21/11/2020 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL’nin Pandemi Buluşmaları kapsamında İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı üyeleri pandemide LGBTİ+ haklarını tartıştı.
Kaos GL ve SPoD LGBTİ+, Kaos GL’nin Pandemi Buluşmaları kapsamında İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı üyeleriyle bir araya geldi.
17 Kasım’da online olarak düzenlenen buluşmaya ağ üyelerinden Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Civil Rights Defenders (CRD), Turkish Human Rights Litigation Support Project, Uluslararası Af Örgütü, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Hafıza Merkezi’nden temsilciler katıldı.
Buluşmada önce İdil Engindeniz Kaos GL’nin “Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” raporunu sundu. Ardından Cem Öztürk, SPoD LGBTİ+’nin “Pandemi Raporu” nu anlattı. Sunumlardan sonra insan hakları savunucuları pandeminin LGBTİ+’ları nasıl etkilediğini tartıştı.
Toplantı sonuçları önümüzdeki günlerde rapor olarak yayınlanacak.
Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?
Kaos GL Derneği, medya izleme çalışmaları kapsamında “Diyanet’in Nefret Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” raporunu yayınladı. İdil Engindeniz’in hazırladığı rapor, 19 Nisan - 20 Mayıs 2020 medya tarama verilerine dayanıyor.
Rapor, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Cuma hutbesi sırasında sarf ettiği sözlerin içinde olduğu haftadan başlayarak 19 Nisan’dan 20 Mayıs’a kadar giden bir zaman diliminde Türkiye’de yazılı ulusal ve yerel basın ile Türkçe dilinde yayın yapan internet sitelerinde LGBTİ+ bağlantılı konuların nasıl ele alındığını ortaya koymayı amaçlıyor.
Raporda, ulusal yazılı basında elde edilen bulguların yanı sıra gazete bazlı incelemeler, yerel yazılı basın ve internet sitelerinden elde edilen bulgular da yer alıyor.
Araştırma sonuçları, bir aylık süre zarfında LGBTİ+ konuların sadece ülke içi siyasetle bağlantılı olarak ele alınmadığını da ortaya koyuyor. Dünya haberleri, sanat ve spor LGBTİ+ konulara yer verilen diğer başlıklar oldu. Genelde, bahsedilen konuyu itibarsızlaştırma amacıyla kullanılan LGBTİ+ bağlantısı, uluslararası bir şirketin itibarını olumlu yönde etkileyen bir unsur olarak da, doğrudan şirket tarafından kullanıldı:
“Yazıların geneline baktığımızda konunun ağırlıklı olarak, dayanaksız, temelsiz cümlelerle tartışıldığını görüyoruz. Yaratılan bir “düşman” etrafında, ona ve onunla bağlantılı olan ya da olduğu iddia edilen herkese, her şeye yönelik komplo teorileri rahatlıkla dolaşıma sokulabiliyor. Akılcılıktan ziyade anlık, olumsuz, güçlü duygular yaratma amacında bir yayıncılık yapıldığını görüyoruz.”
Pandemi Raporu
SPoD LGBTİ+’nın COVID-19 pandemisinin üç ayına (11 Mart 2020 – 11 Haziran 2020) ilişkin verileri toplayarak hazırladıkları pandemi raporundan satır başları ise şöyle
“Rapora göre Türkiye’deki LGBTİ+’lar, COVID-19 sürecinde daha da kırılgan bir topluluk haline gelmeye başladı; yaşam hakkı başta olmak üzere eğitim, sağlık ve çalışma (istihdam sürecindeki eşitsizlikler, gelir kaybı ve işsizlik vb.) gibi diğer haklara erişimde ciddi sorunlar yaşadı. Bunun yanı sıra pandemi sürecinde LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin yaygınlaşması ve evlere kapanmak zorunda kalınması ile birlikte artan ev içi şiddet raporda belirtilen olgulardan.
“Bu raporda, COVID-19 pandemisinin üç ayına (11 Mart 2020 – 11 Haziran 2020) ilişkin veriler toplanarak ilk aşamada SPoD’un Psikososyal Destek (Sosyal Hizmet, Psikolojik Destek, Pazar Sohbetleri, Danışma Hattı), Hukuk ve Adalete Erişim ile Akademi alanlarının LGBTİ+’lar özelindeki çalışma deneyimlerine yer verilmesi amaçlandı. Son bölümde ise alan deneyimlerinden yola çıkılarak kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin LGBTİ+’lara yönelik ne tür politikalar ve çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiği üzerinde durduk.
“Raporda, çalışma alanlarımıza gelen başvurular pandeminin ilk üç ayında iki katına çıkarak 11 Mart 2020 ile 11 Haziran 2020 tarihleri arasında 82 kişiye psikolojik destek ve 60 kişiye hukuki danışmanlık sağladık. LGBTİ+ Danışma Hattımız ise bu dönemde 481 başvuru aldı. Psikososyal destek, hukuk ve adalete erişim ile akademi alanlarında Türkiye’deki LGBTİ+’ların pandemiyle birlikte neler yaşadığına dair çarpıcı veriler sunan raporumuz, ilgili kurumların bu dönemde hak temelli bir yaklaşım geliştirmemesinin pandemiyle mücadelede LGBTİ+’ların talep ve ihtiyaçlarını görünmez kılarak topluluğu temelde korumasız bıraktığını ortaya koyuyor. Danışanlardan gelen geri bildirimler sonucunda, Alo 183 hattının HIV ve AIDS, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim çerçevesinde yetersiz kaldığı, Alo 144 hattının ise aşırı yoğunluk nedeniyle gelen çağrılara etkili yanıt veremediğini gözlemledik.”
Pandemi Raporu’na ulaşmak için tıklayın.
Kaos GL Pandemi buluşmaları hakkında
Kaos GL, pandeminin LGBTİ+ haklarına etkilerini gündemleştirmek ve raporlaştırmak için bir dizi etkinlik düzenliyor. Bu etkinliklerin ardından mini raporlar yayınlıyor.
Bugüne kadar yayınlanan bütün raporlar ise şöyle:
Olağanüstü Hal LGBTİ+’lar İçin Devam Ediyor!
Olağanlaştırılan OHAL’den Çıkış Dayanışmayla Mümkün!
Pandemi Ankara’daki LGBTİ+ Derneklerini Nasıl Etkiledi?
LGBTİ+’ları Şiddete Karşı Koruyacak Mekanizmalar İnşa Edilmeli
Çankayalı LGBTİ+’ların Dünyasına Yolculuk
1 Aralık’a Doğru: Ayrımcılık ve Damgalamaya Son!
Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, çalışma hayatı, barınma, sağlık