17/01/2022 | Yazar: Kaos GL

Berrak Yılmaz’ın kırkından bir hafta sonra İzmir’de bir trans kadın daha öldürüldü. Şehirde üç ayda iki trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı peş peşe nefret saldırıları yaşandı.

İzmir’de üç ayda ikinci transfobik nefret cinayeti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de trans kadınları hedef alan nefret saldırıları devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda bir trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı saldırıların ardından bu sefer başka bir trans kadın öldürüldü.

Karabağlar’da ismini öğrenemediğimiz bir trans kadın yaşadığı evin girişinde bıçaklanarak öldürüldü. 48 yaşındaki trans kadının öldürülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri ve savcının incelemesinin ardından kadının cansız bedeni İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Kasım’da peş peşe saldırılar

İzmir’de Kasım 2021’de bir haftada üç transfobik nefret saldırısı yaşandı. 20 Kasım Cumartesi akşamı Alsancak’ta bir erkek bir saat arayla iki trans kadına saldırdı. Kadınlar saldırıda ağır yaralandı. Bundan bir hafta sonra, 27 Kasım Cumartesi ise Basmane tren garı önündeki saldırıda trans kadın Berrak öldürüldü.

LGBTİ+ dernekleri İzmir’den seslendi: Trans cinayetleri önlenebilir!

izmir-de-uc-ayda-ikinci-transfobik-nefret-cinayeti-1

Dört seks işçisi trans kadına yönelik üç ayrı nefret saldırısına karşı LGBTİ+ dernekleri 17 Aralık’ta İzmir’de bir araya geldi. Nefrete ve şiddete karşı birlikte mücadele iradelerini yineleyen LGBTİ+ dernekleri, İzmir Barosu’nda ortak bir açıklama yaparak “Trans cinayetleri politiktir” dedi. 17 Mayıs, Antalya BİZ, Genç LGBTİ+, Hevi LGBTİ+, Kaos GL, Lambda İstanbul, Mersin 7 Renk, Muamma LGBTİ+, Özgür Renkler, Pembe Hayat, SPoD ve ÜniKuir dernekleri ortak açıklamalarında yaşanan saldırıları hatırlatarak, “İktidar sorumluluğunu açıkça yerine getirmemekte ve terk etmeye çalışmaktadır” dedi. Seks işçisi trans kadınlara yönelik tüm saldırıların faillerinin nefret saiki tespit edilerek en üst sınırdan ceza almasını ve translara yönelik her türlü nefret suçu ve cinayetinin önlenmesi için tüm kamusal ve sosyal mekanizmaların işletilmesini talep etti.

Genç LGBTİ+ lokma dağıtmıştı

izmir-de-uc-ayda-ikinci-transfobik-nefret-cinayeti-2

İzmir’de LGBTİ+ hakları için mücadele eden Genç LGBTİ+ Derneği, Hande Buse Şeker’in ölüm yıl dönümü ve Berrak Yılmaz'ın ölümünün kırkıncı günü için geçtiğimiz hafta (10 Ocak) lokma dağıttı:

“Hande Buse ve Berrak'ı katleden faillerin adil ve şeffaf yargılanmasını, nefret saikinin tespit edilerek en ağır cezayı almalarıını talep etmeye devam ediyoruz! Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz, biliyoruz ki trans cinayetleri politiktir ve önlenebilir.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret