09/12/2022 | Yazar: Ali Erol

Belediye Başkanı Erdem, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine karşı yürütülen karalama kampanyasının nefret suçu olduğunu söyledi.

Nilüfer Belediye Başkanı: “Yandaş basın nefret suçu işliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, belediyenin toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine karşı hükümete yakın medyanın yürüttüğü karalama kampanyasının “nefret suçu” olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Erdem, Bursa Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin düzenleyeceği “Toplumsal Cinsiyet Atölyesi” etkinliğinin hükümet medyasıyla sosyal medyada hedef gösterilmesi ve İçişleri Bakanlığı’nın, “Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel dayanışma merkezi açtığı” haberlerinin ardından Belediye’ye “inceleme” başlattığı süreci değerlendirdi.

“Yandaş basının attığı başlıklar nefret suçu işlendiğinin kanıtıdır”

“Nilüfer Belediyesi’nin LGBT bireylere özel herhangi bir merkezi” olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Erdem, karalama kampanyası olarak adlandırdığı sürece ilişkin konuştu: “Bir yerden düğmeye basıldı ve bir anda sosyal medyada, yandaş basında ve birçok internet yayınında aynı başlığı görür olduk. ‘CHP’li Nilüfer Belediyesi LGBT için özel merkez kurdu’ başlığıyla servis edilen asılsız haberler yayınlandı. Hemen yazılı bir açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu söyledik. Bahsedilen atölye çalışmasında gençlere; toplumsal cinsiyet eşitliği, temel kavramlar, şiddet ve şiddetle mücadele yöntemleri gibi konuları içeren bir eğitim verilmesi planlanmıştır. Bunları açıkladık ancak buna rağmen karalama kampanyalarına devam ettiler. Nilüfer Kent Konseyi’ni ve Nilüfer Gençlik Evi’ni hedef tahtasına koydular ve bu kışkırtmaların sonunda kendisine ‘ülkücü gençlik’ diyen bir grup, Nilüfer Gençlik Evi’ni bastı. Ardından İçişleri Bakanlığı’nın hakkımızda soruşturma başlatacağı duyumunu aldık. Daha sonra Cumhuriyet Kadınları Derneği ile ülkücü gençler belediyemizin önünde tekbir getirerek bizi kınayan açıklamalar yaptılar. Belediyemizin Eşitlik Birimi’ni “LGBT Dayatma Merkezi” olarak tanımlayıp eleştirdiler. Yani biz ne dersek diyelim sesimizi duyan olmadı. Ardından bazı siyasi partiler de ‘Bu merkez ahlaka aykırı’ diyerek bizi kınadılar. Yani hâlâ olmayan bir merkez üzerinden kampanya yürütüyorlar.”

Eşitlik Birimi’nin sadece Nilüfer Belediyesi’ne özgü bir oluşum olmadığını ifade eden Belediye Başkanı Erdem, bizzat İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle pek çok belediyenin bünyesinde Eşitlik Birimi kurulduğunu söyledi: “Nilüfer Belediyesi sanki gençleri eşcinselliğe teşvik ediyormuş gibi asılsız, kasıtlı ve siyaset uğruna halkı yanıltarak kamu barışını bozacak yayınlar yapılmaktadır. Bunları reddediyorum ve kınıyorum. Yandaş basının bu süreçte attığı başlıklar nasıl bir nefret suçu işlendiğinin kanıtıdır.”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ise “İçişleri Bakanlığı genelgesiyle birçok AKP’li belediyenin de benzer çalışmalar yaptığı halde bir fırtına koparılmaya” çalışıldığını ekledi: “Bunların saldırmalarına çok şaşırmıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran bir siyasi anlayıştan farklı bir şey zaten beklemiyoruz. Biz, yurttaşlarımızın bu konuda sağduyulu olmasını istiyoruz.”

Hükümet medyasından manipülasyon, dezenformasyon ve nefrete teşvik

CHP’nin “cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” billboardlarını hatırlatan Yeni Şafak, “İçişleri Bakanlığı Nilüfer Belediyesi'ne LGBT merkezi incelemesi başlattı” başlığı attı. Yerel yönetimlerde Eşitlik Birimleri ve Eşitlik Komisyonlarının kurulması kararının İçişleri Bakanlığı’nın 2010/10 sayılı genelgesiyle zorunlu hale getirildiğini bilmezden gelen Yeni Şafak, devam ediyor: “CHP'li Nilüfer Belediyesi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşcinseller için yasal düzenleme vaatlerine destek niteliğinde bir adım attı. Belediye, LGBT'liler için özel dayanışma merkezi açtı. Hükümetin aile kurumunun korunmasına yönelik çalışmaları sürerken, vatandaşlar Nilüfer Belediyesi'nin LGBT hamlesini tepkiyle karşıladı. Kamuoyunda büyük eleştiri alan bu durum sonrası İçişleri Bakanlığı da düğmeye bastı.”

