05/09/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Gürcistan’da parlamentonun İnsan Hakları Komisyonu, her yıl 17 Mayıs’ta homofobiye dikkat çekme sözü verdi.

Gürcistan Parlamentosu’ndan 17 Mayıs sözü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ’lere yönelik nefret suçları ve polis şiddetinin yoğun olduğu Gürcistan’da parlamentonun İnsan Hakları Komisyonu, her yıl 17 Mayıs’ta homofobiye dikkat çekme sözü verdi.

17 Mayıs 2017, Sopho Aptsiauri-Liberali

Gürcistan’da parlamentoya bağlı İnsan Hakları ve Kamu Entegrasyonu Komisyonu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de homofobiye dikkat çekme sözü verdi.

Komisyonun 2017-2018 eylem planı 1 Eylül’de Başkan Sopho Kiladze tarafından açıklandı. Açıklamaya Gürcistan Avrupa Birliği Delegasyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan isimler de katıldı.

Açıklanan belgede her yıl 17 Mayıs’ta homofobiye dikkat çekmek için etkinlikler yapılacağı belirtiliyor:

“İnsan hakları günlerini işaretlemek hakları ihlal edilen kişiler ile dayanışmanın güçlenmesini ve bu konularda farkındalığın artmasını sağlayacaktır.”

Komisyon Başkanı konuşmasında LGBTİ’lere değinmedi

Komisyon LGBTİ haklarına ve nefret suçlarında yürütülen soruşturmaların etkin olup olmadığına ilişkin oturumlar düzenleme sözü de verdi.

Öte yandan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Kiladze, sunum konuşmasında LGBTİ haklarına doğrudan yer vermedi ve komisyonun neden homofobik ve transfobik nefret suçlarını tartışmadığı sorusunu da yanıtsız bıraktı. Kiladze, kendisine yöneltilen ‘anayasada evliliğin kadın ve erkek arasında tanımlanmasının homofobiye karşı mücadeleye nasıl bir katkısı olabileceği” sorusuna ise, “bu iki meselenin ayrı konular olduğu” cevabını verdi.

Polis nefret saldırısına uğrayan LGBTİ’lere saldırdı

Öte yandan Batum’da LGBTİ aktivistleri geçtiğimiz günlerde nefret saldırısına uğradı. Eşitlik Hareketi’nden hak savunucuları Levan Berianidze ve Tornike Kusiani homofobik nefret saldırısına maruz kaldı. Polis ise mağdurları korumak yerine saldırıya uğrayan aktivistlere şiddet uyguladı, aktivistleri gözaltına aldı.

Berianidze, “Polis bizi sözlü olarak aşağıladı, ‘ibneler’ dedi ve bize güldü. ‘Bizim gibi insanları korumayacaklarını’ söylediler. Yardım çağırdık ancak polis gelip bizi dövdü” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Saldırının ardından 26 Ağustos günü çok sayıda sivil toplum kuruluşu polisi protesto etti, “Homofobi, bifobi ve transfobi temelli suçlar çoğu zaman dikkate alınmıyor, polis etkin soruşturma yürütmüyor. Bu tarz insan hakları ihlallerinin mağdurları homofobik politikalar ve polis yüzünden tekrar tekrar mağdur ediliyor” dedi.

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam