30/10/2018 | Yazar: Kaos GL

​İnterseks aktivistler, beden bütünlüğünü ve dokunulmazlığını ihlal eden rıza dışı cerrahi müdahalelerin son bulmasını talep etti.

İnterseksler New York’ta yürüdü: Cerrahi müdahaleye son! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnterseks aktivistler New York’ta yürüdü, beden bütünlüğünü ve dokunulmazlığını ihlal eden rıza dışı cerrahi müdahalelerin son bulmasını talep etti.

New York’ta interseks aktivistler interseks gençlere rızaları dışında ve tıbbi açıdan gereksiz müdahalelerde bulunulmasına karşı yürüyüş yaptı.

26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü ve Trump yönetiminin sızdırılan trans ve interseks karşıtı bilgi notunun ardından yürüyen aktibistler, interseks gençlerin beden bütünlüğünü ve dokunulmazlığını ihlal eden rıza dışı cerrahi müdahalelerin son bulmasını talep etti.

Voices4 ve Intersex Justice Project’in çağrısıyla yapılan yürüyüşte, “İnterseks bebek ve gençlerin bedenlerine dönük cerrahi müdahelelerin büyük bir çoğunluğu tıbbi açıdan gereksiz” denildi.

Ameliyatlar neye yol açıyor?

İnterseks aktivist Belgin İnan, 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü dolayısıyla KaosGL.org’a Dr. Arlene M. Baratz’ın yazısını çevirdi. Yazıda cerrahi müdahalelerin yarattığı sorunlar şöyle anlatılıyor:

“Bu ameliyatlar pek çok çocukta başka ciddi sorunlara da yol açabiliyor, ağrı, kısırlık, travma ve derin psikolojik hasarlar bunlardan sadece bazıları. Genel anestezi gerektiren her çocuk ameliyatı risklidir ve sadece hayati durumlarda uygulanmalıdır. 2018’de yüz binlerce çocukla yapılan bir araştırma 3 yaşından önce genel anestezi alan çocuklarda kalıcı nörokognitif hasar olabileceğini ortaya koydu. Farklı görünen genital organlar acil durum değildir, bu ameliyatlar çocuk kendi kararını verecek yaşa gelene kadar ertelenmeli ve bedeninde bir değişiklik isteyip istemediğini kendisi seçmelidir.

“Ameliyatların popüler hale geldiği yıllarda doktorlar çocukların dış görünüşleriyle cinsiyet kimlikleri farklı olduğunda hayatın içinde var olamayacaklarına inanıyordu. Bugün öyle olmadığını daha iyi biliyoruz. Trans çocukların genital organları cinsel kimliklerinden farklı olsa bile araştırmalar bu çocukların aileleri tarafından desteklendiklerinde ruh sağlığı sorunları yaşamadıklarını gösteriyor. Trans çocukların geri dönüşü olmayan ameliyatlar ve hormon terapileri için ergenlik yıllarının sonlarına kadar beklemeleri gerekiyor. Öyleyse interseks çocuklara yapılan ameliyatları neden ertelemiyoruz?

“İnterseks çocukların aileleri -cehalet, yaftalanmak, alay konusu olmak veya çocuğun ergenliğiyle ilgili sorulan sorular gibi- bazı meselelerin üstesinden gelmek için desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunlar eğitim, toplumsal dayanışma ve psikolojik terapiyle çözülebilecek sosyal ve psikolojik sorunlar. Bir bebeğe yapılacak ameliyat bunları önleyemez.”

Yazının tamamı için tıklayınız.

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam