24/01/2017 | Yazar: Yıldız Tar

İngiltere Kilisesi, eşcinsel rahipler için ‘Sorma, Söyleme’ kuralı gibi bir kural getirmeyi tartışıyor.

İngiltere Kilisesi ‘eşcinsel rahipleri’ tartışıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İngiltere Kilisesi, eşcinsel rahipler için “Sorma, Söyleme” kuralı gibi bir kural getirmeyi tartışıyor. İşçi Partisi’nden Milletvekili Bradshaw, kilise eşitlikçi bir çözüm bulmazsa Hükümet’in müdahale edebileceğini söyledi.

Dünya genelindeki Anglikan kiliselerin “ana kilisesi” İngiltere Kilisesi (The Church of England) eşcinsel rahiplerin cinsel hayatlarını görmezden gelmeyi tartışıyor. Varolan kurallar, eşcinsel rahiplerin dinleri gereği cinsel ilişkiye girmemeye (iffetli olmaya) ya da iş değiştirmeye zorluyor.

Kilise yönetimi bu sistemi Amerika Birleşik Devletleri ordusunda Barack Obama döneminde kaldırılan “Sorma, Söyleme” tarzı bir sisteme dönüştürmeyi tartışıyor.

İşçi Partisi’nden Bradshaw: Eşitlik sağlanmazsa Hükümet müdahale edebilir

İşçi Partisi’nden Milletvekili Ben Bradshaw, bu tasarıyı “din adamlarını yalan söylemeye yönlendireceği” gerekçesiyle eleştirdi:

“Cinsel ilişki ve bekaret sorusunu sormayı bırakmak bir aşama olsa da İngiltere Kilisesi’nin politikaları hâlâ dürüst olmamaya yöneltiyor.”

Bradshaw, eğer kilise eşitlik yolunda harekete geçmezse Hükümet’in 2012 yılında Sinod kadınların piskopos olmasına izin vermediğinde yaptığı gibi müdahale edebileceğini de söyledi.

Resmiyette eşcinsel evlilikleri kutsamıyor ama…

İngiltere Kilisesi bir süredir hemcinsler arası evliliği ve LGBTİ rahipleri tartışıyor. Kilise içinden ve dışından baskılara rağmen İngiltere Kilisesi’nin ve aslında dünyadaki Anglikan cemaatinin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, rahiplerin eşcinsel birliktelikleri yönetmesini yasaklamaya devam ediyor.

Kilise ilkelerine göre rahipler eşcinsel evlilikleri resmi olarak yönetmese de, yerel kiliseler birliktelikleri “dualarıyla destekleyebiliyor”. Bu durum birçok kilisenin gayri-resmi bir şekilde eşcinsel evlilikleri kutsamasını sağlıyor.

Ülkede eşcinsel evliliğin yasal olmasından sonra Başpiskopos Welby, kilisenin “Hemcinse Evliliği Yasası’nın, hakkaniyetli ve münasip olduğunu, yeryüzü yasası olduğunu kabul etmesi gerektiğini” söyledi. Ardından yaptığı açıklamada ise “kilisenin ilkesel olarak hâlâ hemcinsler arası evliliğe karşı olduğunu” belirtti.

Açılan ilk piskopos

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ise Grantham Piskoposu Nicholas Chamberlain, İngiltere Kilisesi tarihinde “eşcinsel bir ilişki içerisinde olduğunu” açıklayan ilk piskopos oldu.

“İnsanlar eşcinsel olduğumu biliyorum ama bu ilk söylediğim şey değil. Cinsellik bir parçam ama dini görevime odaklanmak istiyorum” diyen Chamberlain, kilisenin iffetli olma ilkelerine uyduğunu da belirtti. “İnanç dolu, birbirine eşlik etmekten hoşlanan ve bir diğerinin hayatını paylaşan bir ilişkimiz var” dedi.


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam