04/01/2024 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ugandalı LGBTQ+ hak savunucuları, akademisyenler ve yasa yapıcılar, eşcinselliği suçlaştıran ve ölüm cezası öngören LGBTQ+ düşmanı yeni yasaya karşı dava açtı.

“Homofobi hiçbir zaman geleneksel Afrika toplumlarının parçası olmadı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşik Krallık’ta Afrikalı LGBTQ+’ların eşitlik talepleri ve insan hakları için çalışan African Equality’nin eyleminden bir kare. Üç kişi LGBTİ+ bayrağı tutuyor, ortada duran kişinin aynı zamanda tuttuğu dövizde “Homofobi Afrikalı değildir, düşür onu” yazıyor. 

Uganda’da eşcinselliği suçlaştıran ve 10 yıla kadar hapis cezası öngören, “Eşcinselleri Öldür” yasası olarak bilinen Eşcinsellik Karşıtı Yasa; “ağır eşcinsellikten” suçlu bulunanlar için ölüm cezasının mümkün olmasıyla, LGBTQ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini görünür olarak yaşamasını yasadışı hale getiriyor. Ayrıca, yasa kişilerin kendisiyle aynı cinsiyetten bir başkasıyla cinsel ilişki yaşadığını bildirmemesini de suç olarak tanımlıyor.

Ugandalı akademisyenler, yasa yapıcılar ve LGBTQ+ aktivistler geçtiğimiz ay, nefretin 38 yıldır iktidarda olan devlet başkanı Yoweri Museveni tarafından Mayıs (2023) ayında imzalanarak yasalaştırılmasına karşı dava açtı.  

Dava için itiraz dilekçesi yazanların arasında, 2023 yılının başında yasaya karşı oy kullanan iki Parlamento üyesinden biri olan Fox Odoi-Oywelowo yer alıyor. Geçmiş yıllarda Museveni’nin kıdemli hukuk müşaviri olarak görev yapmış olan Odoi-Oywelowo, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi önünde yapılan eylemde bulunarak Eşcinsellik Karşıtı Yasa benzeri bir yasanın bozulmasında rol oynadığından bu yana LGBTQ+ düşmanı politikalara karşı duruşuyla tanınıyor.

Odoi-Oywelowo, Mart (2023) ayında verdiği bir demeçte, homofobinin hiçbir zaman geleneksel Afrika toplumlarının bir parçası olmadığını, anlayış eksikliğinin olduğunu ancak eşcinsellerin huzur içinde yaşayabildikleri söyleyerek öte yandan aşırı sağcı Hıristiyan örgütlerin nefret ideolojisini yaymak adına 26 milyon doların üzerinde harcama yaptığına dikkat çekmişti.


Etiketler: nefret suçları, dünyadan
İstihdam