17/05/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Kürşad Kahramanoğlu HKB konuşmasında, ‘Kanunları ve toplumu değiştirmek iki mücadele alanı olarak önümüzde duruyor’ dedi.

Kürşad Kahramanoğlu: ‘Mutlu Bir Aile Erken Cennettir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kürşad Kahramanoğlu HKB konuşmasında, “Kanunları ve toplumu değiştirmek iki mücadele alanı olarak önümüzde duruyor” dedi.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma’nın son oturumunda gazeteci yazar Kürşad Kahramanoğlu konuştu. Soma katliamında yaşamını yitiren madencileri anarak sözüne başlayan Kahramanoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:
 
“Buraya gelirken çok mutsuz ve umutsuzdum. Soma’da yaşanan facia beni umutsuzluğa sürüklemişti. Ancak insan hakları aktivistlerinin umutsuz olma gibi bir lüksü yok. Kadın Kadına Öykü Yarışması beni bir kez daha umutla doldurdu.
 
“Mutlu bir aile erken cennettir”
“Mutlu bir aile erken cennettir sözü aslında muhafazakar bir söz. Ali Poyrazoğlu’nun bir oyunundan aldığım bir söz. Ancak aile tanımını tartışmaya açmak gerekiyor. Birbirini seven iki geyin birlikteliğine aile deniyor mu?
 
“Aile kurumu bir yandan da sosyal bir kurum. Örneğin işsizlik söz konusu olduğunda aile bir sığınak olabiliyor. Aile kavramını yeniden düşünmemiz lazım.
 
“Kanun değiştirmek yetmez, toplumsal mücadele lazım”
“1974’te İngiltere’deki LGBT hareketi şu anda Türkiye’deki durumdan daha kötüydü. Onların kağıt üzerine dökülmüş bir eşcinsellik karşıtı yasaları vardı. Kağıt üzerine dökülmüş, ciddi yasaklar, hapis cezaları vardı.
 
“Eşcinsel karşıtı kanunlar İngiltere’de kaldırıldı. Ancak insanların önyargıları, toplumsal homofobi de yasalar kadar can yakabiliyor. Örneğin; Güney Afrika’da Nelson Mandela zamanında dönemin en ileri anayasası yapıldı. LGBT hakları konusunda dünyada en ileri yer. Ancak yine de LGBT’ler orada da örgütlenerek toplumsal homofobiye karşı mücadele ediyor.
 
“Aile kavramına dönersek; toplumsal dönüşüm noktasında neden iki erkeğin ya da kadının aile olmayacağı sorusunu daha gür bir şekilde sormamız gerekir.”
 
İlgili haberler:
 
*9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma SIDA, Norveç Büyükelçiliği ve Kaos GL ile Pembe Hayat derneklerinin birlikte yürüttüğü “Nefret Etme” projesi tarafından desteklenmektedir. 

Etiketler: yaşam
İstihdam