21/08/2015 | Yazar: Yıldız Tar

IŞİD’ten kaçan Irak ve Suriyeli iki eşcinsel Birleşmiş Milletler’e yaşadıklarını anlatacak. BM 24 Ağustos’ta IŞİD’in eşcinselleri sistematik olarak öldürmesini tartışmak için gayri resmi toplantı yapacak.

IŞİD’in eşcinsel katliamları BM’de tartışılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

IŞİD’ten kaçan Irak ve Suriyeli iki eşcinsel Birleşmiş Milletler’e yaşadıklarını anlatacak. BM 24 Ağustos’ta IŞİD’in eşcinselleri sistematik olarak öldürmesini tartışmak için gayri resmi toplantı yapacak.

ABD ve Şili, IŞİD’in sistematik eşcinsel katliamlarını tartışmak için Birleşmiş Milletler’i (BM) toplantıya çağırdı. Ülkeler Reuters’in eline geçen çağrı notlarında IŞİD’in eşcinsel katliamlarının yeteri kadar uluslararası ilgi çekmediğine dikkat çekti:

“İslam Devleti özel bir grubu hedef alıyor ve bu durum hem cezasız kalıyor hem de yeteri kadar uluslararası ilgiyi çekemiyor: lezbiyen, gey, biseksüel ve translar (LGBT) ve aynı zamanda LGBT olduğu düşünülen kişiler…”

BM Güvenlik Konseyi, konuyu görüşmek için 24 Ağustos’ta gayri resmi bir toplantı yapacak.

Çağrıyı yapan iki ülke, IŞİD’in eşcinselleri kentin en yüksek binasından atarak infaz ettiğine dikkat çekti. Ülkelere göre bu infazlardan en az sekizinin videosu da IŞİD tarafından yayınlandı.

“Geçtiğimiz ay Palmira’da iki eşcinsel infaz edildi”

Çağrı notunda, “Son olarak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bildirdiğine göre geçtiğimiz ay Suriye Palmira’da iki eşcinsel bir binadan aşağı atıldı ve ardından taşlandı” bilgisi de yer alıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nde Iraklı Adnan ve Suriyeli Subhi Nahas da katılacak. Her iki kişi de ülkelerindeki IŞİD tehdidinden kaçabildi.

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’ndan (IGHLRC) Jessica Stern de toplantıya katılacak bir diğer isim.

ABD ve Şili BM elçileri ev sahipliği yapacak

ABD’nin BM Elçisi Samantha Power ve Şile’nin BM Elçisi Cristian Barros toplantıya ev sahipliği yapacak. Elçiler, “IŞİD’i geriletmek ve yok etmek için siyasi, askeri ve sosyal adımları tartışmayı” umuyor.

Toplantı, “IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde LGBT’lerin ne gibi koruma mekanizmalarına ihtiyaç duyduğu, uluslararası kamuoyunun bu önyargı ve şiddeti durdurmak için neler yapabileceği ve çatışma bölgelerinde eşitlik ve onurun nasıl ilerletilebileceğine” odaklanacak.

Toplantıya bütün BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler davet edildi ancak gayrı resmi bir toplantı olduğu için katılım zorunluluğu bulunmuyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam