28/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, Mart ayında ruh sağlığı atölyesinden film gösterimlerine, sanat söyleşisinden Uluslararası Feminist Forum’a birbirinden farklı etkinliklere davet ediyor.

Kaos GL Mart 2015 etkinlik takvimini açıkladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, Mart ayında ruh sağlığı atölyesinden film gösterimlerine, sanat söyleşisinden Uluslararası Feminist Forum’a birbirinden farklı etkinliklere davet ediyor.
 
İşte Kaos GL Derneği’nin Mart 2015 etkinlik takvimi:
 
1 Mart Pazar, 14:00
LGBT Ruh Sağlığı Atölyesi
 
Kaos GL Derneği, Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte ruh sağlığı alanında çalışanlara yönelik atölyeler düzenliyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili başvurularda verilmesi gereken hizmetin ele alındığı atölyelerde Mart ayında Yrd. Doç. Dr. Koray Başar ve Psikolog Sinan Tetik açılma süreçleri ve LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aileleriyle çalışma konularını işleyecek.
 
 
3 Mart Salı
Gökkuşağı Aile Grubu Aylık Toplantısı
 
Ankara’da LGBT’lerin aileleri, her ayın ilk Salı günü buluşup kendi yaşadıkları süreçleri paylaşıyor. Toplantıya katılmak için evren@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilir, 537 461 88 08 numaralı Gökkuşağı Aile Hattı’nı arayabilirsiniz.
 
 
6 Mart Cuma, 12:00-17:30
Eşcinsel-Biseksüel-Trans Kadın Standı
Konur Sokak, Kızılay
 
Çankaya Belediyesi'nin çağrısıyla, kadın örgütleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ndeki eylem ve programlarını duyuracak. Kaos GL, Liseli LGBTİ ve Pembe Hayat da ortak stand açarak çağrıda yer alacak.
 
6 Mart Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: M. Foucault ve Siyaset Kuramı
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
 
Kaos GL ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yürütücülüğünde gerçekleşen queer teori derslerinde Mart ayının ilk konusu M. Foucault ve Siyaset Kuramı. Ders, queer teori perspektifinden yazılmış bazı temel çalışmaları kısaca inceledikten sonra queer teori ve iktidar, marjinallik, ayrıcalık ve normativiteyi aydınlatmak ve eleştirmek için tasarlanan diğer sosyal ve kültürel teoriler (eleştirel ırk teorisi, antropoloji, Marksizm, Anarşizm, feminist teori) arasındaki ilişki ve anlaşmazlıklara odaklanıyor.
 
 
6 Mart Cuma, 18:30
Film Gösterimi: Metamorfosi
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
 
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ortaklığında gerçekleşen film gösterimleri 2015 yılında da devam ediyor. Mart ayının ilk gösterimi Metamorfosi adlı belgesel. Filmin ardından, filmin yönetmeni Veet Sandeh ile bir söyleşi yapılacak. Bu kurgusal belgesel bir transın değişimini anlatıyor. Anlatım seks işçiliği, uyuşturucu, HIV ve meditasyon aracılığı ile irdeleniyor… Konusu geçen kişi tüm bunları uç noktalarda yaşayarak büyümüştür. Çalışma, aktivizm ve bireyin içindeki arayışları ile siyasi aktiviteler ve gerçeğin aranması yolunda ilerleyen bir metamorfozdur.
 
 
8 Mart Pazar, 13:00
Kurtuluş Parkı
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kurtuluş Parkı’ndan Ziya Gökalp Bulvarı’na yürünecek. Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar da heteroseksizme, erkek egemenliğine karşı “yasta değil, isyandayız” diyerek alanlarda olacak.
 
10 Mart Salı, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Veganka
 
Kaos GL Kadın Yazarlık Atölyesi’nin 2014- 2015 döneminde “beden” temasıyla gerçekleştirdiği atölyelerin Mart ayı konusu “Beden ve Kurtulma” olacak. Kadınların kendilerine yönelik tüm baskıları sorgulayacağız yaratıcı drama atölyesi ise Veganka’da gerçekleşecek.
 
 
12 Mart Perşembe, 18:30
Film Gösterimi: Lesbiana: Paralel Bir Devrim
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
 
Gösterimin ardından Kaos GL Dergisi editörü Aslı Demir ve Kaos GL Eğitim Koordinatörü Seçin Tuncel ile “lezbiyen feminizm” konulu bir söyleşi yapılacak.
 
