ile tüm kamusal alanların ve şehir içi toplu taşım araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için 7 yıl süre tanınmıştı.
 
Bu sürenin dolmasına sayılı günler kala TBMM’de 302 sıra sayılı kanunun görüşülmesi sırasında verilen bir önerge ile 7 yıllık süre 10 yıla uzatıldı.
 
Engelli hakları örgütleri, söz konusu düzenleme ile Anayasa’nın “Eşitlik İlkesi” ve BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin açıkça ihlal edildiğini belirtiyor.

Etiketler: insan hakları
İstihdam