04/12/2023 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs’ın Kış Buluşmaları’nda Fransa ve Türkiye’de yaşlı LGBTİ+’ların sorunları ve örgütlenme tartışıldı. Grey Pride'dan Sylvain Guyot, “Bugünün yaşlı LGBTİ+ları dünün 'suçlu eşcinselleri' idi” dedi.

“Esenlik ve huzur içinde yaşlanmaya ihtiyacımız var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin Fransa'da LGBTİ+ yaşlılığı çalışan Grey Pride ile ortak düzenlediği “Hastalıkta, Sağlıkta, Yaşlılıkta” etkinlikleri 1-2 Aralık’ta Ankara’daydı.

1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında Türkiye ve Fransa’daki durumun değerlendirildiği HIV panelinin ardından Kış Buluşmaları’nın ikinci gününde konu yaşlılıktı.

Etkinlikte 17 Mayıs Yaşlılık Çalışmaları ekibi, Grey Pride ekibi, Fransa Dışişleri Bakanlığı LGBTİ+ Hakları Elçisi Jean Marc Berthon ve Müsteşar Kilian Vivien ile Türkiye ve Fransa’daki durumu değerlendirdi.

TIKLAYIN - Fransa ve Türkiye’de HIV ve mücadele tarihi konuşuldu

“Bugünün yaşlı LGBTİ+ları dünün “suçlu eşcinselleri” idi”

Grey Pride'dan Sylvain Guyot Fransa'daki yaşlı LGBTİ+ların sorunlarından bahsetti:

“Esenlik ve huzur içinde yaşlanmaya ihtiyacımız var. Bunun için mücadele ediyoruz. Fransa’da 1982’ye kadar eşcinsellik suç idi ve cezalandırılıyordu. Bugünün yaşlı LGBTİ+ları dünün “suçlu eşcinselleri” idi. Yaşlı LGBTİ+ların bugün yaşlılıklarla ilgili sorunlarıyla uğraşırken bir yandan da geçmişte yaşadıkları sorunları çözmek için uğraşıyoruz. LGBTİ+ olduğu için “suçlu” ilan edilen LGBTİ+ların adli sicillerinin silinmesi için uğraşıyoruz. Fransa’daki yaşlı LGBTİ+ların sorunları ile ilgili araştırmalar yapıyoruz ve bütün dünyadan yaşlılık alanında çalışan LGBTİ+ örgütleri ile bir araya gelmek ve sorunlarımızı konuşmak istiyoruz.”

17 Mayıs 2013’te herkes için evlilik yasasının Fransa’daki LGBTİ+lar için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Guyot, huzurevlerinin HIV’le yaşayan kişileri kapsamadığını ve bu yüzden bir yandan huzurevlerinin kapsayıcı hale gelmesi için mücadele ederken, ortak ev deneyimlerini hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Guyot, Paris Belediyesinin bu çalışmayı desteklediğini ve evde bakım çalışmalarına başladıklarını belirtti.

TIKLAYIN - Fransa LGBTQ Elçisi Berthon Ankara’da!

“Yaşlanınca birlikte yaşamak için, birlikte yaşlanmalıyız”

Kaos GL’den Umut Güner ise 40+ Lubunya İnisiyatifi’nin nasıl kurulduğunu anlattı. 2019’da Bolu’da bir araya gelen LGBTİ+’ların 40+ Lubunya’yı kurduğunu hatırlatan Güner, şöyle devam etti:

“İki hafta sonra 40+ Lubunya’nın dördüncü yaşını kutlayacağız. Şu anda yaşlı olmasak da yaşlılığa ilişkin kaygılarımızın gerçekliğe dönüştüğü bir süreçteyiz. 2019’da ilk buluşmada “yaşlanınca birlikte yaşamalıyız” üzerine yoğunlaşırken ikinci günün sonunda “yaşlanınca birlikte yaşamak için, birlikte yaşlanmalıyız ve birbirimizi yeniden tanımalıyız, birbirimizi sevmeliyiz” noktasına evrildik. Bununla beraber bir dizi karar aldık, bunları hayata geçirmek için organize olmaya ve örgütlenmeye bir yandan da daha fazla sosyalleşmeye karar verdik. Ancak Mart 2020 itibariyle pandemi patladı ve biz de herkes gibi evlere kapandığımız bir süreci yaşadık. Birbirimize verdiğimiz sözleri 9 -10 ay sonra kurulacak olan 17 Mayıs derneği sahiplendi.”

Etkinlikte son olarak 17 Mayıs Derneğinden Özge Gökpınar ise 40+ Lubunyanın gündeminden ve şimdiye kadar yaptığı çalışmalardan bahsetti.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet, dünyadan, tarihimizden, yaşlılık
İstihdam