25/05/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Japonya'da LGBTİ+’ları koruyacak maddeleri içeren Eşitlik Yasası’nın müzakeresi, iktidardaki Liberal Demokrat Parti üyelerinin ayrımcı açıklamalarıyla gündemde.

Japonya’da LGBTİ+’lar Eşitlik Yasası’nı istiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: AFP, Tokya Pride 2018

Japonya'daki LGBTİ+ aktivistleri ulusal parlamentodan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini koruyan ve ayrımcılığı yasaklayan yasaları yürürlüğe koymasını istiyor.

“Eşitlik Yasası” Nisan ayından bu yana Japonya meclisinde müzakere ediliyor. İktidardaki muhafazakâr Liberal Demokrat Parti (LDP), yasa tasarısının Haziran ayında yasalaşacağını söyledi.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Kanae Doi, iktidarın haftalardır bu tasarıyı sulandırmaya çalıştığını yazdı. Kanae Doi, tasarıda LGBTİ+’ları koruyan maddelerin tartışılmadığını üstelik bu müzakere sürecinin LDP saflarında, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı düşünceleri ortaya çıkardığını söyledi.

LDP üyelerinin transfobik söylemi

Doi yazısında, LDP'nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarını inceleme komitesinin danışmanı Koji Shigeuchi’nin, “LGBT sorunu kontrolden çıkıyor” başlıklı bir konuşma yaptığını ve bu konuşmasında trans kadınların natrans kadınlara tehdit oluşturduğunu söylediğine dikkat çekti.

Doi yazısında, Shigeuchi’nin izleyiciler arasında bulunan bir trans kadına “Sağlıklı olduğunuz için hormon tedavinizi sigorta kapsamına almanıza gerek yok. Doğduğunuz bedenle yaşamalısınız” dediğini de ekledi.

“LDP liderleri Eşitlik Yasasını derhal kabul etmelidir”

LDP üyelerinin medyaya yansıyan görüşlerinin “LGBT haklarının insan ırkının korunmasına aykırı olduğu”nu söyleyen Doi; “LDP liderleri, parti içindeki ayrımcı söylemleri geçersiz kılmalı ve Eşitlik Yasasını derhal kabul etmelidir” diyor.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam