16/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Af Örgütü, sınır dışı edilmemeleri için acil eylem başlattı.

Gözaltındaki mülteciler sınır dışı tehlikesiyle karşı karşıya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Suriye’den gelen Filistinli iki mülteci, Ali Fares ve Muhammed Fares ile Suriyeli mülteci Abdülselam Sakal, 22 Eylül’den beri gözaltında ve sınır dışı edilebilirler. Af Örgütü, sınır dışı edilmemeleri için acil eylem başlattı.

Suriye’den gelen Filistinli mülteciler Ali Fares ve Muhammed Fares ile Suriyeli mülteci Abdülselam Sakal, İstanbul otogarında Suriyeli mülteciler tarafından düzenlenen protestoda gözaltına alındı. Protestocular Yunanistan’a geçmek amacıyla Edirne’ye gitmelerine izin verilmesini talep ediyorlardı.

Akrabalık bağları bulunmayan Ali Fares ve Muhammed Fares, 10 yıl önce, 2003 yılındaki Irak savaşı sonrası Irak'tan Suriye’ye göç eden, aslen Filistinli mülteciler. İkisi de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu’na kayıtlılar.

Ne olmuştu? 

Üç mülteci, 22 Eylül'de Fransa ve Almanya’dan gelen iki aktivistle beraber gözaltına alındı. Diğer iki aktivist, Toplantı ve Gösteri yürüyüşleri kanununu ihlal etmekten ülkelerine geri gönderildi. Üç mülteci hakkında ise, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. Maddesi'ne dayanılarak 22 Eylül'de sınır dışı ve idari gözaltı kararı çıkarıldı. Bu kararda, hangi ülkeye sınır dışı edilecekleri belirtilmedi, fakat bir ay boyunca idari gözaltında kalmaları kararlaştırıldı. Ali Fares, Muhammed Fares ve Abdülselam Sakal, İstanbul Kumkapı’daki Yabancı Şüpheliler Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Acil eylem çağrısı

Uluslararası Af Örgütü sınırdışı edilme tehlikesi yaşayan mülteciler için acil eylem başlattı. Af Örgütü; İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanlığı’na göndermek üzere imza kampanyası başlattı.

Af Örgütü kampanya metninde şunları kaydetti:

“Suriye’den gelen Filistinli iki mülteci, Ali Fares ve Muhammed Fares ile Suriyeli mülteci Abdülselam Sakal, 22 Eylül’den beri Türkiye’de gözaltında tutuluyorlar ve sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Sınır dışı edilmeleri durumunda ciddi insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalacaklar.

“Türkiye yetkililerini bu kişiler hakkındaki sınır dışı kararını kaldırmaya, bu kişilerin serbest bırakılmalarını ve derhal ve engellemeler olmaksızın hukuki temsile erişimlerini sağlamaya ve Suriye’den gelen mültecilere, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca geçici koruma statüsü sağlamaya çağırıyoruz.

“Kimse zorla geri gönderilemez!”

“Ali Fares ve Muhammed Fares, yalnızca gözaltına alındıkları gün avukat ile görüşebildiler. 2 Ekim’de, Mülteci Hakları Derneği'nden bir avukat, Geri Gönderme Merkezi’ni ziyaret etti, fakat mültecilerle görüşmesi engellendi. 3 Ekim’de aynı avukat, Erzurum’a gönderildiklerini mülteciler kendisini telefonla aradıklarında öğrendi. Mülteciler, Erzurum Aşkale Geri Gönderme Kampı’nda tutuluyorlar ve hukuki temsil haklarından mahrum ediliyorlar.

“Suriye ve Irak’ta sürmekte olan çatışmalar sebebiyle ve geri göndermeme ilkesi (geri göndermeme ilkesi: uluslararası mülteci hukukuna uyarınca kimsenin ciddi insan hakları ihlalleriyle karşılaşma riskinin bulunduğu bir yere geri gönderilemeyeceği kuralı)’na göre,  kimse, ciddi insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalacağı bir ülkeye zorla geri gönderilemez.”

İmza kampanyasına katılmak için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam