18/01/2023 | Yazar: Ali Erol

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi AKP’liler bu kez de belediye dergisinin kapak fotoğrafındaki kişinin kıyafetinde yakaladıkları gökkuşağına takıldılar.

İBB Meclisi üyesi AKP’lilerden bıktıran “gökkuşağı” nakaratı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefete bahaneye ne hacet...

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyelerinin “gökkuşağı” takıntısı son olarak “İST” dergi kapağına takıldı.

İBB'nin üç ayda bir yayınladığı “İstanbul ve İstanbullunun yaşam kültürü dergisi İST” isimli derginin son sayısının kapağında yer alan fotoğraftaki kişinin kıyafetinde görülen ince bir “gökkuşağı” şeridi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Ocak Ayı Toplantısı 3. Oturumunda gündem oldu.

İBB'nin “LGBTİ propagandası” yaptığını söyleyen, ardından, “kamu kaynaklarıyla küresel lobinin adeta taşeronluğunu yapıp milli kimliğimize, ailemize, değerlerimize ve geleceğimize zarar verildiği” sözleriyle devam eden İBB Meclisi Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Başkanı AKP’li Şeyma Akdağ, sözlü soru önergesinde sorularını sıraladı: “LGBTİ ile ilgili İBB yönetimi olarak duruşunuzu, düşüncenizi ve hedeflerinizi açıkça ifade eder misiniz? LGBTİ ile ilgili uluslararası iş birliklerinizi, beraber çalıştığınız STK'ları açıklar mısınız? Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili İBB bünyesinde ayırdığınız bütçe nedir? LGBTİ propagandasıyla ilgili beraber çalıştığınız içerik üreticileri, gazetecileri ve sanatçıların adını yayınlar mısınız?”

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın AKP’li Meclis üyesi Şeyma Akdağ’ya tepkisi ise “Dört tane harfi görünce örgüt, beş tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar” oldu: “Devasa bir operasyonun bir parçası olduğumuzu’ az önce öğrenmiş bulunuyoruz. Belediye olarak insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenmiyoruz. Belediye olarak İstanbul'da yaşayan insanlara hizmet götürmekle mükellefiz. Onun dışında bu kadar kocaman laflar edecek bir şey yok. AKP'de ilginç bir ruh hali var. 4 tane harfi görünce örgüt, 5 tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar. Meselenin ne örgüt ne LGBTİ ile ne de küresel lobilerle hiçbir ilişkisi yok. Bir fotoğrafta 4 tane renk görünmüş. Oradan yola çıkarak 'Acaba LGBTİ propagandası yapılabilir mi' diye bu kadar laf saydılar. Meselenin özü bu.”

İBB ile İstanbul Şehir Televizyonu İBBTV’den canlı yayınlanan tartışmaları, Sözcü gazetesi, “İBB Meclisi’nde LGBTİ tartışması” ifadesiyle aktardı.

ANKA Haber Ajansı’nın da kullandığı “İBB Meclisi’nde “LGBTİ+” tartışması” ifadesi, Cumhuriyet, Yurt Gazetesi, Cem TV, dokuz8haber ve T24 (1, 2) tarafından tekrar edildi.

Hükümet medyasından hep aynı nakarat: “LGBT propagandası”

İstanbul ve İstanbullunun yaşam kültürü dergisi İST’in kapak fotoğrafında görülen ince bir “gökkuşağı” şeridinden ötürü AKP’li üyelerin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Ocak Ayı Toplantısında yaşanan tartışmalar Yeni Şafak’a manşet oldu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İBB 3 aylık yaşam-kültür dergisi olarak tanıttığı ve ücretsiz dağıttığı İST’de “Kuşatma altındaki sanat” başlığı altında LGBT propagandası yapıldı.”

A Haber ise “İBB’nin dergisinde LGBT propagandası yapıldı!” başlığı altında AKP’li isimlere mikrofon tuttu.

İBB Meclis Üyesi AKP’li Ekrem Kertişçi, “Maalesef ki İBB, İstanbul halkının vergileriyle LGBT propagandası yapmaya devam etmektedir. Şirazesi kaymış ahlaki görüşlerinizi kadim milletimize empoze edemezsiniz. Buna izin vermeyeceğiz” paylaşımı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, twitter hesabından, “Bu dergiyi bir daha ev adresime göndermeyin. LGBT propagandanız için başka kapıya !” paylaşımı yaptı. Yeni Şafak’a da konuşan Türkyılmaz, “Düşünün bu dergi evime postalandı ve çocuklardan uzak tutma ihtiyacı hissetim” sözleriyle devam etti.

Haber7, “İBB, propagandada ısrarcı!” başlığı altında, “AK Parti İBB Grup Sözcüsü Avukat Murat Türkyılmaz, Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB'nin tarafından ısrarla LGBT propagandası yaptığını kaydetti” sözlerini aktardı.

