07/01/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin Kültür Merkezine, dernek merkezine geldiğinizde hep bir hareket vardır.

Kaos GL’nin Rüzgar Gibi Geçen 2010 Yılı - I Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Kültür Merkezine, dernek merkezine geldiğinizde hep bir hareket vardır. Hep birileri bir yerlere bir şey yetiştiriyordur, birileri de yardım etmeye çalışıyordur. İster istemez işin bir ucundan tutarsınız. Bu tutma eylemiyle aktivizmin mutfağına düşmüş olursunuz. 

Kaos GL için 2010 yılı sürekli bir yerlere yetişme, sürekli bir kitabı veya dergiyi yayına hazırlama, dağıtımını yapma, bir eğitimden diğer atölyeye, ordan da başka bir etkinliğe koşmayla geçti desek abartmayız.
 
Kaos GL’in ön plana çıkan çalışmalarını aşağıda birkaç başlık altında toplamaya çalıştık. Ayrı bir başlık olarak değerlendirmeden anacağımız birkaç olayın başında Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf Protestosu geliyor. Hem Türkiye’de hem bütün dünya’da ses getirdi. Kaos GL gönüllülerinin salondan zorla çıkartılırken çekilen fotoğraflardan biri Almanya’da yayınlanan Stern dergisince günün fotoğrafı seçildi. Bakan Aliye Kavaf Protestosunda altını çizeceğimiz bir diğer nokta ise salondaki izleyicilerin nerdeyse tamamının, Kaos GL gönüllüleri çıkartıldıktan sonra salonu terk etmesi idi.


Kaos GL, 2010 yılında da, Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Kadınların Medya İzleme Grubu, Anayasa Kadın Platformu, TCK Kadın Platformu, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koalisyonu, KAHİP (Kamu Harcamaları İzleme Platformu), LGBT Hakları Platformu, Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu, Nefret Suçları Platformu Girişimi, Ankara Kadın Platformu, TkMM (Türkiye küçük Millet Meclisi), Vicdanı Ret Platformu Girişimi, Müslüman Toplumlarda Bedensel ve Cinsel Haklar Koalisyonu, ILGA, ILGA Avrupa, IGLYO, Avrupa Kadın Lobisi ve Çankaya Kent Konseyi Kadın Meclisi ile çalışmalarına devam etti.
 
Kaos GL Yayınlarıyla 2010!
2010 yılında, Kaos GL, 17.000 adet kitap ve 18.000 adet dergiyi okurlarıyla buluşturdu. Homofobi Karşıtı Buluşma Etkinlikleri başta olmak üzere toplantılarda ve Eğitim Komisyonu üyelerinin katıldığı derslerde 20.000’e yakın basılı materyal dağıttı.
 
Türkçe ve Kürtçe Soruyoruz: Orada Kimse Var mı?
Hevjin ve Kaos GL ortak çalışmasının ürünü olan kitap, “Orada Kimse Var mı?/Li Wir Kes Heye?” adıyla Türkçe ve Kürtçe yayınlandı. 

“Erkekliğin Gölgesinde” söyleşi programı kapsamında, Henrich Böll Derneğinin destekleriyle Hevjin LGBT Oluşumu ve Kaos GL Derneği Ankara ve Diyarbakır’da bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Panel, söyleşi ve atölyelerden oluşan bu etkinlik dizisinin tartışmalarını ve sunumlarını daha geniş kitlelerle paylaşmak için “Erkekliğin Gölgesinde” kitabı yayına hazırlandı.
 
Anadilde eğitim hakkı tartışmalarının sürdüğü, ana dilde eğitim haklarını savunan öğrencilerin, sivil toplum temsilcilerinin ve insan hakları savunucularının yargılandığı bir süreçte Hevjin ve Kaos GL bir ilki gerçekleştirerek, “Orada Kimse Var mı?” adlı erkeklik kitabını Türkçe ve Kürtçe okurlara sunuyor.
 