Takvim, “CHP'li belediyeden sapkınlığa kurumsal destek! Nilüfer Belediyesi LGBT'liler için özel merkez kurdu” paylaşımı yaparken, Diriliş Postası da Yeni Şafak’ın yayınını paylaştı: “CHP'li belediye LGBT için özel merkez kurdu... Her fırsatta LGBT'ye desteğini açıklayan ve aileye yönelik bir tehdit olmadığını dile getiren CHP, Nilüfer Belediyesi'nde LGBT için özel merkez kurdu.”

TÜGVA Bursa İl Temsilcisi, sosyal medya hesabından, Yeni Şafak’ın yayınını, “Milli ve İslami varoluşumuz için nice bedeller ödeyen , evliyâlar diyarı Bursamızı ve onun temiz evlatlatlarını ifsâd eden bu hastalıklı zihniyete,  Bursa halkı hak ettiği cevabı verecektir” notuyla paylaştı.

Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’ne bağlı “Utanç Günlüğü” isimli twitter hesabı, “CHP'li Nilüfer Belediyesi, LGBT’lilere destek olmak için özel merkez kurdu. Belediyenin sitesinde merkez için açıklama yapıldı: “LGBTİ+ bireylere hizmet vermesi yönü ile Türkiye’de bir belediye bünyesinde kurulan ilk dayanışma merkezi olma özelliğini taşımaktadır” paylaşımı yaptı.

Aydınlık gazetesi, “CHP’li Nilüfer Belediyesi’nde skandal... LGBT için özel merkez kurdular” paylaşımı yaparken, İçişleri Bakanlığı’na “çağrı”da bulundu: “Bunları da inceleyin 34 Belediyede LGBT merkezi”

Muhalefet karalamalı homofobik nefret siyaseti

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, TBMM'de konuştu: “LGBT ısrarı, Türk aile yapısını hedef alan "aile soykırımı"dır. Aileyi korumaya yönelik mücadelemizde karşımıza ısrarla CHP ve belediyeleri çıkıyor. CHP; vesayetçiler için ara durak, aile unsurlarımıza saldıranlar için kuluçka ve Türkiye muhalifleri için payanda haline gelmiştir... LGBT'yi destekleyen uluslararası kartellerin yerel iş birlikçilerinin varlığının dikkatlerden kaçmaması gerekiyor. Aileyi korumaya yönelik mücadelede karşımıza maalesef ısrarla CHP ve yerel yönetimleri çıkıyor.”

AKP Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, “Aile yapımıza, evlatlarımızın geleceğine kasteden LGBT sapkınlığına geçit vermeyiz!” diyor ve devam ediyor: “Dünyanın başına bela olan LGBT sapkınlığı, inancımıza, aile birliğimize ve kültürel değerlerimize aykırı bir olgudur ve asla masum gösterilemez. Bilim insanları ve uzmanlar tarafından da LGBT’nin, insan doğasına ve yaşamın doğal akışına aykırı, biyolojik veya psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan, tedavisi mümkün sapkın bir cinsel yönelim olarak tanımlanmaktadır... bu tür bir sapkınlığın... sapıklık ve aile yapımız...”

AKP Nilüfer ilçe Başkanı Eşref Kurem, “ertelemek yetmez” buyuruyor: “Uygulamayı ertelemek yerine iptal edin. Sayın Cumhurbaşkanımızın toplumsal hassasiyetleri göz önünde bulundurarak çekilmiş oldukları İstanbul Sözleşmesi'ni göz ardı edenlere bir kez daha diyoruz ki; yapmış olduğunuz toplumsal hassasiyetleri bilmemek ya da bilerek kasten toplumsal hassasiyetler içeren sinir uçlarına dokunmak.”

MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, “Sosyal tabanda hiçbir karşılıkları olmadığı halde, ahlaksız fiillerini topluma dayatmak için her türlü provokatif eylem içerisinde yer alan sapkın düşünceye hizmet etmek Nilüfer İlçesine ne kazandıracaktır? LGBT adı her türlü hayâsızlık ve ahlaksızlığı normalleştirip, Türk aile yapısını bozmak için çalışan sapkın LGBTİ’ye hizmet verecek bu birimin acilen kapatılması gerekmektedir.”