Film konusu ise şöyle: 1970’lerin feminist hareketinden paralel bir devrim doğdu. Film yapımcısı Myriam Fougère, bizleri devrimci bir kız kardeşliğin yaratılmasında kilit roller üstlenmiş olan lezbiyen yazarlar, filozoflar ve aktivistlerle tanıştıran bir yolculuğa çıkarıyor. Montreal’den Teksas’a New York üzerinden ilerleyen Fougère, kadın kadına yaşamayı seçen lezbiyenlere rastlıyor. Bu marjinal ama aynı zamanda uluslararası çaptaki hareket, arşivde bulunan çekim ve fotoğrafların yanı sıra şimdilerde çoğu yetmişlerinde, seksenlerinde olan bu cesur kadınlarla yapılmış, geçmişi anımsatıcı söyleşiler kanalıyla tekrar canlanıyor.
 
 
13 Mart Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: M. Foucault - Arzu, iktidar ve kendilik kaygısı etiği
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü SBF
 
Cinselliğin Tarihi, Foucault’nun iktidarı kral ve yasa olmaksızın düşünebilmenin imkânları üzerine sürdürmekte olduğu araştırmanın bir parçasıdır. Cinsellik alanını işgal etmiş olan “arzuyu engelleyen baskı” ya da “arzuyu oluşturan yasa” temaları, Foucault’ya göre iktidarın hâlâ hukuki/söylemsel bir modeline dayanır. Foucault, cinselliği bu nevi monarşik düşünme biçiminden kurtarmak üzere, iktidar ile cinsellik üzerine söylemin tarihsel ilişkilerini ele almaya girişir. Bu çözümleme, onun özneleşmeye ilişkin yeni bir problem alanını çekip çıkarmasına izin verir: kendilik kaygısı. Buradan direnişe ilişkin yepyeni bir bakış açısı doğacaktır. Özneler olarak nasıl etkin oluyoruz? Kendimiz üzerine nasıl etik bir çalışma yürütebiliriz? “Hayır” demekle yetinmeyecek şekilde nasıl direnebiliriz? Cinselliğin Tarihi’ni takip ederken biz de bu soruları odağımıza almak istiyoruz.
 
 
13 Mart Cuma, 18:30
Sanat ve Heteroseksizm Söyleşileri: Toplumsal Cinsiyet ve Dans
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
 
Sanat ve heteroseksizm ilişkisini sorgulamak, sanat alanında üretilen ayrımcılık karşıtı çalışmaları paylaşmak ve sanat alanındaki heteroseksizm karşıtı çalışmaları güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen söyleşilerde Mart ayının konusu “toplumsal cinsiyet ve dans”. Söyleşinin konuğu Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğundan, toplumsal cinsiyet ve dans konulu çalışmalarıyla tanınan Dr. Berna Kurt olacak.
 
14-15 Mart Cumartesi-Pazar
4. Uluslararası Feminist Form
 
Kaos GL Derneği bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Feminist Forum’da farklı ayrımcılıklara maruz kalan kesimleri, feminist perspektiften “siyaset nedir? özelde kadınların genelde LGBT’lerin siyasete katılım ve siyasetteki temsilleri ne anlama gelir?”, mevcut eril alan içinde “heteroseksizme karşı mücadelede feminizm ve queer yoldaşlığı” nasıl ilerler ve “kadın yayıncılık deneyimleri patriarkanın ve heteroseksizmin dönüşümünde nasıl bir rol oynar?” soruları üzerinden tartışmaya çağırıyor.
 
 
17 Mart Salı, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Kaos Kültür Merkezi
 
“Beden ve Kurtulma” konusunda çalışan kadınlar, bu konuda yazdıkları öyküleri paylaşıp değerlendirecek.
 
 
20 Mart Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Psikanalitik Kuram, Psikanaliz ve Queer
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
 
Psikanalitik kuramın queer teorileri ve LGBT çalışmaları içinde giderek artan etkileşimi  karşılıklı olarak bu teorilere yeni perspektifler kazandırmakta. Bir yandan özellikle feminist eleştiriler tarafından, toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesi konusunda eksikliğe dayalı bir ontoloji kurmakla suçlanırken, diğer yandan toplumsal cinsiyet kimliğinin doğuştan ya da biyolojik olarak belirlenmiş olmadığı gerçeğini ortaya atarak cinsiyetlenmenin “doğal” bir yapılanmanın ötesinde toplumsal inşasına vurgu yaptığı için psikanalitik kuram olumlanmaktadır. Bu derste Prof. Dr. Alev Özkazanç  ile psikanalitik kuramın temel tezleri aktarılıp uygulama alanı olan psikanaliz ele alınacak ve queer teorilerin psikanaliz ile kurulan ilişkisi tartışılacak.
 
