24/03/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Bir süredir inisiyatif olarak çalışan Hêvî LGBTİ dernekleşmek için Beyoğlu’nda mekan arıyor.

Bir süredir inisiyatif olarak çalışan Hêvî LGBTİ dernekleşmek için Beyoğlu’nda mekan arıyor.
 
Kendisini Kürdistanlı LGBTİ’lerin oluşumu olarak tanımlayan İstanbul Hêvî LGBTİ dernekleşiyor. Bir süredir inisiyatif olarak çalışmalarını sürdüren Hêvî’nin dernek tüzüğü hazır. Şimdilik tek engel ise bir mekanlarının olmaması.
 
Dernekler Masası’na başvurup gerekli hukuki prosedürleri tamamlamak için Beyoğlu’nda mekan arayan Hêvî LGBTİ ofis olarak kullanılmaya uygun mekanları araştırıyor. Mekan sorununu çözmek için ise destek bekliyor.
 
Dernekleşme çalışmalarına ilişkin konuştuğumuz Hêvî LGBTİ aktivisti Rosida, bir süredir inisiyatif olmalarına rağmen dernek gibi çalıştıklarını söylüyor. Rosida’ya göre dernek gibi çalışsalar da bazı resmî engellerle karşılaşıyorlar. Rosida bütün bu engelleri aşmak için dernekleşmeye karar verdiklerini söylüyor:
 
“Kürdistanlı LGBTİ’lerin politikasını yürütüyoruz, muhakkak mekanımız olmalı”
 
“Uzun süredir inisiyatif olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dernek gibi çalışıyoruz ancak resmî olarak önümüze engeller çıkıyor. Bu engelleri aşmak için tüzel kurum kişiliği gerekiyor. Zihniyet olarak doğru bulmasak da dernek ve mekan denildiğinde daha ciddiye alındığımızı fark ediyoruz. Çay içmek için dahi bir araya gelmek için mekan çok önem kazanıyor. Kürdistanlı eşcinsel ve transların politikasını yürüten bir inisiyatifin mekanının olması iletişim açısından da önemli.”
 
Rosida dernek için mekan bulduklarında başvurularını hızlandıracaklarını söylüyor. Tüzüklerinde kendilerini, “Özelde Kürdistanlı eşcinsellerin politikasını genelde ise LGBTİ politikasını yürüten bir kurum” olarak tanımladıklarını belirten Rosida, “Kürdistan ifadesinden dolayı sorun çıksa dahi biz vazgeçmeyeceğiz. Metinlerinde Kürdistan geçen bazı dernekler var. Ama yine de hâlâ daha Kürdistan dediği için para ya da hapis cezası alan insanların da olduğu bir ülkedeyiz. Başvurumuzun bu gerekçeyle reddedilmesi durumunda biz ilkelerimizden vazgeçmeden hukuki mücadelemizi de politikalarımızı da sürdüreceğiz” diyor.  

Etiketler: yaşam
İstihdam