Sultan Abdülhamid Han Kültür ve Eğitim Derneği” Başkanı da eksik kalmamış: “Aile Yapısı Kirli Oyunlarla Bozulmak İsteniyor”

Bursa İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği de Nilüfer Belediyesi önünde toplandı: “Özgürlük, insan hakları, eşitlik, tercih ve modernite gibi kavram kılıflarıyla, her türlü materyal ve propaganda afişlerinde kullanılan renk ve logo seçimleriyle, şirin çizgi karakterlerle, sözde uyumlu eşcinsel aile dizileriyle, iyi kalpli gösterilen cinsiyetsiz karakterler ile çocuklarımıza ve toplumumuza bunların normalmiş gibi sunum yapıldığının da farkındayız. Neredeyse tamamı Müslüman olan, en güçlü özelliği aile bağları, güçlü aile ve birey ahlakı temeli üzerinde kurulu ülkemizde...”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Toplumu kışkırtmaktan artık vazgeçin!” paylaşımı yaptı: “Terörle, uyuşturucuyla mücadele edemeyen İçişleri Bakanlığı, anca toplumu kine ve nefrete sürükleyip insanları ayrıştıran eylemlerde bulunuyor. Nilüfer Belediyemizin tüm kesimlere yönelik gösterdiği saygı, bilakis takdirle karşılanmalı.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından, “Elinizi belediyelerimizden çekin!” açıklaması yaptı: “Nilüfer Belediyemiz "toplumsal cinsiyet atölyesi" açmış, gençleri bilinçlendirmeye gayret ediyor; Soylu hemen inceleme başlatmış. Terörle, uyuşturucuyla, dolandırıcılıkla mücadele edeceği yerde belediyelerimize saldırıyor. Nefret suçu işliyor.”

Yerel yönetimlerde Eşitlik Birimleri kararını İçişleri Bakanlığı aldı  

İçişleri Bakanlığı’nın, “Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel dayanışma merkezi açtığına ilişkin haberlerin basında yer alması, kamuoyuna yansıması üzerine Bakanlığımızca, Nilüfer Belediyesinde araştırma/ ön inceleme başlatılmıştır” açıklamasına kadar varan süreçte gündeme gelen Belediyelerin eşitlik çalışmaları “Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı” ile başladı.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün de ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu “Kadın Dostu Kentler Programı”, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmak üzere UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) tarafından 2006 yılında başlatıldı.

Programın ilk etabı İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa ve Trabzon illeri ile başlarken, ikinci etapta Adıyaman, Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun illerinin de katılmasıyla program genişletildi.

Eşitlik Birimleri (Valilik, İl Özel İdare, Belediye) ile Eşitlik Komisyonları (Belediye Meclisi, İl Genel Meclisi) kurulması kararı ise İçişleri Bakanlığı’nın 2010 yılındaki genelgesiyle alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2010/10 sayılı genelge ile tüm kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde Eşitlik Birimleri ve Eşitlik Komisyonlarının kurulması zorunlu hale getirilirken, Nilüfer Belediyesi’nin Eşitlik Birimi de bu süreçte, “hayatı ve kenti eşitliyoruz” sloganıyla Türkiye’de ilk Eşitlik Birimi’ni olarak kuruldu. Eşitlik Birimi’ne bağlı Nilüfer Belediyesi Toplumsal Eşitlik Merkezi, her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmeyi amaçlayarak toplumsal eşitliğin sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyor.

Hükümete yakın medya organlarının karalama kampanyasıyla hedef alınan Nilüfer Belediyesi söz konusu “toplumsal cinsiyet eşitliği” eğitimlerini, “toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nasıl inşa edildiği ve kadına yönelik şiddetin boyutları konusunda öğrencilerin bilinçlenmesi” için daha önce, 2015-2016 eğitim öğretimi dönemi süresince kentteki 24 okulda öğrencilere yönelik de verdi.

Nilüfer Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında, geçen sene, “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı”nı da imzaladı: “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı, Nilüfer Belediyesi’nin bugüne kadar toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yaptığı tüm çalışmaların gelecekte daha da büyütülmesi ve güçlendirilmesinin bir taahhüdü olacaktır.”

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi tarafından hazırlanan protokol, kadınların sosyal ve siyasal yaşamdaki yerini güvence altına almayı hedefliyor. Belediyeler bu kapsamda, “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlayıp hayata geçiriyorlar.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) sayfasında, Nilüfer Belediyesi ile birlikte “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın – Erkek Eşitliği Şartı”nı imzalayan diğer belediyelerin listesi yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı “Yerel Eşitlik Eylem Planı”, kadınlar başta olmak üzere, eşit haklardan yararlanamayan tüm toplumsal gruplar için yaşanabilir bir kent inşa etmenin yol haritaları olarak tanımlanırken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsıyor.

Kaos GL Derneği, Belediyelere, LGBTİ+ yurttaşlarını yurttaş olarak kabul etmelerini ve LGBTİ+ yurttaşlarını gözetecek, ayrımcılıktan koruyacak protokolleri ve hizmetleri hayata geçirmelerini tavsiye ediyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, siyaset
nefret