15/03/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Disney, şovlarında eşcinsel karakterlerin bulunmasının “Don’t Say Gay” (Eşcinsel Deme) tasarısına sessiz kalmak için yeterli olduğunu söylüyor.

Homofobik siyasetçilere para yağdıran Disney’e göre eşcinsel karakterlere yer vermek yeterli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel betimleme: AIDS Healthcare Foundation’ın eyleminden: “Disney, ‘Don’t Say Gay’ yasasına karşı dur”, “Karşı duranlara destek ol”, “Trans gençleri koru”.

Gözde Demirbilek; Bess Levin’in Vanity Fair’de yayınlanan “Disney Says It’s Staying Silent on ‘Don’t Say Gay’ Bill Because Its Shows Have Gay Characters” yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Seyahatlerinizde fark etmiş olabileceğiniz bir şey, kapitalist bir toplumda yaşadığımız ve paranın gerçekten konuştuğudur. Florida’daki politikacılar, öğretmenlere LGBTQ+’lar yokmuş gibi davranmalarını gerektiren korkunç bir yasa tasarısı önerdiğinde, bu; büyük şirketlerin yasayı mümkün olan en sert şekilde kınamasına ve tasarıyı destekleyen milletvekillerini hibelendirmemeye ant içmesine yardımcı olacaktır. Tasarı sunulduktan sonra şirketin CEO’su ile görüşen bazı Disney çalışanlarının olmasını umduğu şey buydu.

Yaklaşan yasanın gençlere ve LGBTQ+ ailelerine vereceği zarar ve şirketin, LGBTQ+ toplumundan kazandığı para göz önünde bulundurulduğunda; 240 milyar dolarlık bir şirketten fazla bir şey beklemek gibi durmuyor. Ancak, görünüşe göre şirket “bu işe karışmamayı” tercih ediyor.

TIKLAYIN - Florida yasama organı 8 Mart Salı günü, anaokullarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği öğretimini yasaklayan ve LGBTQ+'ları marjinalleştiren bir yasa tasarısını onayladı.

Tasarının sunulmasından bir gün önce, şirketin CEO’su Bob Chapek çalışanlara “yasayı kınamanın şirketin LGBTQ+ ile hikaye anlatma yeteneğine zarar vereceğini” yazan bir not yolladı. Chapek’e göre Disney’in değişimdeki en büyük etkisi Modern Family ve Pose gibi “ilham veren içerikler”; bu da içeriğin, LGBTQ+’lara kesilen ayrımcı fatura hakkında şirketin hiçbir şey söylemesine gerek olmadığı anlamına geliyor. Not ayrıca, şirketlerin “sonuçları veya fikirleri değiştirmek için çok az şey yaptığını”, “daha fazla bölünme için sıklıkla körüklendiğini” ve “ters etki yaratabilerek değişime ulaşmanın etkili yollarını baltalayabileceğini” söylüyor.

Popular Information’a göre, şirketin tasarıyı destekleyen milletvekillerine yaptığı bağış miktarı son iki yılda 197.126 dolar oldu. Chapek, bir tarafa bağış yapmak, LGBTQ+ insanlar için hayatı daha acı verici hale getirmek isteyen milletvekillerine yapılan bağışı yok sayıyormuş gibi “Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat milletvekillerine katkıda bulunduk” dedi. Şirketin yeni Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Geoff Morrell’in “Disney’in politik bağışlar da dahil olmak üzere dünya çapındaki savunuculuk stratejilerini yeniden değerlendireceği” vaadini de sözlerine ekledi.

Disney’in LGBTQ+ rehberlerinin, şirketin ahlaki bir tavır alacağını ummasının sebebi, geçmişte öyle olması olabilir. CEO Bob Iger yönetimindeki Disney, Georgia eyaletini, bireylerin ve işletmelerin yaşam tarzları ve dini inançlarıyla “çelişenlere” hizmet vermemesini meşrulaştırmayı amaçlayan anti-eşcinsel yasa tasarısı sebebiyle boykot etmekle tehdit etmişti. Yasa, sonunda Vali tarafından veto edilmişti (2016). Bob Iger, Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceği açıklamasının ardından Beyaz Saray Danışma Konseyinden ayrılırken “Prensip olarak, Paris Anlaşmasının geri çekilmesi nedeniyle Başkanlık Konseyinden istifa ettim” ifadelerini kullanmıştı (2017). Geçtiğimiz ay Iger, Joe Biden’in tasarıyı kınayan paylaşımını “Bu konuda Başkan’ın yanındayım! Kabul edilirse, bu tasarı savunmasız ve genç LGBTQ insanları tehlikeye atacak” diyerek yeniden paylaştı. The Hollywood Reporter’a konuşan bir kaynağa göre, şirketin şu anki CEO’su Bob Chapek, “Disney’in fazla liberal görülebileceğinden endişeli”. Görünüşe göre şirket, Florida söz konusu olduğunda bu nedenle sessiz bir tavır takınıyor.

Açıkçası bu, bazıları açıktan konuşan birçok Disney çalışanı için iyi olmadı. Bir videoda, animatör ve yönetmen Dana Terrace, “Bu şirkette çalışmak… Beni çok perişan etti. Nefret ediyorum, kendimi nasıl besleyeceğim ve sevdiklerimi nasıl desteklediğim konusundaki ahlaki ikilemden nefret ediyorum.” DuckTales yazarlarından Benjamin Siemon ise şöyle bir tweet attı: “Senin için çalışmayı çok seviyorum Disney, hayalini kurduğum tek şey bu ve hala yapmaya devam etmek istiyorum. Ama bugün LGBTQ topluluğunu gerçekten incittin. Acı çekiyoruz.”


Etiketler: kültür sanat, yaşam, dünyadan
nefret