08/11/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL ve Pembe Hayat’tan avukatlar yasak kararının ayrımcı olduğunu, ifade ve dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğini anlattı.

Kaos GL’nin LGBTİ+ yasağı davası İdare Mahkemesi’nde görüşüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Ankara’daki “LGBTİ+ etkinlik yasağına” ilişkin davasında Ankara 4. İdare Mahkemesi avukatları dinledi. Kaos GL ve Pembe Hayat’tan avukatlar yasak kararının ayrımcı olduğunu, ifade ve dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğini anlattı.

Kaos GL’nin Ankara’da LGBTİ+ etkinliklerinin süresiz yasaklanması kararına ilişkin “kararın iptali ve yürütmenin durdurulması” istemli dava duruşması bugün (8 Kasım) görüldü.

Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Kaos GL Derneği adına ise Av. Hayriye Kara ve Av. Kerem Dikmen ile Pembe Hayat’tan Av. Emrah Şahin katıldı.

Duruşmada avukatlar, Kasım 2017’de Olağanüstü Hal Kanunu’na dayanarak getirilen yasağın “süresiz” olmasını eleştirdi. Yasak kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Bütün etkinlikleri yasaklamanın Valiliğin yetkisi dahilinde olmadığını da belirten avukatlar, yasak kararının ayrımcı olduğunu da belirtti.

İdari davalarda mahkeme nasıl karar veriyor?

Devlet kurumları tarafından yapılan işlere karşı dava açılmasına idari dava deniliyor. Bu yolla açılan davalarda idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu denetleniyor. İdare mahkemesinde yargılamalar evrak üzerinden yapılıyor. Tüm bilgi ve belgeler toplandıktan sonra keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabiliyor.

Kaos GL ve Pembe Hayat’ın ayrı ayrı açtığı davalarda idare mahkemeleri ‘yürütmeyi durdurma’ taleplerini reddetti. Ancak yasak kararın iptaline ilişkin yargı süreci devam ediyor. Kaos GL’nin bugün görülen duruşmasından sonra Mahkeme’nin önümüzdeki aylarda karar vermesi bekleniyor.

Kaos GL yasağı AYM ve AİHM’e taşımıştı

Öte yandan Kaos GL’nin açtığı davanın duruşma tarihi henüz belli değil. Dernek, geçtiğimiz günlerde, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi üzerine AYM’ye başvuran dernek yasağın ifade özgürlüğü hakkı, dernek kurma hakkı ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Yasakla ayrımcılık suçu işlendiğini ve İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddederek adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Dernek, “ihlalin telafisi mümkün bulunmayan etkisi, açık zarara yol açması, çok ağır bir hak ihlali olması” nedeniyle AYM’nin geçici tedbir kararı vererek Valilik kararını tedbiren durdurmasını talep etti. Ancak AYM bu talebi reddetti. Yasağa ilişkin ise henüz AYM karar vermedi.

Derneğin AİHM başvurusu ise Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Valilik kararını tedbiren durdurması talebinin reddedilmesi üzerine yapıldı.

İlgili haberler:

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

Kaos GL ve Pembe Hayat: Valilik yasağı hukuka aykırı

Kaos GL ve Pembe Hayat Valilik yasağına dava açtı

Yasaklı günlerde LGBTİ+ hakları

“LGBTİ etkinlik” yasaklarına yürütmeyi durdurma talebi reddedildi

LGBTİ+ etkinlik yasağı Anayasa Mahkemesi’nde!

LGBTİ+ yasağıyla hangi haklarımız, nasıl ihlal edildi?

LGBTİ+ yasağı İdare Mahkemesi’nde görüşüldü

Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasağı AİHM’de

 


Etiketler: insan hakları
nefret