28/03/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Eskişehir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan iki çocuk, haklarında açılan davada beraat etti. Mahkeme, yürüyüşün bir hak olduğuna ve devletin müdahale etmemesi gerektiğine hükmetti.

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan çocuklar beraat etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 1. Eskişehir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 30 Haziran 2021, Doğucan Adıyaman

1. Eskişehir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan yetişkinlerin yargılaması devam ederken, aynı yürüyüşte gözaltına alınan iki çocuk hakkında beraat kararı verildi.

30 Haziran 2021’de polisin saldırdığı ve ardından gözaltına aldığı iki çocuk hakkında açılan davanın gerekçeli kararı açıklandı. Eskişehir 2. Çocuk Mahkemesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’yı hatırlatarak toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemenin bir hak olduğunu vurguladı. Mahkeme gerekçeli kararda; devletin yürüyüşe müdahale etmemesi gerektiğini, yürüyüşün demokratik tepki sınırları içerisinde olduğunu belirtti.

LGBTİ+ bayrakları yasadışı değildir

Mahkeme; savcılık iddianamesinde LGBTİ+ bayrakları taşımanın yer almasına ilişkin ise ortada şiddet veya yasa dışı örgüt sembolü bulunmadığına dikkat çekti.

Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianamede iki çocuğun 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten cezalandırılması talep ediliyordu. İddianamede bu talebe gerekçe olarak ise; Valiliğin kamuoyuna duyurmadığı yasak kararı, isimsiz bir ihbar telefonu, yürüyüşte LGBTİ+ bayraklarının açılması gösteriliyordu.

3 Şubat 2022’de görülen davada çocuklar, onur yürüyüşüne katıldıklarını ve yasaklama kararından haberleri olmadıklarını, LGBTİ+ bayrak ve flamalarının ise yasadışı olmadığını söyledi. Mahkeme, her iki çocuğun da beraat etmesine karar verdi.

Yetişkinlerin yargılandığı dava başladı

eskisehir-onur-yuruyusu-nde-gozaltina-alinan-cocuklar-beraat-etti-1

Fotoğraf: Yetişkinlerin yargılandığı dava öncesi basın açıklaması, 7 Mart 2022, Yıldız Tar

Yürüyüşte gözaltına alınan 16 yetişkinin yargılandığı dava ise 7 Mart’ta Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Hakim; şu an yurtdışında bulunan bir sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, avukatların itirazına rağmen sanıkların hepsinin tek tek görüntüsünün alınmasına karar verdi. Dava, 26 Nisan 11.30’a ertelendi.

Duruşmada LGBTİ+ aktivistleri, polisin bir çocuğu döverken çocuğa “Nasılsın” diye soranın da, çekim yapan gazetecinin de gözaltına alındığını hatırlattı.

TIKLAYIN - “Savcı suç bulamayınca terör örgütü uydurdu, simge olarak da gökkuşağı bayrağını yakıştırdı”


Etiketler: insan hakları
İstihdam