28/02/2022 | Yazar: Kaos GL

Hornet, sansüre karşı Apple’a işbirliği yaptı ve “Hornet Stories” adıyla Türkiye App Store’da yerini aldı. Öte yandan, Hornet’in mahkeme kararıyla sansürlenmesi AYM’ye taşındı.

Hornet, Türkiye App Store’a döndü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mahkeme kararıyla sansürlenen Hornet, App Store’a “Hornet Stories” adıyla geri döndü. Hornet, Apple ile işbirliği yaparak, Türkiye'deki Apple App Store'a özel olarak 'Hornet Stories' adlı uygulamayı geliştirdi ve listeledi. Böylelikle Türkiye'deki kullanıcılar mahkeme kararıyla kaldırılan Hornet uygulamasına erişebilecek.

‘Hornet Stories’ isimli bu yeni uygulama, asıl uygulama engellenmeye devam ederken yeni bir listelemeye izin vermek adına Türkiye için özel olarak oluşturuldu.

Sansür kararı AYM’de: “Kuir sesleri susturma girişimi”

Türkiye’de 3 milyondan fazla kullanıcısı olan Hornet’in sansüre karşı açtığı dava süreci de devam ediyor. Hornet’in itiraz başvurusu duruşma yapılmadan reddedildi. Şirket bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Hornet Kurucusu ve CEO’su Christof Wittig, “Dünyanın her yerinde tekrar tekrar gerçekleştiğini gördüğümüz şey, kuir sesleri susturma girişimidir” diyor ve ekliyor:

“Hornet’in dünyanın kuir sosyal ağı olarak yaptığı işin bugün her zaman olduğundan daha hayati olduğunun açık bir göstergesi. Bu yüzden Hornet, her ne pahasına olursa olsun topluluğumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek.”

Hornet Stories, Türkiye’deki App Store’dan indirilebilir. Hornet ise, App Store’dan (Türkiye hariç) ve Google Play Store’dan indirilebilir.

Ne olmuştu?

Tanışma ve partnerlik ağı Hornet’e erişim, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Ağustos 2020 tarih ve 2020/5617 sayılı kararına istinaden engellendi. Kullanıcılar ağın aplikasyonuna bir süre daha erişebildi ancak Ağustos 2021’de bu sefer de mahkeme kararıyla Hornet, App Store’dan kaldırıldı.

Hornet, internet sitesinde yayınladığı açıklamada Apple’ın sosyal ağı “kuirfobik Türk hükümetinin aldırdığı mahkeme kararıyla” kaldırdığını vurguladı. Hem Apple hem de mahkeme kararına itiraz için avukatlarıyla görüştüklerini belirten Hornet, şöyle dedi:

“Hornet, Türkiye’de 3 milyondan fazla kullanıcısıyla övünmekle beraber, uzun zamandır ülkenin kuir topluluğunun bel kemiği olmuştur. Ülkenin LGBTQ nüfusu için kalan tek dijital platform olarak, kullanıcılar kişisel ilişkilerinin yanı sıra LGBTQ merkezli haberler ve sağlık kaynakları için Hornet’e güveniyor.”

Hornet açıklamasında Grindr’ın yasaklanmasını, televizyonlarda sansürü, hükümet yetkililerinin nefret söylemlerini, Onur Yürüyüşleri’ne polis saldırılarını da hatırlatarak, “Hornet, hükümetin LGBTQ topluluğuna yönelik amansız saldırısına rağmen, kuir sosyal ağını Türkiye’deki kullanıcılar için erişilebilir kılmak için teknolojik çözümlere bağlı kalmaya devam ediyor” dedi.

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar ise Hornet’e sansürü şöyle değerlendirdi:

“Bu karar sokakta gökkuşağı bayrağı gördüğüne polisin saldırması, gözaltına alması, LGBTİ+ varoluşun kriminalize edilmeye çalışılmasının internet ortamına yansıması. Kararın bundan ayrı ve bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Bu LGBTİ+ karşıtı atmosfer, LGBTİ+’ların birbirlerini bulabilecekleri konuşabilecekleri mecraları yasaklayan bir yere vardı. Hornet’in yasaklanması, WhatsApp’ın yasaklanmasıyla aynıdır.  WhatsApp’ın yasaklanması ne kadar absürt geliyorsa Hornet’in yasaklanması da o kadar absürt.

“Kamusal alanda baskının bu kadar yoğun olduğu bir ülkede Hornet gibi mecralar insanların kendilerine benzeyen insanlar bulabildikleri ve kendileri olabildikleri kısmen güvenli alanlar yaratan yerlerdi. Yani sokakta LGBTİ+’ları döven hükümet internette uygulamalarını yasakladı.”


Etiketler: insan hakları, yaşam
nefret