19/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Perşembe günü Japonya’da iki mahkeme, ülkedeki eşcinsel evlilik yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmederek hükümet üzerindeki baskıyı arttırdı.

Japonya’daki mahkemeler, ülkedeki eşcinsel evlilik yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bölge mahkemeleri, 2019'da ülke çapında birkaç koordineli davanın açılmasından bu yana eşcinsel evliliği değerlendiriyor. Tokyo Bölge Mahkemesi'nin perşembe günkü kararıyla birlikte, beş bölge mahkemesi eşcinsel evlilik yasağının anayasaya aykırı olduğuna karar verirken, bir mahkeme yasağı onayladı.

Washington Blade’de yer alan habere göre; perşembe günü Sapporo Yüksek Mahkemesi temyiz düzeyinde eşcinsel evliliğe ilişkin ilk kararı verdi ve yasağın anayasaya aykırı olduğu Yüksek Mahkeme tarafından da onaylandı.

Şimdiye kadar tüm mahkemeler, açılan maddi tazminat taleplerini reddetti.

Tüm davaların Yüksek Mahkeme'de sonuçlanması bekleniyor.

Kararın ardından yapılan açıklamada, davacıların avukatları hükümeti hakları korumak için hızlı hareket etmeye çağırdı:

"Tekrar belirtmek isterim ki, bu durum yasal reform için zaman kalmadığını göstermektedir. Hükümet, bu hükmün anayasaya aykırı olduğunu tespit eden bu kararı ciddiye almalı ... ve eşcinsel çiftler arasında evliliğe izin verecek şekilde yasayı derhal değiştirmelidir."

Japonya LGBTİ+ hakları açısından ne durumda?

Japonya'nın hukuk sisteminde mahkemeler, anayasaya aykırı olduğuna hükmettikleri yasaları nadiren geçersiz kılıyor ya da değiştiriyor ve bunu yasama organına bırakıyor.

Ancak Japonya'nın ulusal hükümeti uzun zamandır LGBTİ+ haklarına soğuk yaklaşıyor. Geçtiğimiz yıl, queer aktivistler hükümetin uzun süredir talep edilen ayrımcılık karşıtı bir yasa tasarısını nihayet geçireceğini umuyorlardı, ancak yasa tasarısı meclise sunulduğunda, sadece hükümete LGBTİ+’lara yönelik anlayışı teşvik etme çağrısında bulunan bir tasarıya indirgenmişti.

Yerel düzeyde, queer aktivistler daha büyük başarılar elde etti. Japonya'nın 47 vilayetinden yirmi dokuzunun yanı sıra yüzlerce belediye, eşcinsel çiftler için en azından bazı sınırlı haklar sağlayan partnerlik kayıtlarını yürürlüğe koydu.

Tıklayın-Japonya parlamentosu ayrımcılığı yasaklamak yerine ayrımcılığın anlaşılması için yasa çıkarıyor!

Tıklayın-Japonya’dan mahkeme kararı: Hemcins evliliklere izin verilmemesi anayasaya aykırı


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam