14/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Türkiye’de hükümetin LGBTİ+ karşıtı politikalarını hatırlatan Hornet, engelleme kararına karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Hornet’ten açıklama geldi: Kuirfobik Türk hükümetinin aldığı mahkeme kararı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Bu aplikasyon ülke ya da bölgenizde mevcut değildir”

Hornet’in internet sitesinin engellenmesinin ardından, mahkeme kararıyla Apple Store Türkiye’den aplikasyonun da kaldırılmasına ilişkin şirketten beklenen açıklama geldi.

Hornet, internet sitesinde yayınladığı açıklamada Apple’ın sosyal ağı “kuirfobik Türk hükümetinin aldırdığı mahkeme kararıyla” kaldırdığını vurguladı.

Hem Apple hem de mahkeme kararına itiraz için avukatlarıyla görüştüklerini belirten Hornet, şöyle dedi:

“Hornet, Türkiye’de 3 milyondan fazla kullanıcısıyla övünmekle beraber, uzun zamandır ülkenin kuir topluluğunun bel kemiği olmuştur. Ülkenin LGBTQ nüfusu için kalan tek dijital platform olarak, kullanıcılar kişisel ilişkilerinin yanı sıra LGBTQ merkezli haberler ve sağlık kaynakları için Hornet’e güveniyor.”

Hornet, Hükümet’in LGBTİ+ karşıtlığını hatırlattı

Hornet açıklamasında Grindr’ın yasaklanmasını, televizyonlarda sansürü, hükümet yetkililerinin nefret söylemlerini, Onur Yürüyüşleri’ne polis saldırılarını da hatırlatarak, “Hornet, hükümetin LGBTQ topluluğuna yönelik amansız saldırısına rağmen, kuir sosyal ağını Türkiye’deki kullanıcılar için erişilebilir kılmak için teknolojik çözümlere bağlı kalmaya devam ediyor” dedi.

Hornet kurucusu: Hayal kırıklığından başka bir şey değil

Hornet Kurucusu ve CEO’su Christof Wittig ise engelleme kararını şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’de gördüğümüz şey – ifade özgürlüğünün kademeli olarak erozyona uğraması, hükümetin en yüksek makamlarından sürekli olarak kuirfobik (queerfobik) bir dil, sokaklardaki fiziksel vahşet – hayal kırıklığından başka bir şey değil. Ama aynı zamanda bu durum, Hornet’in dünyanın kuir sosyal ağı olarak yaptığı işin bugün her zamankinden daha hayati olduğunun da açık bir göstergesi. Bu yüzden Hornet, topluluğumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek.”

İmza kampanyası başladı

Öte yandan change.org’ta Hornet’in yeniden Apple Store’a eklenmesi ve engellenmenin kaldırılması için imza kampanyası başladı. GZone’un başlattığı kampanyada şu ifadeler yer alıyor:

“18 yaş ve üzeri yetişkinlerin arasındaki özel mesajlaşmaya imkan tanıyan, kamusal alanda herhangi bir paylaşım yapmayan bir uygulama olan Hornet'in, kişisel özgürlüklere önem verdiğini belirten AKP Hükümeti tarafından neden yasaklandığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu uygulama, özetle iki kişi arasındaki bir sohbete imkan tanımaktadır. Hornet uygulamasının IOS ve Android Mobil Uygulama dükkanlarında yeniden erişime açılarak, özel hayata yapılan bu haksız, kabul edilemez müdahalenin düzeltilmesi ve kendi kişisel alandaki özgürlüklerimizin yeniden tahsis edilebilmesine imkan tanınmasını istiyoruz.”

Ne olmuştu?

Tanışma ve partnerlik ağı Hornet’e erişim, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Ağustos 2020 tarih ve 2020/5617 sayılı kararına istinaden engellendi. Uygulamanın internet sitesini ziyaret eden kullanıcılar “5651 sayılı Kanun uyarınca Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellenmiştir” uyarısıyla karşılaşıyor.

Engelin ardından bu sefer de Hornet, App Store’dan kaldırıldı. Hornet, Apple kullanıcılarına attığı mesajda aplikasyonun “Türk mahkemelerinin kararı sonucu” Apple tarafından kaldırıldığını söyledi. Hornet, aplikasyonun yeniden App Store’a eklenmesi için Türk mahkemeleri ve Apple ile görüşmelerinin sürdüğünü belirterek; bu sürede kullanıcılar eğer aplikasyonu telefonlarından silerse yeniden yükleyemeyeceklerini söyledi.

Grindr hâlâ engelli!

Tanışma ve partnerlik uygulaması Grindr’a erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Ağustos 2013 itibariyle koruma tedbiri alınarak engellenmişti. Kaos GL Derneği, Grindr’a erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş, itiraz başvurusu Şubat ayında (2014) İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti.

İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi, kararında “www.grindr.com eşcinsel üyelerin bulunduğu arkadaşlık sitesinin kurulduğu anlaşıldığından, 5651 Sayılı Kanunun 8/5-6 maddesinde öngörülen fuhuş ve müstehcenlik içerdiğinden ilgili site hakkında erişimin engellenmesine” ifadelerini kullanmış ancak sitedeki hangi içeriğin müstehcenlik veya fuhuş niteliği taşıdığı kararda belirtilmediğinden sadece eşcinsel üyelerin varlığı fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilmişti.


Etiketler: insan hakları, medya
nefret