18/04/2024 | Yazar: Burak Altınok

LGBTİ+’ları flört uygulamaları aracılığıyla hedef alan dolandırıcıların Telegram gruplarında bir araya geldiği ve dolandırıcılık için özel telefon hatlarının 500 TL’ye satıldığı ortaya çıktı. Avukat İlayda Doğa Karaman, dolandırıcılık durumlarında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

LGBTİ+'ları hedef alan dolandırıcılar için Telegram'da özel grup, dolandırıcılık için telefon hattı 500 TL! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Son zamanlarda yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımlarında görüldüğü üzere tanışma ve flört uygulamalarında LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor. Velvele’den Beren Azizi’nin 3 Mart’ta yayınlanan haberine göre Hornet’ten tanıştığı kişi tarafından şantaja uyrayıp, ailesine ifşa edilen bir LGBTİ+’nın ardından başka biri daha benzer olayları yaşadığını açıkladı. Genç LGBTİ+ Derneği, konuya dikkat çeken bilgi notu yayınladı.

Benzer bir dolandırıcılık vakası da geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansımıştı. Tinder’da tanıştığı kişi tarafından dolandırılmaya çalışan Emre Aldemir, durumu sosyal medya platformu X’te paylaştı. Emre Aldemir, yaptığı paylaşımda uygulamadan tanıştığı ve telefon numarasını paylaştığı kişi tarafından dolandırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Emre Aldemir yaşadığı olayı Kaos GL’ye anlattı:

Aldemir şunları söyledi:

“Bir sosyal tanışma uygulaması olan Tinder üzerinden tanışıp sohbeti ilerlettik. Yaşadığımız yer, nelerle uğraştığımız, ne istediğimiz gibi konuları konuştuktan sonra daha iyi iletişimde kalmamız için numaralaşıp, Whatsapp’a geçmeyi teklif etti çünkü Tinder’da çok sık mesajlaşamıyorduk. Bu teklif kendisinden gelince ve numaralaşma fikri bana da güven verince numaramı verdim. Sohbetin devamında “saniyelik” özel fotoğraflaşmaya kadar gittik.”

“’İyi gecelerle’ biten konuşmanın sabahında tanımadığım bir numara beni aradı. Kendisinin avukat olduğunu ve konuştuğum kişinin 18 yaşından küçük olduğunu iddia ederek dava açacaklarını bildirdi. Hatta konuşmalarımızı o şahsın babasının yakaladığını, çocuğu aşırı şekilde darp ettiğini, ablasının sinir krizi geçirdiğini, çocuğun akrabaları ile şu an Antalya Adliyesinin önünde olduklarını; 30.000 vermezsem dava sürecini başlatacaklarını söyledi. Hatta ve hatta tam o an bunu ispatlamak için Whatsapp konuşmalarımızın ekran görüntüsünü, “adıma açılmasını bekleyen bir dava dosyası” ve bütün sülalemin kayıtlı olduğu T.C. kimlik numarası ve numara bilgilerini bana yolladı.”

"Cinsel kimliğimi ailemin öğrenmesi ile ilgili tehditlere başladı"

“Tabii o an telaşa kapıldım ama bunun bir tuzak olduğunu daha ilk saniyede anladım. Çünkü bana yolladığı Whatsapp ekran görüntülerinde benim yolladığım “saniyelik” fotoğrafları başka bir telefon aracılığıyla fotoğraflamışlar. O şahsın babasının sonradan bunları görmesi mümkün değildi yani. Tam bunu söylediğimde bana bağırmaya, üste çıkmaya ve cinsel kimliği ailemin öğrenmesi ile ilgili tehditlere başladı. “Sizi 5 dakika sonra arayayım mı?” deyip telefonu kapattım. O arada bütün arkadaşlarıma durumu anlatıp akıl aldım. Bunun bir tuzak olduğu konusunda hemfikir olduk. Sonradan onlara rest çeken bir mesaj attım. Ama hala içimde bir korku vardı. Ben de ailemi ne olur ne olmaz diye haberdar ettim. Ama utandığım için çok detay vermedim. Yalnızca birisi beni tehdit ediyor sizi ararsa itibar etmeyin dedim.”