Erkekliğin Gölgesi Programı kapsamında, Serpil Sancar, Yıldırım Türker, Umut Tümay Arslan, Aksu Bora, Elif Dumanlı, Tanıl Bora, Fırat Söyle, Yeliz Kızılarslan söyleşilere katıldı.
 
Kaos GL Derneği ve Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu, program kapsamında söyleşilere katılan ve okuma atölyelerinde metinleri tartışılan bütün yazarlara teşekkür ediyor. İki örgüt, aynı zamanda Kaos GL Dergisinin “Erkeklik” ile “Sol ve Homofobi” sayılarına makalelerle katkıda bulunan, Tanıl Bora, Ali Erol, Cihan Hüroğlu, Nevin Öztop, Umut Güner, Fatih Özgüven, Yaşar Çabuklu’ya da teşekkür ediyor. 
 
Kitap, “Herkesin Ötekisi, Yıldırım Türker”, “Orda Kimse Var mı?, Ali Erol”, “Egemen Erkeklik Karşısında Farklı Erkeklikler, Serpil Sancar”, “Erkeklik Krizi, Aksu Bora”, “Erkeklik ve Futbol, Tanıl Bora”, “Heteroseksüel Melankoli, Umut Tümay Arslan”, “Arkadaş Z. Özger, Yeliz Kızılarslan”, “Sol ve Homofobi, Ali Erol”, “Sol Neremizden Geçer, Cihan Hüroğlu”, “Nefret ve Erkeklik, Fırat Söyle”, “Erkeklerle Sevişen Lezbiyenlik, Nevin Öztop”, “Her Türk Asker Doğar, Umut Güner”, “Erkek Transeksüellik, Berk İnan Berkant”, “Erkeklerin Şefkati, Fatih Özgüven”, “Eğitimde Erkeklik Görüntüleri, Elif Dumanlı”, “Erkek Dansçı, Yaşar Çabuklu” makalelerinden oluşuyor.

Anti-Homofobi Kitabı - 2
5. Homofobi Karşıtı Buluşma’nın kitabı yayınlandı. 4000 adet basılan Anti-Homofobi 2 kitabı ilki gibi yoğun ilgi gördü.
 
Anti-Homofobi Kitabının ikincisi, "Homofobi Kimin Meselesi?" adıyla çıktı. Kaos GL tarafından yayımlanan kitap, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın bildiri ve tartışmalarından oluşuyor.
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın ikinci kitabında, "Homofobi Kimin Meselesi?" sorusuna queer siyaset, ruh sağlığı, aile, insan hakları, anayasa, milliyetçilik, sol, medya ve eğitim gibi alanlarda cevap aranıyor.
 
İlki, Mayıs 2006 tarihinde Ankara'da düzenlenen Homofobi Karşıtı Buluşma'nın beşincisi, Mart-Mayıs 2010 tarihlerinde Trabzon'dan Ankara'ya 14 şehirde yapılmıştı.
 
İkinci Anti-Homofobi Kitabı'nın yazıları, beşinci Buluşma'dan seçilen bildiri ve tartışmalar ile kitap için gönderilen makalelerden derlendi.
 
Medyada Homofobiye Son 2010!
Kaos GL’nin üç yıldır sürdüğü medya izleme programının üçüncü raporu yayınlandı. Belirlenen kategoriler üzerinden yapılan medya izleme çalışmasının aynı zamanda medyacıların karnesi olma niteliğini taşıyor.
 
Medya İzleme Kitabının içinde aynı zamanda yerel muhabirlere yönelik hazırlanmış Kaos GL Dergisi ve web sitesi editör kurallarını içeren bir bölüm de yer almakta.
 
Medyada Homofobiye Son 2009!
2010’un ilk aylarında 2009 yılı raporunu yayına hazırladık. Kitap, yerel ve ulusal medyanın izlenmesi sonucunda hazırlandı.
 
Medyada Homofobiye Son 2010, 2009 ve 2008 kitaplarına, LGBT örgütlerden, STGM Genel Merkezi ve yerel destek ofislerinden, Amargi Kitabevinden ulaşabilirsiniz.
 
LGBT Bireylerin İnsan Hakları Raporu 2009
LGBTT (Lezbiyen, gey, biseksüel, trans) bireylerin 2009 yılı içinde yaşadıkları insan hakları ihlallerini raporlaştıran LGBT Hakları Platformunun LGBT Bireylerin İnsan Hakları Raporu 2009’u Kaos GL yayına hazırladı. Rapor, 2009 yılı boyunca LGBT bireylerin yaşadıkları hak ihlallerini kayıt altına alıyor. Rapor, yıl boyunca yapılan görüşmelere, örgütlere yapılan başvurulara, örgütler tarafından izlenen medyadaki verilere dayanılarak hazırlandı.
 
Sendikalarımıza İhtiyacımız Var!
“Çalışma Hayatında Cinsel Yönelim Ayrımcılığına Hayır!” çalışması kapsamında Almanya Büyükelçiliğin destekleriyle iki LGB İşçi-Memur Ağı toplantısı yapıldı. Toplantılara Sendikacılar, milletvekilleri davet edildi. Proje sonrasında tartışmaların derlenmesi, sendikacılarla ve LGB işçi ve memurlarla yapılan görüşmelerden oluşan Sendikalara İhtiyacımız Var! Kitabı yayınlandı. 3000 adet basılan kitap tükendi.
 
“Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır!”
Bir seneyi aşkın bir süredir, Kaos GL içerisinde örgütlenen LGBT öğrenciler ve eğitimcilerin kurduğu Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyonunun bir senelik çalışmalarını derlediği, LGBT eğitimcilerle yapılan görüşmeler, LGBT öğrencilerin sorunlarının tartışıldığı toplantılar ve IGLYO’nun Avrupa raporunun yayınlandığı kitabı, Kanada Büyükelçiliği ve Global Diyalog Vakfı destekledi.
 
Kadın Olma Halleri
Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların kadın olma halleri üzerine gerçekleştirilen söyleşiler, atölyeler ve forumların derlenmesiyle hazırlandı. Henrich Böll Derneğinin destekleriyle yayınlanan kitap tükendi. Kitabın pdf’si için bilgi@kaosgldernegi.org adresine e-mail atabilirsiniz.
 
Aşkın L Hali
Kadın Kadına Öykü Yarışmasına katılan öykülerden seçilen “Aşkın L Hali” kitabı Sel Yayınları tarafından basıldı. Sel Yayınları tarafından yayınlanan kitaba kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
“Gün yine geldi çattı ve kadın kadına aşk, sözlüklerin küspe kelimesiyle bir bedende can buldu: Müstehcen. Savcılık, son 3 Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın hikâyelerini içeren ve Sel Yayıncılık tarafından raflara konulan Aşkın L Hali’ni müstehcen buldu; bununla da yetinmedi, doğaya aykırı buldu.”

Kaos GL Dergisinin her sayısında bir dosya

Kaos GL yayın kurulu ve yazı kolektifinin yayına hazırladığı Kaos GL Dergisi 2010 yılında da LGBT hareketin gündemini tutmaya devam etti.
 
Ocak-Şubat 2010 Sayısı, Heteroseksüellik
Mart-Nisan 2010 Sayısı, Yoksulluk
Mayıs-Haziran 2010 Sayısı, Sol ve LGBTT
Temmuz-Ağustos 2010 Sayısı, Ruh Sağlığı Alanında Heteroseksizm ve Homofobi
Eylül-Ekim 2010 Sayısı, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Örgütlenmesi
Kasım-Aralık 2010 Sayısı, Homofobi ve Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadelede Anti-Otoriter Pratikler ve Perspektifler
 
