06/11/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Hande Buse Şeker davasında yine karar çıkmadı. 20 Eylül'de rapor hazırlayan Adli Tıp, dosyayı Mahkemeye yollamadı. Av. Yazıbağlı: “Dosyanın akıbetinden endişeliyiz.”

Hande Buse Şeker davasında dosya, Adli Tıp'tan bir türlü gelmiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hükmün bozulması üzerine yeniden görülen Hande Buse Şeker davasının bugün (6 Kasım) görülen duruşmasında da karar çıkmadı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nin 2021’de hükmü bozmasından beri yaşanan adli tıp krizi devam etti. İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, 5 Aralık saat 10.00’a ertelendi.

Bölge Mahkemesi, Hicret’in yaraladığı diğer trans kadın hakkında İzmir Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporu yeterli görmemiş ve İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu Büyük İhtisas Dairesi’nden rapor alınmasını istemişti.

Rapor 20 Eylül’de hazırlanmış, dosya postaya verilmemiş

20 Eylül’de tamamlanan Adli Tıp Kurumu, nihayet raporu hazırlayıp 20 Eylül'de sisteme yüklemesine rağmen; dosyanın bir ayı uzun süredir posta yoluyla Mahkemeye iletilmediği de ortaya çıktı. Dava dosyasının Adli Tıp Kurumu'ndan Mahkemeye iletilmesinin bu kadar geciktirmesinin “endişe verici” olduğunu söyleyen Şeker’in Avukatı Sena Yazıbağlı, “Dosyanın akıbetinden endişeliyiz. Adli Tıp Kurumu’nun dosyayı bu kadar sürede mahkemeye iletmemesi anlaşılır değil. Bu durum akıllara ‘acaba kurum dosyayı kayıp mı etti” gibi soruları getiriyor” dedi.

Av. Yazıbağlı, Volkan Hicret’in polis memuru olmasının tüm yargılama sürecini etkilediğini, Adli Tıp Kurumu’nda yaşanan gecikmenin de akıllara Hicret’in tahliye edilmesi için sürecin geciktirildiği şüphesini getirdiğini de ekledi.

Hicret, Şeker’i öldürdükten sonra da cinsel saldırıda bulunmuştu

İlk derece mahkemenin Volkan Hicret, Hande Buse Şeker’i öldürdükten sonra bile cinsel saldırıda bulunmasına rağmen “canavarca hisle işlenen bir cinayet” olduğunu görmezden gelmesini de hatırlatan Av. Yazıbağlı, “Yeniden görülen davada bu gerçeğin de kayda geçmesini bekliyoruz. Bir trans kadına cinsel saldırıda bulunan, öldüren, gasp eden, öldürdükten sonra korkunç bir şekilde cinsel saldırıyı sürdüren ve bu sırada kadının arkadaşı olan başka bir trans kadını da yaralayan bir sanık var. Bütün bunlar ‘canavarca hisle öldürme’ koşullarını sağlamıyorsa ne sağlıyor?” diye sordu.

Davada şimdiye kadar ne oldu?

Hande Buse Şeker, İzmir’de yaşayan, geçimini seks işçiliğiyle sağlayan bir trans kadındı. Volkan Hicret isimli polis memuru görevde olmadığı sırada, polis silahıyla Hande Buse Şeker’i 9 Ocak 2019’da Şeker’in Alsancak’taki evinde öldürdü. Polis memuru Volkan Hicret, Şeker’i öldürdü, gasp etti, öldürdükten sonra da cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava bir süre kapalı görüldü. Avukatların itirazı ve tepkiler üzerine kapalılık kararı kaldırıldı. Sekizinci duruşmada, 26 Kasım 2020’de karar açıklandı.

TIKLAYIN - Soruşturmadan karara Hande Buse Şeker davasının kronolojisi

Volkan Hicret hakkında kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini reddetti. Öte yandan Şeker’in avukatlarının, “canavarca hisle işlenmiş bir cinayet olduğu için” ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talebi de reddedilmiş oldu. Bunun üzerine Şeker’in avukatları kararı istinafa taşıdı.

TIKLAYIN – Hande Buse Şeker davasının zaman çizelgesi

Genç LGBTİ+ Derneği’nin cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğu istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılmasını yasaya aykırı buldu.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, dava
İstihdam