08/06/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Loki dizisinin son fragmanında Fesatlık Tanrısı’nın dosyasında cinsiyeti akışkan yazıyor. Ancak Marvel’ın hep yaptığı gibi Loki’nin cinsiyet kimliğini ima ile sınırlı tutup tutmayacağı merak konusu…

Loki, nihayet Marvel Sinematik Evreni’nde de akışkan cinsiyetli mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ temsili konusunda çizgi romanların aksine sürekli sınıfta kalan Marvel Sinematik Evreni’nin en sevilen karakterlerinden Loki’nin akışkan cinsiyetli olduğu doğrulandı.

Tom Hiddleston’ın hayat verdiği Loki, uzun süredir beyaz perdenin en sevilen karakterlerinden biri. Fesatlık Tanrısı Loki’nin hikayesi, kötü karakterlikten anti-kahramanlığa Marvel’ın film uyarlamalarında hayranların en sevdiği hikayelerden biri oldu.

Avengers Endgame filmindeki zaman yolculuğunun ardından, Loki’yi 2012 yılında New York’a saldırdığı haliyle yeniden izleyeceğiz. Sinematik Evren’i genişletmek için Disney+ da yayınlanan dizilere yenisi ekleniyor. Loki’nin kendi adıyla yayınlanacak dizisi yarın başlıyor.

Dizi öncesinde Loki Twitter hesabında yayınlanan kısa fragmanda favori tanrımızı gerçekliği ve zaman akışını değiştirdiği için Zaman Değişim Otoritesi (Time Variance Authority) tarafından alıkonulmuşken görüyoruz. Loki’nin dosyasında cinsiyeti ise akışkan olarak yazıyor.

loki-nihayet-marvel-sinematik-evreni-nde-de-akiskan-cinsiyetli-mi-1 

Çizgi romanda Loki: Kendimi akışkan cinsiyetli olarak TANIMLAMIYORUM, BEN akışkan cinsiyetliyim. Kendimi ŞILLIK olarak tanımlıyorum.

Öte yandan Loki’nin akışkan cinsiyeti çizgi romanlarda bir süredir biliniyor. 2014’te yayınlanan “Thor ve Loki: Onuncu Diyar” (Thor & Loki: The Tenth Realm) çizgi romanında Loki’nin “babası” Odin Loki’ye hem oğlum hem de kızım diye seslenmişti.

Loki, çizgi romanlarda şekil değiştirme yeteneğiyle biliniyor. Sinematik Evren’de Loki’nin akışkan cinsiyetli olarak açılıp açılmayacağı, dosyasında yazan “akışkanın” tam olarak ne anlama geleceğini ise diziyi izledikçe öğreneceğiz.

Marvel Sinematik Evreni’nin LGBTİ+ temsili karnesi

2017 yılında Thor: Ragnarok filmi vizyona girmeden Valkyrie karakterinin de filmde yer alacağı hayranlarda heyecan ve beklenti yaratmıştı. Çizgi romanlarda biseksüel olan karakterin beyaz perdede de biseksüel olacağı ima edilmişti.

loki-nihayet-marvel-sinematik-evreni-nde-de-akiskan-cinsiyetli-mi-2

Ancak filmde Valkyrie karakterinin cinsel yönelimine dair herhangi bir sahne yer almıyordu. Karaktere hayat veren Tessa Thompson, Rolling Stone’a yaptığı açıklamada Valkyrie’nin yatak odasından çıkan bir kadının yer aldığı bir sahne çektiklerini söyledi. Ancak sahne son kurguda kesildi.

Marvel çizgi romanlarında biseksüel olan Valkyrie karakterinin Marvel Sinematik Evreni’nde (MCU) de biseksüel olduğunu, çizgi romanlardaki orijinaline sadık kalındığını açıklayan Thompson şöyle dedi:

“Biseksüel ve evet erkeklerin kendisi hakkındaki fikirlerine çok da önem vermiyor. Oynaması çok keyifli bir rol.”

loki-nihayet-marvel-sinematik-evreni-nde-de-akiskan-cinsiyetli-mi-3

İzleyicide beklenti yaratan bir diğer karakter ise Wiccan’dı. WandaVision dizisinde çocukluğunu gördüğümüz Wiccan, çizgi romanlarda eşcinsel. Marvel’in 2020 yılında yayımlamaya başladığı çizgi roman “Empyre” son sayısında Wiccan, sevgilisi Hulkling ile evlendi. Bu evlilik ile Marvel dünyasında ilk defa süper kahramanlar eşit evlilik hakkını kullandı. WandaVision dizisinde de Wiccan’a dair daha fazla hikaye görmek isteyen izleyici ise hayal kırıklığına uğradı.

Öte yandan Marvel’ın queer-baiting yaptığı, karakterlerin LGBTİ+ olacağına dair dedikoduları yaydığı, bu sayede LGBTİ+ seyirciyi çektiği ancak filmlerde açıkça LGBTİ+ karakterlere yer vermemesi de eleştiriliyor.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam