03/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Susma Platformu’nun yayımladığı “Türkiye’de Sansür ve Otosansür” raporu LGBTİ+’lara yönelik sansüre de dikkat çekiyor.

“LGBTİ+ içerikler, kamuyla karşılaşmadan engelleniyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Farklı alanları sansüre karşı bir araya getirmeyi hedefleyen Susma Platformu 2019 yılı sansür raporunu yayımladı.

Kültür, sanat ve medya alanlarında yaşanan sansür vakalarını derlediği “Türkiye’de Sansür ve Otosansür” isimli rapora göre, hükümete yakın belli yayıncı gruplar LGBTİ+’lara dair içerikleri, kamuyla karşı karşıya gelmeden sansürlüyor.

Kültigin Kağan Akbulut, Özlem Altunok, Pelin Buzluk, Figen Albuga Çalıkuşu, Murat Şevki Çoban, Seçil Epik, Özkan Küçük, Melike Polat, Sumru Tamer ve Onur Yıldırım kaleme aldığı Rapor’da belirtilen LGBTİ+’lara yönelik sansür vakalarından bazıları şöyle:

·       Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Ankara’da gerçekleştireceği bir dizi etkinliğin yanı sıra, LGBTİ+ Kısa Film Gösterimi de “genel ahlak, genel sağlık ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçe gösterilerek valilik tarafından yasaklandı.

·       Tunceli Valiliği de benzer bir karara imza atarak, Munzur Kültür ve Doğa Festivali programında yer alan Cumartesi Anneleri belgeseli ve LGBT Kavram Atölyesi etkinliğini, “genel ahlakın korunması” gerekçesiyle yasakladı.

·       17-23 Haziran tarihlerinde 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan etkinlikler, İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Alsancak’ta gerçekleştirilmek istenen Onur Yürüyüşü”ne de izin verilmedi. Polisin biber gazlı müdahalesinde 20 kişi gözaltına alındı.

·       TV5’teki Gündemdekiler adlı program, CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş’ın LGBTİ+ haklarına dair sözleri üzerine yayından kaldırıldı, programın sunucusu Çağlar Cilara işten çıkarıldı.

·       ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu’nun Farklı Bir Aile Mümkün başlığı altında düzenlemeyi planladığı söyleşiye, ODTÜ Rektörlüğü tarafından “gökkuşağı – LGBT ilişkisi” sebep gösterilerek izin verilmedi.

·       Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Ankara’da gerçekleştireceği LGBTİ+’ların Hakları, Yasaklamalar Paneli ve LGBTİ+ Kısa Film Gösterimi başlığı altındaki etkinliği, “genel ahlak, genel sağlık ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçe gösterilerek valilik tarafından yasaklandı.

Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam