01/02/2024 | Yazar: Kaos GL

İran Tebriz’de ismi açıklanmayan bir baba “Oğlumun feminen davranışları vardı ve makyaj yapıyordu. Bizi Tebriz’de utandırdığı için öldürdüm” diyerek çocuğunu öldürdü. Aktivistler, cinayeti meşrulaştırmaya çalışan medyayı eleştiriyor.

İran’da çocuk cinayeti: “Feminen giyindi” diyerek çocuğunu öldürdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İran Tebriz’de bir baba, “feminen giyindi, makyaj yaptı” diyerek 17 yaşındaki çocuğunu öldürdü. Salı günü yaşanan cinayeti, Rokna haber sitesi babayla yaptığı söyleşi üzerinden şöyle duyurdu: “Oğlumun feminen davranışları vardı ve makyaj yapıyordu. Bizi Tebriz’de utandırdığı için öldürdüm”.

TIKLAYIN - ‘İran’ın LGBT savunması ikiyüzlü ve sorumsuzca’

İranlı LGBTİ+ aktivistleri, Rokna’nın yaşanan cinayeti duyurma biçimini eleştirdi. Iran Wire sitesine yazan Shaya Goldust, “Bir gökkuşağı gencinin öldürülmesi: Parsa'nın acısı nedir diye kimse sormadı” dedi. Goldust, haberde çocuğunu öldüren baba hakkında “emektar” gibi sıfatlar kullanılmasını şöyle eleştirdi:

“Cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle birçok toplumsal sorunla boğuşan evladının acısını anlamak, onun destekçisi ve yardımcısı olmak yerine; itibarından ve insanların ne diyeceğinden korkan bir baba… Rokna adliye muhabiri, haberi bir gencin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle öldürüldüğü için değil, itibarını kaybetmiş bir babanın sözlerinden yola çıkarak yazdı: Oğlunun tüysüz bacakları, boyalı saçları ve yüz makyajıyla kana bulanan ve sonunda acı, sefalet ve çaresizlikle öldüren bir baba.”

Rokna’nın haberinde yer alan bilgilere göre; ismi verilmeyen baba cinayetin ardından gözaltına alındı. Gözaltındayken, Rokna muhabirinin sorularını yanıtladı.

TIKLAYIN - “İran’da sağlık sistemi LGBT+ toplumuna şiddet kaynağı haline gelmiştir”

Goldust, katil babayla yapılan uzun söyleşide cinayetin meşrulaştırılmayı çalışıldığını belirterek şöyle yazdı:

“Ama Parsa'nın acı ve ıstırap dolu hikâyesi nerede? Bunu kim anlatıyor? Hem kendileri toplumlarının cehaletinin, kültürsüzlüğünün ve hukuksuzluğunun tuzağına düşmüş hem de ataerkil ve cinsiyetçi bir toplumda babalarının ve ağabeylerinin önyargılarının, cehaletlerinin ve bilgisizliklerinin kurbanı olan Parsa. Keşke baba, Parsa'yı öldürmeden önce bir kez sorsaydı, oğlunun hayattaki acısı nedir?”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, dünyadan, özel haber
İstihdam