17/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Günay Özyıldız’ın öldürülmesinin ardından Genç LGBTİ+’dan Şimşek Yiğit’le konuştuk: Fiziksel şiddetin, işkencenin uzun yıllardır cezasız kalması faillere alan açıyor ve faillerin sırtını sıvazlıyor.

Günay Özyıldız için adalet: Yaşamlarımız kıymetlidir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de geçtiğimiz aylarda bir trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı saldırıların ardından bu sefer başka bir trans kadın öldürüldü. Karabağlar’da Günay Özyıldız yaşadığı evin girişinde bıçaklanarak öldürüldü. 48 yaşındaki trans kadının öldürülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı.

Genç LGBTİ+ Derneği aileye ulaşarak dava sürecini takip edecek

Nefret cinayetinin ardından şehirde yaşananları Genç LGBTİ+ Derneği’nden Şimşek Yiğit ile konuştuk. Ailesinin cenazeyi sahiplendiğini ve Özyıldız’ın Diyarbakır’da defnedileceğini belirten Yiğit, KaosGL.org’a şöyle konuştu:

“Bizim de edindiğimiz bilgiler maalesef haber ajanslarının geçtiklerinden daha fazla değil. Günay’ı yerde bulan insanlar ambulansa haber veriyor ve öldüğünü tespit ediyor. Kesici bir aletle saldırıldığını biliyoruz ancak tam ölüm nedeni ve otopsi raporuna dair henüz bir bilgimiz yok. Aile cenazeyi sahiplendi ve Diyarbakır’da defnedilecek. İki zanlının gözaltında olduğunu, bir kişinin cinayeti işlemekten diğerinin ise yardım etmekten dolayı gözaltına alındığı bilgisini haber ajanslarından edinebildik. Aileye ulaşarak dava sürecini takip etmeye çalışıyoruz.”

“Trans kadınlar hem hedef gösteriliyor hem de haklarından mahrum bırakılıyor”

İzmir’de Kasım 2021’de bir haftada üç transfobik nefret saldırısı yaşandı. 20 Kasım Cumartesi akşamı Alsancak’ta bir erkek bir saat arayla iki trans kadına saldırdı. Kadınlar saldırıda ağır yaralandı. Bundan bir hafta sonra, 27 Kasım Cumartesi ise Basmane tren garı önündeki saldırıda trans kadın Berrak öldürüldü. Yiğit’e göre son dönemlerde bu saldırıların artmasında iktidarın LGBTİ+’ları hedef göstermesi, kadına yönelik suçların cezasız kalması ve nefret suçlarındaki cezasızlık etkili:

“Son dönemlerde trans kadınlara saldırıların artmasının arkasında birden fazla sebep var. Bunlardan biri elbette son dönemde iktidarın LGBTİ+’lara saldırıları, açıkça hedef göstermeleri ve kamplaşma siyaseti. Kadına yönelik suçların cezasız kalması da bir diğer etken. Trans kadınlar hem hedef gösteriliyor hem de birçok destek mekanizmasından ve haklarından mahrum bırakılıyor. Fiziksel şiddetin, işkencenin uzun yıllardır cezasız kalması faillere alan açıyor ve faillerin sırtını sıvazlıyor.

“Hande Buse Şeker, polis memuru tarafından öldürülmüş seks işçisi bir trans kadındı ve hâlâ dava sonuçlanmadı. Bundan henüz iki ay önce yaşanan saldırılara ilişkin henüz daha soruşturma aşaması başladı. Süreç çok ağır işliyor. Nefret suçlarında ivedilikle soruşturma yürütülmesi gerekirken; süreçlerin uzadığını ve sürecin sonucunda yeterli cezaların verilmediğini biliyoruz. Cezasızlık o kadar yaygın ki trans kadınların büyük bir çoğunluğu kolluğa başvurmaktan imtina ediyor. Bizim bilmediğimiz pek çok suç da kayda geçmemiş olabiliyor.”

“Yaşamlarımız kıymetlidir”

Genç LGBTİ+ Derneği, Özyıldız’ın öldürülmesinin ardından açıklama da yayınladı. “Adalet hemen şimdi” diyen derneğin açıklamasının tam metni şöyle:

“20 Kasım’dan bu yana İzmir’de yaşayan seks işçisi trans kadınlara yönelik olarak dört ayrı nefret saldırısı gerçekleşmiştir.

16 Ocak Pazar gecesi gerçekleşen transfobik nefret saldırısında Günay Özyıldız hayatını kaybetmiştir. İzmir’in Karabağlar ilçesinde gerçekleşen nefret saldırısı sonrasında iki kişi gözaltına alınmıştır.

20 Kasım 2021 tarihinden bugüne, 2 trans kadının katledildiği ve 2 trans kadının ağır yaralandığı, saldırıya şahit bırakılanlar ve tüm topluluğa yönelik olarak gerçekleştirilen bu transfobik nefret saldırılarının bağlantılı olup olmadığının aydınlatılmasını, faillerin nefret saikiyle işlenen cinayet ve suçlar için en üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz.

Gerçekleşen transfobik nefret saldırılarına yönelik cezai yaptırımların uygulanmasını, yasa yapıcıların, siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin transfobik nefret saldırılarının önlenmesi için sorumluluk almasının altını yine, yeniden çiziyoruz.

Yaşamlarımız kıymetlidir! Yaşamak için güvenli alanlarımızın sağlanmasını ve korunmasını talep ediyoruz. Yaşanan bir nefret cinayetidir. Saldırının failinin en üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz.

Çok üzgün ve öfkeliyiz… Günay’ın yakınlarına ve hepimize başsağlığı diliyoruz.

“Nefret saldırılarına karşı dayanışma içinde olduğumuzu ve hukuki süreç başta olmak üzere tüm sürecin takipçisi olduğumuzu duyururuz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret