07/12/2023 | Yazar: Kaos GL

İHD Ankara Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında kurduğu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun deklarasyonuna çağırıyor.

İHD Ankara LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruluyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 10 – 17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında, LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun kuruluş deklarasyonunu gerçekleştirecek.

İHD, 13 Aralık Çarşamba günü 13:00 Ankara Şubesi’nde gerçekleşecek deklarasyona herkesi davet ediyor.

Adres: Fidanlık Mah. Sakarya Cad. 32/8 

LGBTİ+ Hakları Komisyonları hakkında

Derneğin ilk LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İstanbul Şubesinde 30 Ocak 2022 tarihinde kuruldu.

Komisyon’un kuruluş deklarasyonunda örgütlenme ve güçlenme vurgusu yapıldı:

“Türkiye’de ve dünyada yaşayan her LGBTİ+’nın uğradığı hak ihlalleri, dünyanın her yerinde aynı zihniyetle beslenen cis-patriyarkanın ördüğü, koruduğu ve beslediği nefret sarmalının sonucudur. Bu sarmal her geçen gün hayatlarımıza biraz daha sirayet ediyor, yaşadığımız alandaki çemberi biraz daha daraltıyor. Bu ülkede milyonlarız, birbirinden vazgeçmeye niyeti olmayanlarız, her şeye rağmen güvenli alanlarımızı var ediyor, örgütleniyor, güçleniyor ve iyileşiyoruz.”

İHD İstanbul LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun aynı yıl 10 – 17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında gerçekleştirdiği “Hapishanelerde LGBTİ+ Mahpusların Sorunları ve Sağlık Hakkı” panelinde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, LGBTİ+ komisyonlarının tüm şubelerde kurulması gerektiğine değindi:

“Bütün şubelerimizde olması gereken LGBTİ+ Komisyonu sadece İstanbul şubemizde var. Oysa heteroseksizmin ırkçılıktan hiçbir farkı yok. Mesela trans kadınlara Kabahatler Kanununa göre ceza kesiliyor, bu cezalara sebep olarak ‘çevreyi kirletmek, çevreye zarar vermek’ gibi ifadeler yazılıyor. Bu, açıkça ırkçılıktır. Devlet dili o kadar ötekileştirici ve nefret üretici bir yerde ki bu topluma yayılıyor. Bu yüzden şiddetin politik olduğunu söylüyoruz. Nitekim son dönemde nefretin örgütlenişine de çok yakından şahit oluyoruz.”

İHD Mersin Şubesi de geçtiğimiz hafta ““Devlet ideolojisi tarafından desteklenen her türlü nefret aile içine, okullara, üniversitelere, kafelere, sinemalara, parklara, sokaklara, kısacası tüm yaşam alanlarına daha hızlı yayılıyor. Şehrimizde nefret ideolojisi istemiyoruz!” diyerek LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun kurulduğunu duyurdu.

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Ankara Şube deklarasyonuyla birlikte derneğin üç şubesinde LGBTİ+ Hakları Komisyonu olacak.


Etiketler: insan hakları
İstihdam