31/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

“Evliyim, ayrılacaktım ancak yaşadığımız ev dışında evimiz yok, kirayı da çocuklarla birlikte karşılayamıyorum, yönelimimi gizli keşfetmek zorundayım”

Gidecek yerim mi var: Söz sizde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL

“Gidecek yerim mi var” yazı dizimizde önce LGBTİ+ gençlerin neden evsiz kaldığına dair Kaos GL Derneği’nin çevirdiği “Algılar” araştırması sonuçlarına yer verdik ardından da Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi’nin belirlediği kıstaslara bakarak yeterli barınma hakkına sahip olmak için bir konutta ikamet etmenin yetmeyebileceğini aktardık.

Bugün yazı dizimize gelen bir aktarımla devam ediyoruz. 

Yalnızca Türkiye’de değil dünyada da yapılan yoksulluk araştırmaları gösteriyor ki “LGBTİ+’ların eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve finansal hizmetlere erişimlerinin daha düşük”.  Bu durum da LGBTİ+’ların toplumda maruz bırakıldıkları ayrımcılık ve sosyal dışlanma onları yoksulluk riskine açık hale getiriyor. Yoksulluksa başka bir sosyal dışlanmayı daha beraberinde getiriyor. 

Yardımcılık yoksulluğu, yoksulluk yeni bir ayrımcılığı beraberinde getiriyor

Türkiye’deki üç haneli enflasyon, derin ekonomik kriz ve kamu yetkililerinin LGBTİ+’lara yönelik nefret politikalarıyla birleşince ortaya çıkan da LGBTİ+’ların hem cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da ifadesine yönelik yaşadıkları ayrımcılık ve bu ayrımcılığın beraberinde getirdiği sosyal, çalışma, eğitim alanlarından uzaklaştırılma oluyor. Yazı dizimize gelen ilk aktarım bu durumu kendi hayatında deneyimliyor, sözü ona bırakalım:

“Evliyim, ayrılmayı düşünüyorum. Kendi yönelimimi gizli keşfetmek zorunda kalıyorum. Aslında kendime güvenimi toplamıştım, ayrılacaktım. Ancak yaşadığımız ev dışında bir evimiz olmadığından kirayı da çocuklarla birlikte rahat karşılayamayacağımdan çok sıkışık belirsiz bir döneme girdim. Türkiye de barınma probleminin 5-10 yıl devam edeceği söyleniyor. İyice umutsuzluğa kapılıyorum.”

Barınma hakkı ihlalini anlat

Yaşadığınız barınma hakkı ihlalini burada paylaşmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org’a yazabilir ya da burada yer alan tek soruyu anonim şekilde yanıtlayabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, barınma
İstihdam