Kaos GL Dergisine 2010 yılında 150’den fazla kişi katkıda bulundu
Ada Özgür, Adnan Yıldız, Aligül, Artunç Berkay Yavuz, Atalay Göçer, Aykan Safoğlu, Ali Erol, Ali Özbaş, Avi Haligua, Aysel Kayaoğlu, Aylin Kuryel, Ayşe Düzkan, Barış Sulu,  Bawer Çakır, Bayram Şahin, Berk İnan Berkant, Birol Dinçel, Burak Karacan, Can Yaman, Cahide Birgül, Canan, Catherine Jacquet, Claudia Roth, Cihan Hüroğlu, Cüneyt Çakırlar, Çağlar Yerlikaya, Çiğdem Öztürk, Cesar Padialla, Çağla Cömert, Ceren Avşar, Destan  Luise Kılıç, Danielle Levitt, Derya Gezer, Deniz Deniz, Dhali Hoka, Didem Gençtürk, Eren Barış, Ezgi Ege, Ece Toksabay, Evun Sevgi Okumuş, Ece Dorsay, Eda Kemal, Elif Ceylan Özsoy, Elif Dumanlı, Emine Özcan, E. Timuçin Oral, Erol Zavar, Elif Karan, Fatma Demirci, Fırat Söyle, Gabrielle Le Roux, Gözde İlkin, Gürsel Tekin, Gencay Ünsalan, Gülkan, Hakan Yıldırım, Hakan Aydoğan, Haziran Düzkan, Heather Rakes, Hande Öğüt, Hewal Azad, Hülya Sur, İmge Oranlı, İsmail Alacaoğlu, İlhan Sayın, İç Mihrak, İlker Güzelcik, Jake Yuzna, Jale Karabekir, Judith Butler, Jose Garces, Jacob Meeehan, Jamie Heckert, Kinky İmam&heliogabalos, Kahraman Gürcan, Kürşad Kahramanoğlu, Kürşat Kızıltuğ, Koray Başar, Koray Yılmaz-Günay, Levent Pişkin, Leyla Çakır, Mahmut Şefik Nil, Mahmut Soner, Murathan Mungan, Meltem Oral, Michael Bullock, Muhsin Akgün, Murat Çınar, Murat Morova, Mutlu Dulkadir, Nazım Ünal Yılmaz, Nuray Akkol, Nesrin Yetkin, Nilbar Güreş, Nuri Harun, Nevin Öztop, Osman Bulligil, Onur Yaşar, Ozan Ersan, Oya Aydın, Ozan Emre Han, Önder Bora, Özge Gökpınar, Özgür Özakın, Perihan Mağden, Pelin Dutlu, Pınar Öğünç, Ramazan Kaya, Remzi Altunpolat, Rüzgar Gözüm, Salih Canova, Salih Wolter, Sarphan Uzunoğlu, Serkan Görkemli, Serpil Odabaşı, Seçin Varol, Serdar Kara, Semih Varol, Servet Gün, Sinan Elitemiz, Sanem İlçe, Semra Çelebi, Serdar Soydan, Sace Sky, Seven Kaplan, Seyhan Arman, Şahika Yüksel, Şebnem Korur Fincancı, Tacim Açık, Tayfun Serttaş, Tanya Olson, Umut Altınöz, Umut Güner, Ufuk Ahiska, Uli Flader, Ülker Uncu, Ülkü Özakın, VJ Bülent, Volkan Yılmaz, Yaşar Çabuklu, Yasemin Öz, Yener Bayramoğlu, Yeliz Kızılarslan, Yıldırım Türker, Yavuz Cingöz, Yeşim Tuba Başaran, Xevi Muntane, Ali Toprak, Canan Bozkurt, Çetin Gürer, Erden Kosova, Erinç Seymen. 
 
Tutsak LGBTT bireyler, Hiv-Pozitif gey ve trans kadınlara ve LGBT mültecilere Kaos GL dergisini ücretsiz göndermeye devam ettik.
 
Kaos GL gönüllüleri, tutsak LGBT bireylerle mektuplaşmaya devam ettiler.
 
Siz de Kaos GL Dergisine abone olarak destek olabilirsiniz. abone@kaosgl.org

 


Etiketler: yaşam
İstihdam