04/05/2016 | Yazar: Kaos GL
Homofobi Karşıtı Buluşma Nisan ayında 13 şehre gitti.

Homofobi Karşıtı Buluşma Nisan ayında 13 şehre gitti. İzmir, Iğdır, İstanbul, Manisa, Mersin, Bodrum, Karabük, Çanakkale, Adıyaman, Mardin, Adana, Samsun ve Kocaeli’de homofobi ve transfobi karşıtı etkinlikler yapıldı.
Kaos GL Derneği 2006 yılından beri sürdürdüğü Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Nisan ayında 13 şehirde etkinlik yaptı.
İzmir: Sosyal hizmet
Kaos GL Sosyal Hizmet Grubu, Nisan ayında İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Siyah Pembe Üçgen ev sahipliğinde etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğe Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği üyeleri ve sosyal hizmet uzmanı adaylar katıldı. Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’ndan sosyal hizmet uzmanları Burcu Yamaner ve Özge Arslan’ın konuştuğu etkinlikte Siyah Pembe Üçgen’den Erdem Gürsu moderasyon yaptı.
Iğdır’da ilk Homofobi Karşıtı Buluşma
Kaos GL Sosyal Hizmet Grubu, 9 Nisan’da Iğdır Üniversitesi konferans salonunda sosyal hizmet uzmanları ile buluştu. Etkinliğe Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği üyeleri ve SES üyeleri katıldı. Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’ndan sosyal hizmet uzmanları Özge Arslan ve Tarık Şimşek’in konuştuğu etkinliğe 20 sosyal hizmet uzmanı katıldı.
Çanakkale: Heteroseksizm karşıtı eğitim
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Kaos GL Derneği Eğitim grubu üyeleri, Çanakkale’de PDR bölümü öğrencileri ve öğretmenler ile buluştu. Ece Ayhan Sivil Girişimin ve Çanakkale Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleşen etkinlikte öğretmenler yönelik farkındalık çalışması gerçekleşti. Etkinliği kadın platformundan üyeler de izledi.
Adana: Spordaki homofobi ve transfobi
Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda 19 Nisan Salı günü “Toplumsal Cinsiyet ve Spor” konulu panel gerçekleşti. Panele eşcinsel olduğu için meslekten men edilen hakem Halil İbrahim Dinçdağ, Hacettepe Üniversitesi Spor bölümü ve KASFAD üyesi Pınar Öztürk, Kaos GL Derneği’nden ise Seçin Tuncel katıldı. Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi ve KASFAD üyesi İrem Kavasoğlu’nun desteği ile gerçekleşen etkinliğe çok sayıda yüksekokul öğrencisi ve akademisyen katıldı.
Samsun: Eğitim-Sen ile ortak etkinlik
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu, 16 Nisan Cumartesi günü Samsun Eğitim-Sen’de homofobi ve transfobiye karşı etkinlik düzenledi. Eğitim Çalışma Grubu’ndan Berna Savcı’nın konuşmacı olduğu etkinliğe rehber öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar katıldı. Savcı LGBTİ’lere ilişkin temel kavramları açtı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bahsetti.
Kocaeli: Sosyal hizmet ve PDR dersleri
Kaos GL Derneği, Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında 19 Nisan’da Kocaeli Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Yakut Çakar ve Araştırma Görevlisi Elif Sinem Arıkan’ın verdiği “Sivil Toplum ve Sosyal Hizmet” dersine girdi.
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında ise, 20 Nisan’da Kaos GL’den Aylime Aslı Demir Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Bölümü dersine katıldı.
Manisa: Sıkça sorulan sorular ve HIV/AIDS
Kaos GL, 23 Nisan'da Manisa Celal Bayar Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) ev sahipliğinde TOG üyeleri ve üniversite öğrencileriyle buluştu. Farklı alanlarda eğitim gören otuza yakın üniversite öğrencisinin katıldığı etkinlikte Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’ndan Özge Arslan LGBTİ tanımlar ve kavramlardan, Tarık Şimşek ise LGBTİ hareketinin dünyadaki ve Türkiye'deki tarihinden bahsetti. Sonrasında Kaos GL HIV-AIDS Danışmanı Hasan Atik ise HIV-AIDS Hareketi ile LGBTİ hareketinin kesişim noktalarına ilişkin sunumunu yaptı.
