21/07/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Baltrop, merceğini Manhattan'ın Batı Yakası iskelelerinin altındaki terk edilmiş mendireklere odakladı. Baltrop, bu çark alanını yılmadan açık seks sahnelerine ve iskelelere yapılan polis baskınlarına kadar her şeyi yakalayarak belgeledi.

Görünenin ötesine geçen çark fotoğrafçısı Alvin Baltrop Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Alvin Baltrop (1948-2004) Bronx, New York'ta doğdu ve hayatının çoğunu New York'ta yaşayarak ve çalışarak geçirdi.

Alvin Baltrop'un fotoğrafları, 1970'lerde ve 80'lerde New York'taki yeraltı eşcinsel kültürünün günümüze ulaşan belgeleri. Çalışmaları, New York şehrinin yeraltı eşcinsel kültürünün taban tutkusunu ve ham enerjisini yansıtıyor.

gorunenin-otesine-gecen-cark-fotografcisi-alvin-baltrop-1

Baltrop, merceğini Manhattan'ın Batı Yakası iskelelerinin altındaki terk edilmiş mendireklere odakladı. Baltrop, bu çark alanını yılmadan ve saplantılı bir şekilde, karışık mimari ortamlarda uçup giden çıplak figürlerden, açık seks sahnelerine ve iskelelere yapılan polis baskınlarına kadar her şeyi yakalayarak belgeledi.

gorunenin-otesine-gecen-cark-fotografcisi-alvin-baltrop-2

Stonewall sonrası, AIDS krizi öncesi New York’unun sahici karelerini çekti Baltrop. Dünya, o dönemler New York’u Studio 54'ün, Andy Warhol'un ve disko döneminin göz alıcı oyun alanı olarak görürken; Baltrop, şehrin cesur arka yüzünü fotoğrafladı.

Alvin, yaşamı boyunca sanatından ticari başarı elde etmedi. Yoksullukla mücadele eden ve çoğu zaman kirasını ödeyemeyen fakir bir adamdı. Parasını çoğunlukla ufak tefek işlerden kazanıyordu ama fotoğrafçılık onun tutkusuydu.

gorunenin-otesine-gecen-cark-fotografcisi-alvin-baltrop-3

Çok az sergisi oldu. Dönemin küratörlerinin ve galerilerinin beyaz, steril anlayışları onu sergi alanlarından dışladı. Sergi mekanları gey barlardı.

Dönemin politik aktivistleri ile de yakında Baltrop. En yakın arkadaşlarından biri, Stonewall isyanının önde gelen isimlerinden Marsha P. Johnson’dı.

gorunenin-otesine-gecen-cark-fotografcisi-alvin-baltrop-4

Alvin’e hayatının ilerleyen dönemlerinde kanser teşhisi konuldu. Sağlık sigortasını karşılayacak durumu yoktu. Tedavi masraflarını karşılayamadı ve 2004’te hayatını kaybetti.

Ölümünden dört yıl sonra, sanat çevresi onun ve eserlerinin değerini bilmeye başladı. Baltrop’un çark fotoğrafları çok daha geniş bir kitleye ulaşmaya başladı.

gorunenin-otesine-gecen-cark-fotografcisi-alvin-baltrop-5


Etiketler: kültür sanat, dünyadan, tarihimizden
İstihdam