03/11/2021 | Yazar: Yıldız Tar

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden 8 aktivistin yargılandığı dava başladı: Nefret söylemlerinize karşı bizim örgütlü mücadelemiz var!

“Gökkuşağı değil, ayrımcılık suç” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan sekiz aktivist hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması dün (2 Kasım) görüldü.

Duruşma öncesi Adliye önünde açıklama: Yasakları aşacağız!

LGBTİQ+ Meclisleri, duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “Yasakları aşacağız, eşit ve özgür yaşayacağız” pankartıyla yapılan açıklamada LGBTİQ+ Meclisleri şöyle dedi:

“Göz korkutmak için açtığınız davalar da engellemeniz de örgütlü mücadelemizi yıldıramaz. Onur Yürüyüşü engellenemez. Gökkuşağı değil ayrımcılık suç. Gökkuşağında dahi tahammülü olmayanlara karşı ayrımcılığın suç olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Nefret söylemlerinize karşı bizim örgütlü mücadelemiz var.”

Anayasal haklar Kaymakamlık kararıyla engellenemez

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya aktivistler ve Avukatları Sevdanur Bayram katıldı.

LGBTİQ+ Meclisleri’nden aktivistler duruşmada savunma yaptı. Polislerin uyarı yapmadan doğrudan yakalama yaptığını, Kaymakamlık yasak kararının ilan edilmediğini ve anayasal haklarının Kaymakamlık kararıyla ellerinden alınamayacağını belirten LGBTİ+ aktivistleri, beraatlerini talep etti.

Av. Bayram da Onur Yürüyüşü’nün her sene yapıldığını ve 2015’ten beri polis saldırısı ile karşılaştığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“İddianamede sanıkların ne şekilde suç işlediği belirtilmemiştir. Gerçekleştirilen gözaltı anayasal hakların ihlalidir. Devletin üzerine düşen görev bu yürüyüşün gerçekleşmesi için gereken önlemleri almaktır. Silahsız, saldırısız gerçekleşen eyleme polis keyfî şekilde müdahale etmiş ve anayasal hakların kullanılmasını engellemiştir.”

Av. Bayram, Kaymakamlık kararıyla yürüyüşün yasaklanamayacağını da belirterek, “Yasaklama kararı da usulsüzdür. Karar 24 saat öncesinden tebliğ edilmemiştir. Kanuna aykırı bir yürüyüş olmadığı ortadadır” dedi ve müvekkillerinin beraatini talep etti.

Dava, Kaymakamlık’tan yasağa ilişkin bilgi alınması ve polisten gözaltı anına ilişkin görüntülerin istenmesi kararıyla 10 Aralık 2021 saat 10.20’ye ertelendi.

İddianamede ayrımcılık

LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin yargılandığı davanın iddianamesinde, “Asla yalnız yürümeyeceksin LGBTİQ+ Meclisleri” pankartının yanı sıra “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları yer alıyor. Savcı, iddianameye gerekçe olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hukuksuz yasak kararını gösterdi.

Bu sene Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?

19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapıldı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.

LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağını ve polis şiddetini aştı, Beyoğlu sokaklarında “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.

Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırdı. Odakule’de basın açıklaması okundu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okundu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürüdü. Polis tekrar saldırdı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplandı. Polis saldırısı burada da sürdü. LGBTİ+’lar gün boyu devam eden saldırılara inat sokakta, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” dedi.

TIKLAYIN - Polisleri aş da gel kurbanın olam: Onur Yürüyüşü her yerdeydi!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam