27/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Amerika Birleşik Devletleri, Florida’da, ilköğretim müfredatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair tartışmaları sansürleyen yasanın genişletilmesi gündemde. Yasanın ardından 355 kitap yasaklandı.

LGBTİ+ düşmanlığı Florida’da 8 ayda 355 kitap yasaklattı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Florida'da genç LGBTİ+ aktivistlerin eylemi,  Octavio Jones/Reuters

Amerika Birleşik Devletleri, Florida eyaletinin valisi Ron DeSantis, Temmuz 2022’de yürürlüğe giren “Eşcinsel Deme” yasasının genişletilmesini istiyor.

Vali Ron DeSantis, devlet okullarında anaokulundan üçüncü sınıf öğrencilerine dek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair bilgi verilmesini yasaklayan sansür uygulamasını, lisenin son yılına kadar tüm sınıflara yaymak istiyor.

Resmi adı Eğitimde Ebeveyn Hakları Yasası olan “Eşcinsel Deme” yasası nedeniyle sansürü delen öğretmenler açığa alınma veya öğretmenlik lisanslarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

“Ayrımcı yasa kültür sanat alanını da tehdit ediyor”

Bu yasak aynı zamanda pek çok kitabın yasaklanmasına da yol açtı. Florida’da eğitim sürecindeki sansüre karşı çıkan ebeveynlerin örgütlendiği Florida Freedom to Read Project, 24 Mart itibariyle cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da toplumsal cinsiyete dair içeriklere sahip olan 50 kitabın yasaklandığını açıkladı. Topluluk bu sayının Temmuz 2022'den bu yana 355 olduğunu da ekliyor.

“Irkçılık, homofobi ve transfobi ‘çocukları korumak’ bahanesiyle genişletiliyor”

“Eşcinsel Deme” yasağının ardından Florida’da kitabı sansürlenen yazarlardan biri de Alice Oseman. Türkiye’de de “muzır” ilan edilip poşette satılabilen Yabancı Yayınları’nın bastığı “Kalp Çarpıntısı” bu eyalette artık yasak.

Sansüre dair sosyal medyasından paylaşım yapan Alice Oseman “Irkçılık, homofobi ve transfobi ‘çocukları korumak’ bahanesiyle genişletiliyor. Bu ayrımcılık sadece ABD’de değil, Birleşik Krallık'ta da yaşanıyor” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam