26/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Ayrımcılığın homofobi, milliyetçilik ve ırkçılık ekseninde tartışıldığı panellerde alternatif eğitim uygulamaları da ele alındı.

Kıbrıslı öğretmenler eğitimde ayrımcılığı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ayrımcılığın homofobi, milliyetçilik ve ırkçılık ekseninde tartışıldığı panellerde alternatif eğitim uygulamaları da ele alındı.

Kaos GL Derneği’nden Ali Erol’un da konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Mağusa Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Irkçılığa, milliyetçiliğe ve cinsiyetçiliğe karşı
 
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) düzenlediği “Eğitimde Ayrımcılık” panelinde ırkçılığın, milliyetçiliğin, homofobi ve cinsiyetçiliğin yol açtığı ayrımcılıklar tartışıldı.
 
Irkçılığın, milliyetçiliğin, homofobi ve cinsiyetçiliğin yol açtığı okullarda ayrımcılık, okul yaşamında LGBT bireylere karşı tutumlar, heteroseksizm, etnik ayrımcılık, özgür okul, barış eğitimi konuları 23 Mayıs tarihinde gün boyu süren oturumlarda ele alındı.
 
KTÖS, homofobik ayrımcılığa karşı mücadelede kararlı
 
Eğitimde ve toplumda ayrımcılığın ortadan kaldırılması için çalışan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) panel için yaptığı açıklamada, sendika olarak, tüm toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliklerde olduğu gibi homofobik ayrımcılık konusunda da taraf olduklarını, LGBT bireylere karşı oluşan önyargıların, nefret söylem ve eylemlerin son bulması için mücadele etme kararlılığında olduklarını belirtti.
LGBT örgütü, öğretmen ve akademi sendikaları ortaklaştı
 
Mağusa Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Eğitimde Ayrımcılık” panelinde ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı.
 
Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Erman Dolmacı, eğitimin çok erken yaşlarda başladığını ve ömür boyu sürdüğüne dikkat çekerek, eğitimde ayrımcılık konusunun önemini vurguladı. Ayrımcılığın sadece eğitimde değil her yerde ve her alanda olduğunu dile getiren Dolmacı, eğitimcilere ayrımcılığı ortadan kaldırmak için büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Semen Saygun ülkede ayrımcılık, ırkçılık, milliyetçilik ve homofobinin giderek arttığını savunarak, eğitim sistemini eleştirdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ-BİR-SEN) Eşbaşkanı Buğu Sümen Cohar, sendikanın ana amaçlarından bir tanesinin ayrımcılık gözetmeden bütün emekçilerin haklarını savunmak olduğunu belirtti.
 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Genel Sekreteri Hülya Akbil de, sendika olarak din, dil, ırk, cinsiyet ayrımına karşı olduklarını belirterek, bu bakımdan panele destek verdiklerini ifade etti.
 
Homofobik ayrımcılığa karşı mücadele için kurulan Kuir Kıbrıs Derneği aktivisti Ziba Sertbay da, homofobik ve cinsiyetçi ayrımcılıkla birlikte her tür ayrımcılığa karşı olduklarını belirtti.

Öğretmen ve akademi sendikalarının LGBT örgütüyle ortaklaşa düzenlediği etkinlikte açılış konuşmalarının ardından “Homofobi Ekseninde Ayrımcılık”, “Milliyetçilik ve Irkçılık Ekseninde Ayrımcılık” ve “Ayrımcılığa Karşı Alternatif Eğitim” konularının ele alındığı panellere geçildi. 
“Homofobi Ekseninde Ayrımcılık”
 
Panelin Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan Hare Yakula’nın moderatörlüğünde yapılan ilk oturumu olan “Homofobi Ekseninde Ayrımcılık”, Kaos GL Derneği’nden Ali Erol’un “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Seyri” başlıklı sunumuyla başladı.
 
Günah, hastalık, suç sarmalında cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliklerine yönelik yaklaşımların seyrettiği süreci anlatarak konuşmasına başlayan Ali Erol, söz konusu ayrımcı politikaların eğitim hayatında hangi uygulamalarla karşımıza çıkabildiğini paylaştı.
 
Hastalıktan hak talebine geçişte eşcinsellerin mücadele sürecinde cinsel yönelim ayrımcılığı meselesinin artık herkesin meselesi olduğunu belirten Ali Erol, ayrımcılıklara karşı mücadele ortaklaşmanın gereklerine ve olanaklarına dikkat çekti.
 
Psikolojik danışman Esma Ummak “Okul Yaşamında LGBT: Öğretmen ve Öğrencilerin LGBT’lere Yönelik Tutumları” başlıklı konuşmasında bilimsel araştırmalardan örnekler verdi. Ummak, öğretmenlerin ve psikolojik danışmanların LGBT konusundaki eksikliğinin altını çizdi.
 
Ziba Sertbay’ın “Kıbrıs’ta Homofobinin Etkileri” başlıklı sunumunu ve Kuzey Kıbrıs’tan homofobik tutum, davranış ve uygulamalardan verdiği örneklerle birinci oturum tamamlandı.
“Milliyetçilik ve Irkçılık Ekseninde Ayrımcılık”
 
Panelin “Milliyetçilik ve Irkçılık Ekseninde Ayrımcılık” başlıklı ikinci oturumu Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’nun sunumuyla başladı. Cumhuriyetin kuruluş sürecinden başlayarak milliyetçi ve ırkçı politika ve uygulamaların Türkiye’yi nasıl şekillendirdiğini anlatan Değirmencioğlu, etnik ayrımcılıkların tarihsel gelişim sürecini örneklendirdi.
 
“Milliyetçilik ve Irkçılık Ekseninde Ayrımcılık” oturumunun ikinci sunumunu ise DAÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar yaptı. Bayraktar, öğretmen tutumları ve akran zorbalığı üzerine konuştu.
“Ayrımcılığa Karşı Alternatif Eğitim”
 
Panelin üçüncü ve son oturumunda “Ayrımcılığa Karşı Alternatif Eğitim” tartışıldı.
 
Özgür Okul aktivistlerinden Rahme Veziroğlu ile Celal Devrim Önen, Lefkoşa’da hayata geçirdikleri “özgür okul” deneyimini anlatırken; Süleyman Gelener ise “Kıbrıs’ta Uzlaşma Aracı Olarak Barış Kültürü Eğitimi” projesini anlatı.
 
Çoğunluğu öğretmenlerden oluşan “Eğitimde Ayrımcılık” paneli katılımcıları kendi okullarındaki sorunlar ile yaşanan ayrımcılıkları paylaşırken, TC ile KKTC arasındaki ilişkilerde eğitim politikalarına yansıyan milliyetçi müdahaleleri eleştirdiler.(MHA)

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam