02/08/2019 | Yazar: Yıldız Tar

“Test sonuçlarıyla birlikte hastanenin başhekimi beni odasına çağırdı ve uçuş lisansımı gözlerimin önünde yırtıp çöp kutusuna attı.”

“Hekim, HIV tanısı aldığımda lisansımı yırtıp çöpe attı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Test sonuçlarıyla birlikte hastanenin başhekimi beni odasına çağırdı ve uçuş lisansımı gözlerimin önünde yırtıp çöp kutusuna attı.”

“HIV’le yaşadığım için diplomamı çöpe atmamı bekliyorlar!” haberinin hemen ardından bir mail aldım. Burak, tam da o haberde yaşananlara benzer bir ayrımcılığa 2014 yılında nasıl maruz bırakıldığını ve bunun ardından Kanada’ya göç etmek durumunda kalmasını anlatıyordu.

Burak’la yaşadıklarını ve ayrımcılığın üzerindeki etkisini konuştuk. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi’nin 2017 yılındaki kararı HIV’le yaşayan kişilerin çalışma ve mahremiyet haklarını güvenceye alsa da; ayrımcılık yoğun bir şekilde devam ediyor. Burak’ın yaşadıkları da bu ayrımcılığın görünen örneklerinden biri.

HIV değil ayrımcılık kötü etkiledi

Burak, 2014 yılında bir havayolları şirketinde kabin memuru olarak görev yaparken başka bir havayolları şirketinde işe alındı. Rutin sağlık kontrolleri ve raporu için gittiği hastanede HIV pozitif olduğunu öğrendi. Kendi deyimiyle, “tedavi konusunda teknolojinin gelişmiş olduğunu bilerek fazla kötü etkilenmedi”. Ancak hastane başhekiminin ayrımcılığı her şeyi değiştirdi:

“Test sonuçlarıyla birlikte hastanenin başhekimi beni odasına çağırdı, ‘kanımda mikrop olduğu için uçuş yapamayacağımı’ söyledi ve uçuş lisansımı gözlerimin önünde yırtıp çöp kutusuna attı. Cehennemdeymişim gibi hissettim, bayılacak gibi hissetmiştim çok acı dolu bir gündü. Bana ‘eve git, sonra tedavi olursun, seni işe almazlar zaten’ dedi. Sonuçlar havayolu şirketine ulaşmadan doktor o anda beni elemiş oldu. Ayrıca önceki çalıştığım şirkete de söylemek zorunda olduğunu söyledi. Benim için ne geriye dönüş vardı ne de ileriye gidiş.”

“Birçok doktor suç işliyor, etik davranmıyor”

HIV statüsünden dolayı uğradığı ayrımcılık Burak’ın hayatını değiştirdi. “Psikolojim alt üst oldu” diyen Burak, “sevdiği mesleğinden koparılmasının” ardından psikolojik destek aldı. Daha sonraki yıllarda ise Kanada’ya taşındı:

“Kanada'ya göçmen olarak taşındım kendi ülkemde bir başhekimin bana bu şekilde davranması beni kamçılamıştı. Kanada'da kolej bitirdim ve şu an sağlık sektöründe çalışıyorum. Burada damgalanmadım, sağlık durumum hiçbir mesleği yapmama engel değil.”

Burak son olarak, doktorların HIV konusunda etik davranmadığını söylüyor:

“Türkiye'deki birçok doktor eğitim almalı. Suç işliyorlar, insanların canını yakıyorlar, etik davranmıyorlar. Türkiye'de her gün onlarca insan bu şekilde hayattan koparılıyor, mağdur ediliyor.”

HIV hakkında danışmanlık için

Kaos GL, pozitif@kaosgl.org mail adresi üzerinden HIV ve AIDS alanında online danışmanlık çalışmasına devam ediyor.

Yeni tanı almış veya şüphelenenlerin sorularına hızlı ve etkin bir biçimde cevap almalarını sağlayacak online danışma adresi pozitif@kaosgl.org çalışmalarını sürdürüyor. Online danışma ağı ile HIV pozitif ve HIV negatif bireylere doğru ve sağlıklı bilgilendirme yapılması amaçlanıyor.

Dernek; yeni tanı almış, HIV veya AIDS ile yaşayan ya da konu hakkında bilgi almak isteyenleri mail üzerinden kendilerine ulaşmaya çağırıyor.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret