25/03/2025 | Yazar: Kaos GL

Eşitlik İçin Kadın Platformu, başlattığı “Marjinal Kim?” kampanyasında LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması’nı hatırlatarak Türkiye’de LGBTİ+’ların eşit ve özgür yaşamasına karşı olmayanların oranının yüzde 71 olduğuna dikkat çekti.

EŞİK soruyor: "Marjinal Kim?" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı gönderilerle “Marjinal Kim?” kampanyasını başlattı.

Platform; paylaştığı gönderide, Kaos GL ve 17 Mayıs derneklerinin yaptığı LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması’nın verilerini de paylaşarak Türkiye’de LGBTİ+’ların eşit ve özgür yaşamasına karşı olmayanların oranının yüzde 71 olduğuna dikkat çekti.

Platformun paylaşımı şöyle:

  • Türkiye’de demokrasinin işleyişinden memnun olmayan gençlerin oranı %90
  • “Kadın erkek hak eşitliğini sağlamak devletin temel görevlerindendir” diyenler %84
  • ‘Vatandaşlar hükümete muhalefet edebilmeli, eleştirebilmelidirler’ diyenler %84
  • Kadın haklarını savunan grupları destekleyen kadınlar %86
  • “Kızımı 18 yaşından önce evlendirmem” diyenler %92
  • LGBTİ+’ların eşit ve özgür yaşamasına karşı olmayanlar %71

Araştırma hakkında

Araştırma, daha önce LGBTİ+’lara yönelik tutum ve algıyı ölçme konusunda Türkiye örneklemini yansıtan bir kamuoyu araştırması yapılmadığı için bir ilk olma özelliği taşıyor. 1500 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçları, Türkiye’de LGBTİ+’lara ilişkin algılara dair geniş bir manzara sunuyor.

Rapora göre; araştırmaya katılanların tehdit algılarına ilişkin değerlendirmede “LGBTİ+’ların görünürlüğü” yüzde 10 oranla en az tehdit olarak algılandı. Araştırmanın sonuçlarına göre; yolsuzlukla mücadele yasalarının etkin bir şekilde uygulanmaması, basın özgürlüğünün kısıtlanması ve “Türkiye’nin gelişiminden rahatsız olan dış mihraklar” gibi konular katılımcılar tarafından en büyük tehditler olarak ifade edildi.

Tıklayın-LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması'nın sonuçları yayında!

Tıklayın-LGBTİ+’lara İlişkin Algı Araştırması: LGBTİ+’ların görünürlüğü en az tehdit


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, siyaset, araştırma
İstihdam