29/01/2022 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ aktivistler iklim krizini Ankara’da düzenlenen İklim Krizi Çalıştayı’nda konuşuyor. Çalıştayın üçüncü oturumunda Cansu Özmen anlattı.

“İnsan merkezci kentleşme anlayışında kadınlar, mülteciler, LGBTİ+’lar, yoksullar da yok” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği, İklim Krizi Çalıştayı bugün (29 Ocak) başladı.

Çalıştay’ın üçüncü oturumu Cansu Özmen “Kent hakkı, kentleşme ve hayvan hakları” başlıklı konuşması oldu. Özmen konuşmasına toplumda sorumluluğun nasıl algılandığını anlatarak başladı.

Özmen konuşmasında “İnsan merkezci kentleşme sadece insan dışı hayvanları dışarıda bırakmıyor. Bu toplamda kadınlar, mülteciler, LGBTİ+’lar, yoksullar da yok.”

Zöopolis kitabından “Sadece hayvanların değil, hayvanlarla birlikte şehirdeki kirlilik ve yaşam alanı bozulmalarından etkilenen ve iyi oluşlarına hayati katkısı olan hayvanlarla yakın ilişkilerden mahrum kalan insanların da perspektifinden çağdaş kentleşmeyi eleştirmeyi teşvik ediyor” alıntısıyla devam eden Özmen, “Şehirleşme pratikleri ve insanların tavır ve davranışları kent ekolojilerinin insan olmayan hayvanların yaşamlarını birlikte nasıl destekleyebilir” sorusunu tartıştırdı.

insan-merkezci-kentlesme-anlayisinda-kadinlar-multeciler-lgbti-lar-yoksullar-da-yok-1

“Kentleri hak temelli anlayışla kurduğumuzda kimseyi geride bırakmamış olabiliriz”

Kent hakkı teriminin hayvanları da kapsayacak şekilde geliştirmenin önemine dikkat çeken Özmen, “Refahçı yaklaşımda hayvan refahı önemsenir ancak insan refahı korunur. Ekolojik yaklaşımda hayvanları ekolojinin bir parçası olarak görürken ve hak temelli yaklaşımlarda hayvanların da tıpkı insanlar gibi hakları olduğunu söyler. Kentleri hak temelli anlayışla kurduğumuzda kimseyi geride bırakmamış olabiliriz.”

insan-merkezci-kentlesme-anlayisinda-kadinlar-multeciler-lgbti-lar-yoksullar-da-yok-2

Yaşam alanlarımıza saygı duymalıyız, hayvanların ihtiyaçlarını da gözeterek kenti inşa etmeliyiz. İnsana bağımlı kılınan hayvanların bakımını sürdürmeliyiz. Çağdaş kent kuramına kulak vermeliyiz, insan yayılmacılığını sonlandırmalıyız. Halen yaban alanlardan elimizi çekmeliyiz.

Türcülük karşıtı mücadele ve queer hareketin ortaklıklarının konuşulmasının ardından Özmen katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Özmen'in oturumu yerini çalıştayın ilk gününün değerlendirildiği foruma bırakıtı. 

Kılavuza buradan erişebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, ekoloji
İstihdam