“LGBT Propagandası” nakaratından Gerçek Haber Dergisi de eksik kalmasın: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz dağıttığı 3 aylık yaşam-kültür dergisi İST'te, LGBT propagandası yapıldı. AK Parti İBB Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tepki gösterdi.”

“Bu millete geleceğine değerlerine operasyon çekiliyor!!! Millet ittifakı lgbt lobilerinin taşeronluğunu yapıyor” diye devam eden İBB Meclisi Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Başkanı AKP’li Şeyma Akdağ, sosyal medya hesabından aktarmakta sakınca görmediği şu homofobik nefret söylemlerine aracı oldu: “İBB Anketlerinde cinsiyetiniz nedir sorusuna 3.şıkkı ekleyenlerin, Dergilerinde L*BT ile alakalı propaganda yapanların düşünceleri ve faaliyetleri bellidir. İBB açık bir şekilde L*BT'yi destekliyor ve finanse ediyor”, “Bugün İBB Meclisinde LPG sapkınlığına verilen desteği Ak Parti İBB Meclis Üyesi Şeyma AKTAA sorguladı. Bakalım verebilecek cevapları var mı? Ağzına Yüreğine sağlık seymaaktaa”, “Şişli Belediyesi'nde çalışan Türkiye'de ki LGBT yürüyüşlerinin öncülüğünü yapan Zelal YALÇIN ve ekibi Ekrem İMAMOĞLU tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne alınmıştır. Bu ekip İBB'de açıkca LGBT savunuculuğu yapar”, “AK Parti İBB Meclis Üyesi Şeyma Akdağ: “Lobi faaliyeti yöneten LGBT’ye Türkiye desteği Millet İttifakı’ndan geliyor””

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise belediye meclis toplantısında sarf ettiği, “Her türlü cinsiyete tahammülünüz var fakat farklı düşüncelere yok” sözleriyle arkadaşlarını gülümsetmesinin ardından son olarak, İBB AKP Meclis Grubu hesabından, “İBB, milli degerlerimizle ve aile yapımızla hiçbir alakası olmayan LGBT konusunda planlı bir şekilde uygulamalarını gerçekleştirmeye devam ediyor” paylaşımı yaptı.

İBB Meclisi’nde LGBTİ+ karşıtı nefret siyasetin seyri

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefet yeni değil.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2010/10 sayılı genelge ile tüm kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde Eşitlik Birimleri ve Eşitlik Komisyonlarının kurulmasının zorunlu hale getirilmesiyle veya Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) üyesi olduğu Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından 2005’te imzaya açılan “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı” kapsamında eşitlik çalışmaları yürüten belediyeler, AKP’li belediye meclis üyelerinin muhalefeti ve hükümet medyasının nefret siyasetiyle karşı karşıya kalıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki AKP’li üyelerin “toplumsal cinsiyet”, “gökkuşağı” ve “LGBTİ+” takıntılı kurumsal ayrımcılığa çağıran homofobik nefret siyaseti şu başlıklarla seyretti...

İstanbul belediyelerinde AKP ile CHP arasındaki siyaset, yerel seçimlerin ardından “gökkuşağı” renkli “logo”lar aracılığıyla devam etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üyelerin “muhalefet” için gündemde tuttuğu “gökkuşağı” tartışmaları ise Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine kadar gidiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile başlayan süreçte LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi gene Ekrem İmamoğlu’na yönelik olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından geliştirildi ve yayıldı: “Beylikdüzü Belediye Başkanlığına geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi ne biliyor musunuz? Belediyenin logosunu, LGBT’nin logosuna döndürmek. İstanbul’un başına bir oyun, bir tezgah kuruluyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li Meclis Üyeleri tarafından “İBB TV’nin LGBT renkleri” nitelemesiyle bir kez daha gündeme getirilen “LGBT logosu” ifadesini ilk kullanan İçişleri Bakanı, Hükümet adına 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi için seçim çalışmaları yürüttüğü süreçte yöre dernekleriyle mahalli buluşmalar dahil konuştuğu her yerde hep aynı “küresel kokteyl” söyleminde bulundu ve “LGBT”yi de telaffuz etti: “İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu.”

Belediye meclislerinde süregiden AKP muhalefetinin “LGBT” ve “gökkuşağı” takıntısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü” kurulması AKP’li meclis üyelerinin “LGBTİ+” itirazıyla reddedilirken ortaya çıkıyor: “Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi. Şimdi de belediye eliyle bu işler yapılmaya çalışılıyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı “Yerel Eşitlik Eylem Planı”, kadınlar başta olmak üzere, eşit haklardan yararlanamayan tüm toplumsal gruplar için yaşanabilir bir kent inşa etmenin yol haritaları olarak tanımlanırken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsıyor.

Kaos GL Derneği, Belediyelere, LGBTİ+ yurttaşlarını da gözetecek, ayrımcılıktan koruyacak protokolleri ve hizmetleri hayata geçirmelerini tavsiye ediyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, siyaset
İstihdam