28/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Uganda’daki yeni homofobik yasanın mağduru 20 yaşındaki bir genç oldu. “Ağır eşcinsellik” maddesinden yargılanan genç, idamla cezalandırılabilir.

Uganda’da yeni yasanın ilk mağduru 20 yaşındaki genç erkek idam edilebilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uganda parlamentosunun ülkedeki LGBTİ+’ların hayatlarını daha da zorlaştıran Eşcinsellik Karşıtı Yasa’yı geçirmesinin ardından, “ağır eşcinsellik” suçlamasının ilk mağduru 20 yaşındaki bir genç erkek oldu.

Yeni yasa, “ağır eşcinsellikten” suçlu bulunanlar için ölüm cezasının mümkün olmasıyla, kendini LGBTİ+ olarak tanımlamayı yasadışı hale getiriyor. Ayrıca, yasa birinin kendi cinsiyetinden bir başkasıyla cinsel ilişki yaşadığını bildirmemesini de suç olarak tanımlıyor.

Hem savcılar hem de sanığın avukatı tarafından yapılan açıklamalara göre, 20 yaşındaki genç idam edilebilir.

TIKLAYIN - Zulüm ve kuşatma altında

Reuters tarafından incelenen iddianameye göre, genç erkek 18 Ağustos'ta 41 yaşındaki bir adamla "yasak cinsel aktivite"de bulunduğu iddiasıyla “ağır eşcinsellikten1 resmi olarak suçlandı. İddianamede “ağır” olarak sınıflandırılmasını gerektiren ayrıntılar açıkça yer almadı.

Kamu davaları müdürlüğü sözcüsü Jacqueline Okui, tutuklanan gencin idamla yargılandığını doğruladı. Okui, devam eden davayla ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Sanığı temsil eden Avukat Justine Balya, tüm yasanın anayasaya aykırı olduğuna inancını ifade etti. Balya, müvekkilinin “ağır eşcinsellik” maddesinden yargılanan ilk kişi olduğunu vurguladı.

TIKLAYIN - Önyargı ihracatı: Batı, Afrika'da homofobiyi nasıl teşvik ediyor?

Uganda, neredeyse yirmi yıldır idam cezasını uygulamamış olmasına rağmen, hukuki hüküm devam ediyor ve Başkan Yoweri Museveni 2018 yılında infazları yeniden başlatma olasılığını gündeme getirmişti.

Yasa, uluslararası kınama ve yaptırıma neden oldu. Dünya Bankası Uganda'ya yönelik yeni kamu fonlamasını askıya aldı. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca belirli Uganda yetkililerine vize kısıtlamaları getirdi ve Başkan Joe Biden, ülkeye yönelik ABD yardımlarını gözden geçirmek üzere bir inceleme başlattı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam