20/03/2020 | Yazar: Ali Erol

Kadir Has’ın Toplumsal Cinsiyet Araştırması’na göre eşcinsellere eşit hakların tanınması yükselirken, eşit evlilik hakkı aykırı bulunuyor…

“Eşit haklar tanınsın ama eşit evlilik aykırı!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, 2016’dan bu yana düzenli yaptığı “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın beşincisini yayınladı.

2016’dan beri düzenli olarak yapılan araştırmanın bu yılki saha çalışması Ocak-Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Türkiye'deki toplumsal cinsiyet ve kadın algısına yönelik her yıl yapılan anket çalışmasını oluşturan yedi farklı bölümde “kadın ve LGBTİ haklarına yaklaşım” kısmına da yer verildi.

8 Mart haftasında açıklanan araştırmanın “Cinsiyet Eşitliğine Yaklaşım” kısmında, “düşüncelerinizi ne derece tanımlar?” sorusuyla verilen çeşitli ifadeler arasında, “Eşcinsel birliktelikler toplumumuza aykırıdır” ile “Gey, lezbiyen ve trans bireyler toplumda eşit hakları sahip olmalıdır” seçenekleri de yer aldı.

“Cinsiyet Eşitliğine Yaklaşım”ın son beş yıllık değişim oranları kapsamında “Gey, lezbiyen ve trans bireyler toplumda eşit hakları sahip olmalıdır” diyenlerin oranı geçen sene yüzde 36’da kalırken, bu yıl ise 2017-2018 döneminde olduğu gibi geçen senenin üstüne yeniden yüzde 45’e çıktı.

esit-haklar-taninsin-ama-esit-evlilik-aykiri-1

Araştırma, “gey, lezbiyen ve trans”ların “eşit hakları”nı tanımada yükselişi ortaya koyarken sıra “Eşcinsel birliktelikler toplumumuza aykırıdır” kısmında son beş senedir devam eden hak tanımaz yükselişi de ortaya koyuyor.

“Farklı cinsel yönelimlere karşı anlayış”ın az da olsa arttığını daha önce KONDA’nın “Hayat Tarzları/ Toplumsal Cinsiyet” raporu da göstermişti. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin araştırması da bu gelişmeyi doğrularken, “Eşcinsel birliktelikler toplumumuza aykırıdır” diyenlerin oranı yüzde 77’ye kadar çıkıyor.

Kadir Has Üniversitesi, “Türkiye Eğilimler Araştırması 2019”da, araştırmanın “Sosyal-Kültürel Göstergeler” bölümünde, “Sosyal Kimliklere Göre Kamuoyunun Farklı Kimliklerle ‘Komşu Olma’ İsteği” sorgulanmış, istenmeyen komşu “eşcinsel” gene birinciliği kimseye bırakmamıştı. Öte yandan on yıldır yapılan araştırmada 2018’de “eşcinsel” komşu istemeyenlerin oranı yüzde 55,3 iken, 2019’da “eşcinsel” komşu “istemeyen” oranının yüzde 46,5’e düştüğü görüldü.


Etiketler: insan hakları
İstihdam