İstanbul: Eğitim-Sen, medya dersleri ve ekonomik haklar
Eğitim-Sen İstanbul 3 ve 6 No’lu Şube, İzmir 2 No’lu Şube LGBTİ Komisyonları, Eskişehir ve Ankara Eğitim-Sen’den eğitim emekçileri, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kaos GL Eğitim ve Sendikal Çalışmalar grupları ve Hollanda’dan kamu ve özel sektör emekçi ve işçi sendikası FNV üyeleri Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube’de buluştu. Homofobi ve transfobi karşıtı eğitimci ve sendikacılar 23-24 Nisan tarihlerinde iki gün boyunca Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyi ve Hollanda’da sendikal mücadele ve LGBTİ hareketini tartıştı.
Aka-Der Kadıköy LGBT Atölyesi, LGBTİ’lerin sosyal ve ekonomik alanda yaşadığı zorlukları ve ayrımcılığı tartışmak için 9 Nisan Cumartesi günü panel düzenledi. Atölye’den Damla Özerkan ve Kaos GL’den Yıldız Tar konuşmacı olarak katıldı. Yıldız Tar kapitalizm ve heteroseksizm arasındaki ilişkiyi açıklayarak başladığı sunumunda “hastalık”, “suç”, “günah” ve “anormal” kavramlarını tartışmaya açtı. İstihdamda yaşanan sorunları, mobbing ve görünmeyen ayrımcılığı ‘lavanta tavan’ kavramı üzerinden aktardı. Atölye’den Özerkan ise homofobi ve transfobinin bir sistem sorunu olduğunu belirterek birlikte mücadelenin altını çizdi.
KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar 11 Nisan’da Bilgi Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. Itır Erhart’ın yürüttüğü Medya ve İnsan Hakları dersine konuk oldu. Nefret söylemi, ayrımcılık ve hak temelli habercilik üzerine konuşan Tar, LGBTİ haklarına ilişkin genel bir çerçeve de çizdi. Yıldız Tar ertesi hafta 19 Nisan’da da Prof. Dr. Aslı Tunç’un yürüttüğü Medya ve İnsan Hakları dersinde konuştu.
Mersin: Medya Okulu
Kaos GL’nin bu yıl Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapmayı planladığı İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ardından Mersin’de muhabir adaylarıyla bir araya geldi. Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nin ev sahipliğinde Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi’nde 3 Nisan’da yapılan atölyelere otuza yakın kişi katıldı. Atölyelerde KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar ve insan hakları savunucusu Murat Çekiç sunum yaptı.
Bodrum: Medya Okulu
İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’in ardından Bodrum’da muhabir adaylarıyla bir araya geldi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde 30 Nisan’da yapılan atölyelere yirmiye yakın kadın katıldı. Atölyelerde KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar ve insan hakları savunucusu Murat Çekiç sunum yaptı.
Karabük: Temel haklar ve mültecilerin durumu
Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara Karabük Üniversitesi’nde derse katıldı. Sosyal Hizmet ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden öğrencilerin yer aldığı derste temel kavramlar ve ikili cinsiyet rejimi, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve LGBTİ kavramları konuşuldu. Bu sırada temel haklar ve toplumsal hasiyetlerin temel hakları engellemesi için mazeret olarak sunulması tartışıldı. Dersin ikinci yarısında göç, mültecilik nedir, uluslararası göç politikaları, Suriye krizi ve katmanlı ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ mültecilerin hukuki ve sosyal durumu tartışıldı.
Mardin’de ilk etkinlik: Sosyal hizmet buluşması
Kaos GL Derneği Mardin’deki ilk etkinliğini sosyal hizmet uzmanlarıyla yaptı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol’un da onurlandırdığı buluşma 30 Nisan’da gerçekleşti. Kaos GL’den Remzi Altunpolat ve Ali Erol ile Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’ndan E. Burcu Yamaner’in sunumlarıyla gerçekleşen programda sosyal politikaların ve sosyal hizmetlerin lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) varoluşlar üzerinden cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikleri ile ilişkileri ele alındı.
Adıyaman: KESK’te sosyal hizmet buluşması
Kaos GL, Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında 29 Nisan’da Adıyaman Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümü öğrencileri ve Adıyaman ilinde çalışan uzmanlar ile buluştu. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Altıntop’un katkısıyla yapılan etkinlikte ayrımcılık, heteroseksizm, homofobi ve transfobi tartışıldı. Otuzdan fazla kişinin katıldığı etkinlik Adıyaman KESK binasında yapıldı.
*Etkinlikler, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı katkılarıyla gerçekleştirildi.
İlgili haberler:
Kaos GL Şubat’ta 6 şehre gitti
Kaos GL Mart’ta 11 şehre gitti
Etiketler: yaşam