01/04/2025 | Yazar: Kaos GL
EŞİK, LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması’nı bir kez daha hatırlattı. Türkiye’de transların cinsiyet uyum süreçleri için sağlık hizmeti almasına karşı olmayanların oranının yüzde 70,2 olduğuna dikkat çekti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı gönderilerle “Marjinal Kim?” kampanyasını başlatmıştı.
Platform; dün (31 Mart 2025) paylaştığı gönderide, Kaos GL ve 17 Mayıs derneklerinin 2025 Mart ayında yayınladığı LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması’nın verilerini bir kez daha hatırlatarak Türkiye’de transların cinsiyet uyum süreçleri için sağlık hizmeti almasına karşı olmayanların oranının yüzde 70,2 olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca platform, KONDA tarafından 2021 yılında 2132 kişinin katılımıyla hazırlanan Türkiye’de Bir Arada Yaşarız Araştırması’nın verilerini paylaşarak “devletin tüm bireylere, gruplara, kimliklere eşit mesafede durması gerekir” diyenlerin oranının yüzde 94 olduğunu da vurguladı.
Platformun paylaşımı şöyle:
- “Devletin tüm bireylere/gruplara/kimliklere eşit mesafede durması gerekir” diyenler %94
- “Vatandaşlar hükümete muhalefet edebilir, eleştirebilirler” diyenlerin oranı %84
- “Şiddeti övmedikçe, herkes fikrini istediği gibi ifade edebilmeli, bundan dolayı cezalandırılmamalıdır” diyenlerin oranı %83
- “Laik bir ülkede yaşamayı tercih ederim” diyenler %82
- “Demokratik bir ülkede yaşamayı tercih ederim” diyenler %82
- Trans kişilerin cinsiyet uyum süreçleri için sağlık hizmeti almasına karşı olmayanların oranı %70.2
LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması hakkında
Araştırma, daha önce LGBTİ+’lara yönelik tutum ve algıyı ölçme konusunda Türkiye örneklemini yansıtan bir kamuoyu araştırması yapılmadığı için bir ilk olma özelliği taşıyor. 1500 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçları, Türkiye’de LGBTİ+’lara ilişkin algılara dair geniş bir manzara sunuyor.
Rapora göre; araştırmaya katılanların tehdit algılarına ilişkin değerlendirmede “LGBTİ+’ların görünürlüğü” yüzde 10 oranla en az tehdit olarak algılandı. Araştırmanın sonuçlarına göre; yolsuzlukla mücadele yasalarının etkin bir şekilde uygulanmaması, basın özgürlüğünün kısıtlanması ve “Türkiye’nin gelişiminden rahatsız olan dış mihraklar” gibi konular katılımcılar tarafından en büyük tehditler olarak ifade edildi.
Tıklayın-LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması'nın sonuçları yayında!
Tıklayın-LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması: LGBTİ+’ların görünürlüğü en az tehdit
Etiketler: insan hakları, medya, yaşam