24/11/2020 | Yazar: Kaos GL

28 Kasım’daki “HIV ve Hukuk” söyleşisine kayıt yaptırmayı unutmayın!

“HIV ve Hukuk Söyleşisi” hukukçuların katılımını bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Afiş: Semih Özkarakaş

Kaos GL Derneği ve 17 Mayıs Derneği 28 Kasım Cumartesi günü saat 14:00’da HIV ve Hukukçular Söyleşisi düzenliyor.

Dernekler, HIV’le yaşayanların maruz bırakıldığı hak ihlallerini ve çözüm önerilerini konuşmak için hukukçuların katılımını bekliyor.

HIV ve Hukukçular Söyleşisi’ne web@kaosgl.org adresine isim, kurum ve iletişim bilgilerinizi göndererek başvuru yapabilirsiniz.

HIV ve LGBTİ+ aktivisti Defne Güzel'in kolaylaştırıcı olduğu etkinlikte Pozitif-İz Derneği’nden Av. Hatice Demir Pozitif-İz Derneği’nin “2018-2019 Hak İhlallerinin Raporlanması ve Hukuki Çözümleri” raporunu, Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen ise 17 Mayıs ve Kaos GL derneklerinin HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’nun mevzuata ilişkin bölümünü sunacak.

Etkinliğin çağrı metni ise şöyle:

Sağlık, günümüzde yalnızca biyomedikal bir süreç değil, aynı zamanda sosyal bir süreç olarak da ele alınmaktadır. HIV’le yaşayan kişilerin ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılması, hayata tam katılımlarının engellenmesi ve ruhsal iyi oluşlarının önüne geçilmesi göz önüne alındığında HIV’in bir insan hakları meselesi olarak da ele alınması gerektiğini gösteriyor.

HIV’le yaşayan kişiler sağlığa erişimde ve iş hayatlarında sıklıkla ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Kişiler bu sebeple sağlık kurumları ve personelleri tarafından ayrımcılığa maruz bırakılıyor, mesnetsiz test istemi ve iş akdinin hukuksuz bir biçimde feshedilmesi sebebiyle ekonomik problemlerle baş başa bırakılıyor.

HIV’le yaşayan kişiler sağlık ve iş hayatının yanı sıra çevreleri ve toplum tarafından ifşa edilme, tehdit edilme, açılmaya zorlanma gibi şiddet tutumlarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

HIV’le yaşayan kişiler ulusal raporlara göre insan haklarını ihlal eden bu tutumlar karşısında yargı yoluna gidemiyor. Yargı sürecinde avukata, savcıya, hâkime açılmak zorunda kalma ve bu kanallarda yeniden ayrımcı tutumlarla karşılaşma olasılığı potansiyel ayrımcılığı arttırıyor. Başka bir deyişle; HIV’le yaşayan kişiler herhangi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalma riski sebebiyle haklarını arayamıyor.

Bütün bu olumsuz durumlara karşın HIV alanında çalışan gönüllü avukatlar ve aktivistler hak ihlalleri raporları oluşturuyor, vaka takibi yapıyor, danışmanlık veriyor ve hukuk alanının HIV’le yaşayanlar için nasıl daha kapsayıcı olabileceğinin, HIV’le yaşayanların maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında yargı yoluna nasıl güvenle gidebileceğinin alternatiflerini araştırıyor.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, barınma, sağlık
İstihdam