02/09/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sırbistan hükümetinin iptal ettiği Belgrad Onur Yürüyüşü ve EuroPride için açıklama yaptı. Örgüt açıklamasında iptal kararı derhal kalkmalı, diyor.

 “LGBT’lere yönelik şiddet tehditleri, Onur Yürüyüşü’nün iptalini gerektirmez Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Belgrad Onur Yürüyüşü, 2021, Aslı Alpar /Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) dün (1 Eylül) yaptığı açıklamada, Sırbistan hükümetinin 17 Eylül’de Belgrad'da yapılması planlanan EuroPride iptal kararının derhal kaldırılması gerektiğini söyledi.

HRW “İptal yerine yetkililer, katılımcılar için yeterli güvenliği sağlamak için organizatörlerle birlikte çalışmalı” diyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları programı direktörü Graeme Reid , “Sırbistan hükümetinin EuroPride'ı iptal kararı, bağnazlık ve yasadışı şiddet tehditlerine karşı utanç verici bir teslimiyettir. Aşırı sağ gruplar ve dini oluşumlar tarafından sokak protestoları gerçekleşti. Artık Sırbistan'ın EuroPride katılımcılarının güvenliğini ve itibarını da sağlamak zorunda.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, üçüncü şahısların kamu düzenini tehdit etmesi nedeniyle gösterilerin yasaklanması yerine, yetkililerin ve polisin toplanma özgürlüğü haklarını kullanan barışçıl göstericileri koruması gerektiğini söyledi: “Onur Yürüyüşleri’ne ilişkin insan hakları içtihatları ortada; kolluk kuvvetleri etkinliğe katılanları korumak için orada olduğunu unutmamalı.”

Açıklamada şu ifadeler de yer alıyor:

“Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olan Sırbistan, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılıkla mücadele için Konsey standartlarına uymalı; üye devletler, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde herhangi bir ayrım gözetmeksizin herkesin barışçıl toplanma özgürlüğünü sağlamalı. Avrupa Konseyi standartları ayrıca hükümetlerin, kamu sağlığı, genel ahlak ve kamu düzeni gerekçesiyle ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğüne kısıtlama getirmesini yasal ve idari hükümleri kötüye kullanma olduğuna dikkat çekiyor.”

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam