11/10/2023 | Yazar: Yusuf Çelik

Alanları değiştirmek ve gamer LGBTİ+’lara güvenli alan oluşturmak amacıyla kurulan Kuir Gaming ekibiyle KaosGL.org okurları için konuştuk.

LGBTİ+ oyunseverler için platform: Kuir Gaming Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

4 Ocak’ta kurulan ve gaming alanlarını dönüştürmek için bir topluluk oluşturan Kuir gaming ekibiyle konuştuk.

Kuir Gaming, “Kuir Gaming olarak oyun dünyasındaki sağlamcı eril zihniyetli topluluk sebebiyle oyunlardan uzağa itilmiş, istese dahi bir türlü parçası olamamış kuir, kadın ve engelli bireyleri de tekrar güvenli alan dahilinde bu dijital dünyanın bir parçası haline getirmeyi istiyoruz. Eminiz ki sayımız arttıkça yalnızca oyuncular açısından değil tasarlanan dünyalar ve anlatılan hikayeler anlamında da daha kapsayıcı bir dünyanın kapısını aralayacağız” diyor.

Kuir Gaming nedir?

Kuir Gaming’i ana akım gaming alanından ayıran nokta kurulma amacı olarak temeline ayrımcılık karşıtlığını ve eşitliği almış olması. Politik anlamda Kuir Gaming hak temelli yaklaşımı savunarak bunu yaygılaştırmaya çalışıyor. Bireysel olarak oyun alanında maruz kaldığımız ayrımcı dil ve kuirfobi (homofobi, bifobi, transfobi, afobi gibi kuir şemsiye altındaki kişilere yönelik negatif davranışların tamamı) nedeni ile Kuir Gaming’i kurmak ve bu alanda örgütlenmek istedik.

Kuir gaming neyi amaçlıyor ve bu gaming alanını diğer gaming alanlarından ayıran şey nedir? 

Ana akım oyun alanlarına, ana akım e-spora göre Kuir Gaming alternatif bir alan oluşturuyor. Bugün ana akım gaming büyük oranda; eril tahakkümün söz konusu olduğu, çeşitli cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini içerisinde barındırmayan, LGBTİ+’ların bir güldürü, bir aşağılama unsuru olarak görüldüğü ve ayrımcılığa maruz bırakıldıkları bir alan. Bu alanın içerisinden ayrımcı küfürleri çıkardığımızda kocaman bir boşluk oradan bizlere bakıyor. Bunun yanında, tıpkı bizler gibi, bu alanda zorbalığa uğramadan ya da görünmezliğe itilmeden var olmak isteyen, yani gizlenme ihtiyacı hissetmeden ya da aşağılanmaya katlanmak zorunda kalmadan oyun oynamak, profesyonel anlamda e-spor içinde yer almak veya oyun dünyasının arka planında çalışmak isteyen kişilerin sayısı çok fazla. Kuir Gaming de LGBTİ+ oyun platformu olarak LGBTİ+’lara bu alanı açmak istiyor. Bunu sağlayabilmek için de bir sürü hayalimiz var. Hepsini hayata geçirmek için çabalıyoruz.  

lgbti-oyunseverler-icin-platform-kuir-gaming-1

Kuir Gaming nasıl bir topluluk ve bu topluluk ile neleri amaçlıyorsunuz? 

Şu an için topluluğumuz sayı bakımından küçük bir topluluk. Büyümenin getirebileceği riskler üzerine konuşarak adım adım ilerlemeyi uygun buluyoruz. Güvenli alanı sağlama konusunda temkinli ilerlemek, değerlerimiz ve ilkelerimiz çerçevesinde genişlemek istiyoruz. Topluluk olarak temel amacımız LGBTİ+’lara oyun oynayabilecekleri güvenli bir alan sağlamak. Akabinde ise LGBTİ+ oyuncuları desteklemek ve oyun alanında ihtiyaçları olan destekleri sağlayabilmek üzerine çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz. Tüm bunlara paralel olarak ise oyun oynamanın bazı kişiler için özellikle bir esenlik alanı olduğuna inanıyoruz. LGBTİ+’lar için esenlik deyince ‘’Güzelll, ne buu?’’ repliği gözlerde canlanabilir. İktidar tarafından sistematik olarak yaşadığımız baskı ve şiddet son zamanlarda iyi hissetme haline olan ihtiyacımızı da bizlere hissettiriyor. Yaratmaya çalıştığımız bu alanda esenliğimizi gözetebileceğimize inanıyoruz.

Bir de Kuir Gaming olarak şöyle bir misyonumuz var, oyun dünyasındaki sağlamcı eril zihniyetli topluluk sebebiyle oyunlardan uzağa itilmiş, istese dahi bir türlü parçası olamamış kuir, kadın ve engelli bireyleri de tekrar güvenli alan dahilinde bu dijital dünyanın bir parçası haline getirmeyi istiyoruz. Eminiz ki sayımız arttıkça yalnızca oyuncular açısından değil tasarlanan dünyalar ve anlatılan hikayeler anlamında da daha kapsayıcı bir dünyanın kapısını aralayacağız.

Kuir Gaming sadece oyuncuların bir araya geldiği bir platform mu sadece -oyunlar mı oynuyorsunuz- bu alanı biraz daha açabilir misiniz? 

Bu sorunun cevabı bazılarımız için evet bazılarımız için ise hayır. Topluluğumuzda bizlerle sadece oyun oynamak ve oynadığı oyunda, alanda keyif almak isteyen üyelerimiz de var. Bunun yanı sıra oyun oynamanın sadece kendisi için bir eylem olduğunu düşünen fakat toplulukta kendisini iyi hisseden ve bu nedenle bizlerle örgütlenmeyi seçen kişiler de mevcut. Bu nedenle Kuir Gaming hem sadece oyun oynanan bir yer hem de mevcut sorunlara çözüm üretmek adına savunuculuk faaliyetleri yürüten bir aktivist topluluğu. Perspektif her şeydir! 

Ayrıca Haziran ayından bu yana Sivil Düşün’ün Topluluk Kuluçkası Programı’nda yer alan ve bu program ile kendini güçlendirmeye çalışan bir topluluk. Belki güncel olarak ne yaptığımızı aktarmak için burayı biraz daha açabilirim. Sivil Düşün bu programı duyurduğunda topluluk olarak yeni kurulduğumuz bir evredeydik. Programın içeriği ile bu kurulma aşamasını planlayabileceğimizi ve topluluk olmak için ihtiyacımız olan deneyim aktarımlarını dinleyebileceğimizi düşündük. Vakit kaybetmeden başvurumuzu yaparak yaklaşık 4 ay sürecek eğitim programına başladık. Söylemeliyiz ki kolay bir program değildi. Yine de düzenli olarak çalışarak şu ana kadar verilen görevleri eksiksiz bir şekilde tamamlamayı başarabildik. Ekim ve Kasım aylarında ise bizleri, geçtiğimiz 4 ay boyunca aldığımız eğitimleri uygulamaya dökme aşaması bekliyor. Bu süreçte, eylem planımız içerisindeki bir projeyi de Sivil Düşün’ün desteği ile hayata geçirebileceğimizi düşünüyoruz. Demem o ki önümüzdeki dönemde Kuir Gaming etkinliklerine başlıyor olacak.

lgbti-oyunseverler-icin-platform-kuir-gaming-2

Kuir Gaming'in örgütlenirken benimsediği birtakım değerler ya da ilkeler mevcut mu? Mevcut ise gamerlara/ gamer olmak isteyenlere bunlardan bahseder misin? 

Topluluğumuzda paylaştığımız birtakım değer ve ilkeler üzerinden örgütlenmeyi önemli buluyoruz. Bu noktada dönüştürmek istediğimiz dijital alanda da nefret söylemlerini tekrar üretmekten kaçınıyoruz. Fobik, ırkçı, ayrımcı ifadeler ile karşılaştığımızda ya da bunları bizler ürettiğimizde dinlemeye ve değişmeye/değiştirmeye açık oluyoruz. Kişilerin cinsiyeti, cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğine dair varsayımlarda bulunmamaya özen gösteriyoruz. Tektipleştirici tavırlardan uzak duruyor, çeşitliğe ve kapsayıcılığa önem veriyoruz. Toplulukta birbirimize dair varsayımlarda bulunmamaya ve birbirimize çeşitli özellikler affetmemeye özen gösteriyoruz. Hassasiyetlerimizi paylaşıyoruz ve paylaşılanları gözetiyoruz. Topluluktaki tartışmaları kişiselleştirmemeye, yargılayıcı bir tavır takınmamaya özen gösteriyoruz ve bu tip ifadelerden kaçınıyoruz. 

Benimsediğimiz bu ilkeler çerçevesinde yakın zamanda manifestomuzu da yayınlayarak bizlere katılmak isteyen kişilere sunmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra aslında kuir feminist bir perspektif izlediğimizi de söyleyebiliriz. Farklı ayrımcılık türlerinin birbirini etkiliyor olduğunu düşünüyor ve bu nedenle kesişimsel bir politik bilinci savunuyoruz. Bu nedenle bizlere katılmak isteyen kişilerin de bu bilinç ile hareket etmesini ön görüyor ve ilkelerimizi benimsemeye, birlikte konuşup birlikte üretmeye davet ediyoruz.

Kuir Gaming'e gamerlar ve gamer olmak isteyenler nasıl ulaşabilir ve bu alanda nasıl var olabilir?

Katılımcılara ulaşmak için çeşitli sosyal medya araçlarını kullanıyoruz. Güncel etkinliklerimizi Instagram hesabımız üzerinden duyuruyoruz. YouTube kanalımız üzerinden videolar yayınlıyor ve oynadığımız birtakım oyunları paylaşıyoruz. Önümüzdeki 12 ay içerisinde bizleri Twitch canlı yayınlarında görebilirsiniz. Bizleri tüm bu medya platformlarından takip edebilirler. Yakın zamanda Instagram hesabımız üzerinden kişilerin bizlere katılabilmesi adına bir form yayınlayacağız. Topluluk olarak iletişimimizde Discord platformunu kullanıyoruz. Sık kullandığımız platformların kullanım kılavuzlarını yayınlayarak erişilebilirliği sağlamak istediğimiz için bu çalışmalarımız biter bitmez formu yayınlayacağız. Biraz sık eleyip sık dokuduğumuzu söyleyebiliriz.


Etiketler: yaşam, medya okulu, staj
İstihdam