“Sonradan aklıma bu yalandan avukatın Whatsapp profil fotoğrafını Google Lens ile aratmak geldi. Hemen fotoğrafı internette arattım. Ve karşıma fotoğrafın gerçek sahibinin LinkedIn hesabı çıktı. Buna ulaşmak beni tam anlamıyla rahatlattı. Ve o da bir avukat çıktı. Yine de emin olmak için çalıştığı bürosunun adresini internetten bularak “beni arayan siz miydiniz” diye sormak adına kalktım konuşmaya gittim. Büroya gelip zili çaldığımda kapıyı fotoğraftaki adam açtı. “S** bey siz misiniz?” dedim. “Evet” dedi.” Siz beni bu sabah aramış veya mesaj atmış olabilir misiniz?” diye sordum. “Hayır” dedi. Sizin fotoğrafınızı kullanarak bana böyle aramalar geldi deyip durumu baştan aşağı ona da anlattım. Tabii gerçek avukat da şok oldu. Olay da bu şekilde çözülmüş oldu. Olayı nasıl çözdüğümü telefonda yalandan avukata küfürler eşliğinde anlattığımda korkup beni her yerden engelledi. Beni davalık edeceklerine kendileri sahte fotoğraf kullanmaktan davalık oldular.”

Telegram gruplarında örgütleniyorlar

Emre Aldemir’in paylaşıma gelen yorumlarda birçok kişi benzer olayları yaşadığını açıklarken, gelen yorumlardan birinde Telegram’dan bir ekran görüntüsü dikkat çekiyor. Söz konusu ekran görüntüsünde 1.300 üyesi olan ‘Yer Altı Askerleri’ grubunda, dolandırıcıların örgütlenip, insanların özel fotoğraflarıyla şantaj yaptığı görünüyor. En son açık mesajlaşmanın Ocak 2024’te olduğu gruba açık kaynaklardan ulaşılabiliyor. Ayrıca açık sohbette çalışanlar için özel olarak açılan bir grup olduğu da görülüyor ama gruba erişim kısıtlı. Orada ne konuşulduğu ise bilinmiyor.

Mesajlarda görüldüğü üzere dolandırıcılığın iş kolu olarak tanımlandığı grupta hedef kitle 30 -100 yaş olarak belirlenmiş. Ayrıca insanları dolandırmak için yapılması gereken detaylar ve alınması gereken bilgilerin de paylaşıldığı grupta işe girenlere açık hat üzerinden Whatsapp hattı açıldığı da belirtilmiş.

Alışveriş platformları da dolandırıcıların kullandığı mecralar arasında

Gruptaki mesajlaşmalar incelendiğinde LetGo, Sahibinden ve Dolap gibi alışveriş sitelerinde de aynı yöntemle insanların dolandırılabileceği üzerine konuşulmuş.

Birçok mesajın olduğu grup dikkatli bir şekilde incelendiğinde dolandırıcılığın yapılabileceği uygulamalar ve şantaj yöntemleri hakkında bilgiler paylaşılırken, dolandırıcılık sürecinde kullanılacak olan Whatsapp uygulamasının tanımlı olduğu açık hatların da yönetici tarafından 500 TL’ye satıldığı dikkat çekiyor.

Gruptaki birçok mesajda insanların suç işleyerek çok para kazandığı vurgusu yapılarak, işe girmeyi çalışan kitle ikna edilmeye çalışılıyor. Hatta öyle ki hiçbir riskin olmadığı, ödemelerin de tamamen kripto üzerinden yapılacağı belirtiliyor. 

“Söz konusu lubunyalar olunca işler değişiyor çünkü kimliğin açıklanması bir güvenlik meselesi olabiliyor”

Yaşanan dolandırıcılık olayları ile ilgili Kaos GL’ye konuşan Avukat İlayda Doğa Karaman, sosyal medya ve flört uygulamaları üzerinden dolandırıcılığın son zamanlarda arttığını belirterek, böylesi bir olayda sakin kalınması gerektiğini söyledi.

Emre Aldemir’in yaşadığı olay üzerinden açıklamalarda bulunan Karaman, “Bu olayda da göründüğü gibi farklı hallerde kanunda suç olarak tanımlanan bir eylem üzerinden kişilerin bunu kurgulaması ve aslında rızaya dayalı bir durum varken ortada suç işlenmiş gibi lanse edilerek sahte belgelerle birlikte para isteniyor. Söz konusu lubunyalar olunca işler değişiyor çünkü kimliğimizin açıklanması aynı zamanda bir güvenlik meselesi de olabiliyor. O nedenle öncelikle sakin kalınmalı ve hukuki danışmanlık için başvurulmalı” dedi.

“Dolandırıcılık gibi suç tiplerinde biz mağdur oluyoruz”

Bu tarz dolandırıcılık olaylarında suçlu olunmadığını ama suç işlenmiş gibi gösterildiğini belirten Karaman, “Kişisel verilerimizin ihlali, şantaj, dolandırıcılık gibi suç tiplerinde biz mağdur oluyoruz. Hızlı hareket edebilmek için bizlerle iletişime geçen numara sahipleri hakkında 6284 sayılı kanun kapsamında bir tedbir ve koruma kararı alabiliriz. Özellikle tanıdıklarımıza ulaşıp kimliğimizi söylemekle tehdit ederek para istediklerinde bundan yararlanıp, suç duyurusunda bulunabiliriz” dedi.

“Uygulama üzerinden kişinin yaşını tespit etme imkânımız yok”

Flört uygulamalarında girilen bilgilerin doğruluğu hakkında da açıklamalarda bulunan Avukat İlayda Doğa Karaman, 18 yaşından küçük birinin kendini 18 yaşından büyük olarak tanıtması durumunun hukuk çerçevesinde karşılığını şu sözlerle açıkladı:

“Uygulamalarda beyana dayalı bir iletişim gerçekleşiyor. Dolayısıyla uygulama üzerinden kişinin yaşını tespit etme imkânımız yok. Hatta öyle ki beyan edilen kişi dahi olmayabilir. Burada hukuk önünde şu suçludur diyemeyiz ama kişi maddi hataya düştüğü için cezalandırılması mümkün olmayacaktır çünkü mevzuat kapsamında bu durum maddi hata olarak yorumlanır”

Karaman, bir soruşturma dosyası açıldığı iddia edildiğinde dosyanın hangi Cumhuriyet Başsavcılığında olduğunu ve dosya numarası öğrenmek gerektiğini ifade etti. Karaman, şunları söyledi:

“Suç duyurusunda bulunulduğu ya da hakkınızdaki herhangi bir işlem olduğu iddiası ile gönderilen evraklarda karekod bulunması lazım. Bu karekodlar E-Devlet üzerinden doğrulanabiliyor. Kontrolünü sağlamak evrakın sahte olup olmadığını anlamanızı yardımcı olacaktır.”

“Avukatlar da kontrol edilebilir”

Dolandırıcılık durumlarında dolandırılan kişilerle iletişime geçen avukatların da bilgilerini alıp, Türkiye Barolar Birliği sayfasından kişinin avukat olup olmadığının kontrol edilebileceğini belirten Karaman, iletişim bilgilerini kontrol etmenin önemini de vurguladı. Karaman, “İletişim bilgilerinde bir tutarsızlık var ise ismi kullanılan avukat ile de iletişime geçerek bilgilendirebiliriz” dedi.

Soruşturma dışında mahkeme kararı gibi yöntemlerin de dolandırıcılık vakalarında sıkça kullanıldığını belirten Karaman, böylesi bir söylemde UYAP Vatandaş sistemi üzerinden gerekli kontrollerin yapılabildiğini açıkladı.

lgbti-lari-hedef-alan-dolandiricilar-icin-telegram-da-ozel-grup-dolandiricilik-icin-telefon-hatti-500-tl-1

*Bu haber, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla KaosGL.org’un sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

 


Etiketler: insan hakları, yaşam, beda
İstihdam