 
20 Mart Cuma, 18:30
Film Gösterimi: Margarita
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
 
Filmin konusu şöyle: Altı yıldan uzun zamandır yasadışı yollarla Kanada’da yaşayan Margarita çocuk bakıcılığı yapmaktadır. İş tanımı sürekli genişleyen hayat dolu Margarita utangaç Jane ile ilişki yaşamaktadır. Beklenmedik bir kaza Margarita’nın bütün hayatını değiştirir.
 
24 Mart Salı, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Kaos Kültür Merkezi
 
Beden temalı 5 aylık programı tamamlayacak Kaos GL Kadın Yazarlık Atölyesi katılımcıları bir araya gelerek geçirdikleri süreci, programı değerlendirecek, yeni dönem programı oluşturacaklar.
 
 
27 Mart Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Judith Butler’ın Siyaset Kuramı
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
 
Prof. Dr. Alev Özkazanç ile birlikte, Judith Butler’ın genel olarak kuramsal hattının ve siyaset kavrayışının inceleneceği bu derste, bu hat ve kavrayışın hangi teorilerle ilişkiye girilerek kurulduğunu daha iyi anlamak adına birtakım temel kavramlar ele alınıp, bu siyasi perspektifin ortaya çıkardığı toplumsal cinsiyet kuramına ve bu kuramın beraberinde getirdiği olanaklara değinilecek.
 
 
27 Mart Cuma, 18:30
İsveç Film Gösterimleri: A Separation
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
 
Kaos GL, Pembe Hayat, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında sürdürülen gösterimlerin 2015 yılındaki ilk film gösteriminde, evliliği ve evliliğin etkilerini sorgulayan A Separation adlı film gösterilecektir.
 
28 Mart Cumartesi, 11:30
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Kahvaltısı
Kaos Kültür Merkezi
 
Homofobi ve transfobi karşıtı öğrencilerin dayanışması amacıyla ayda bir kez gerçekleştirilen kahvaltıda 1 Mayıs ve 17 Mayıs eylemleri için yapılacak ortak etkinlikler planlanacak ve değerlendirilecek.
                                                                                                      
28 Mart Cumartesi, 16:00
Kaos GL Gönüllü Toplantısı
Kaos Kültür Merkezi
 
Kaos Kültür Merkezi gönüllülerinin talebiyle 2015 yılında ikinci kez gerçekleştirilecek toplantıda yapılan etkinlikler değerlendirilecek, öneriler doğrultusunda gelecek ayların etkinlikleri planlanacak.
 
 
29 Mart Pazar, 14:00
Ankara Vegan/Vejetaryen Buluşması
 
Ankara LGBTİ vegan/vejateryenlerle bir araya gelinecek buluşmada ekoloji, hayvan hakları konusunda öneriler doğrultusunda yapılabilecek atölyeler değerlendirilecek, etkinlik planı oluşturulacak.
 
30 Mart Pazartesi, 18:30
Okuma Stölyesi: “Ayşe Kulin – Gizli Anların Yolcusu”
Kaos Kültür Merkezi
 
Kaos Kültür Merkezi gönüllülerinin film, roman, oyun gibi eserlerde heteroseksist-cinsiyetçi dili sorgulamaya yönelik gerçekleştireceği okuma atölyesinde Ayşe Kulin’in Gizli Anların Yolcusu adlı romanını tartışılacak.
 
31 Mart Salı, 18:30
10. Kadın Kadına Öykü Yarışması Koordinasyon Grubu Toplantısı
Kaos Kültür Merkezi
 
Kaos GL’nin bu yıl onuncusunu gerçekleştirdiği öykü yarışmasının koordinasyon grubu yeni gönüllülerle yarışmanın 16 Mayıs’ta gerçekleşecek ödül töreni için hazırlık yapacak.
 
 
Etkinlikler hakkında bilgi ve iletişim için melahat.deniz@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.  

Etiketler: yaşam
İstihdam