19/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Nilüfer Belediyesi ve Özgür Renkler, kendilerine yönelik nefret söyleminin cezasız kalmasını eleştirdi: ‘Sapkın diye hakaret edip insanların değerlerinin aşağılanması ifade özgürlüğü müdür?’

Nilüfer Belediyesi ve Özgür Renkler, kendilerine yönelik nefret söyleminin cezasız kalmasını eleştirdi: “Sapkın diye hakaret edip insanların değerlerinin aşağılanması ifade özgürlüğü müdür?”

Özgür Renkler 1 Mayıs eyleminde, 2015

Nilüfer Belediyesi ile Özgür Renkler LGBTİ’nin düzenlediği 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliğini, ‘Gafletin böylesi’ başlığı ve LGBTİ’lerden ‘sapkınlar’ diye bahsederek duyuran Milli Gazete’nin haberine açılan davada, mahkeme ayrımcılık içerikli sözler için ‘ifade özgürlüğü’ dedi.

LGBTİ’lere ‘sapkın’ demenin ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi tartışma yarattı. Nefret söyleminin meşru görülmesine yol açan bu kararı Nilüfer Belediyesi’ne ve Özgür Renkler’e sorduk.

“Çirkin söylemler yargı tarafından cezasız bırakıldı”

Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Ali Sevilen, “Nilüfer Belediyesi olarak 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle gerçekleştirdiğimiz ‘AIDS Öldürmez, Önyargı Öldürür’ isimli panelimiz hakkında yapılan haksız eleştirilerin, toplumsal olarak bir homofobi yaratma eylemi olduğunu söylemiştik. Bugün yaşananlara baktığımızda doğru bir tespitte bulunduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Sevilen, nefret söyleminin yargı tarafından cezasız bırakılmasını eleştirerek şöyle devam etti: “Daha kötüsü de şu ki yapılan bu çirkin söylemlerin yargı tarafından cezasız bırakılması. Türkiye’de ne zamandan beri ifade özgürlüğü adı altında insanlar aşağılanıyor tartışmasına girmeyeceğiz bile. Hem sapkın diye hakaret edip hem insanların değerlerinin aşağılanması ifade özgürlüğü müdür? Ayrımcı bir dil kullanarak insanları toplumun açık hedefi yapmak nefret suçlarına yol açmaz mı?”

“Eşcinselliğin sapkınlık olarak tanımlanmasının dayanağı yok”

Homofobik ve ayrımcı dil kullanarak toplumsal bütünlüğü oluşturacağını düşünen medya kuruluşlarının eşitlik, özgürlük ve kapsayıcılıktan bihaber olduğunu belirten Sevilen, LGBTİ kimliklerin sapkınlık olarak nitelendirilmesinin bireysel özgürlüklere ve toplumsal bütünlüğe zarar verdiğini vurguladı ve ekledi:

“Eşcinselliğin sapkınlık olarak tanımlanmasının hiçbir bilimsel ve hukuksal dayanağı yoktur.”

Nilüfer Belediyesi eşitlik için çalışmaya devam edecek

Nilüfer Belediyesi olarak yaptıkları tüm çalışmalarda kapsayıcı, eşit ve katılımcı hizmetler üretmeyi kendine ilke edinen bir kurum olduklarını bir kez daha hatırlatan Sevilen son olarak şunları kaydetti:

“Her türlü ayrımcılıktan uzak, kültürel, sosyal, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, etnik ve ekonomik farklılıkların gözetildiği ve bu farklardan kaynaklanabilecek eşitsizlikleri bertaraf edecek bir yönetim anlayışıyla hareket eden, hiçbir vatandaşın kentsel yaşam kalitesinin zarar görmediği ve belediye hizmetlerine erişimde ayrımcılığa uğramadığı, bir Nilüfer oluşturmayı ve bunu sürdürülebilir kılmayı taahhüt ediyoruz. 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında yaptığımız farkındalık çalışmaları da bu taahhüdümüzün bir gereğidir.”

Özgür Renkler: Nefrete inat, yaşasın hayat!

Özgür Renkler LGBTİ ise KaosGL.org’a yaptığı açıklamada homofobi ve transfobinin ifade özgürlüğü olmadığını belirtti:

“Bizler tekrar hatırlatmak isteriz ki homofobi ve transfobi ifade özgürlüğü değil, LGBTİ'lerin hayatın her alanında var olabilmesini zorlaştıran tutumlardır. Okulumuzda, iş yerimizde, sokağımızda, parkımızda bizlere hayatı dar etmeye çalışan ve hatta hayattan koparan bu tutumların ifadesinin özgürlüğü olamaz. Nefret söylemlerini ifade özgürlüğü olarak kabul etmiyoruz. LGBTİ'lerin hayatın her alanında yaşadıkları güçlükleri azaltmak, homofobi, transfobi ve nefrete ile mücadele etmek, toplum yararı düşünülerek verilen kararlarda LGBTİ'lerin de bu toplumun bir parçası olduğunu yılgınlığa düşmeden her seferinde daha yüksek ses ile ifade etmek için burada ve bir arada olmaya devam edeceğiz. Nefrete inat, yaşasın hayat.”

İlgili haberler:

Gasteler bizi söyler: Gafletten uyanın, LGBTİ’ler ‘sapkın’ değil!

Akit’in homofobik nefreti cezasız kaldı

Merhaba ben sapkın, tanışalım mı?

Maksat ifade özgürlüğü: Nefretin ne hoş, ne güzel şiddetin!

Nilüfer Belediyesi’nden HIV/AIDS etkinliği

Mahkemeye göre homofobi nefret suçu değil, ifade özgürlüğü!


Etiketler: yaşam
İstihdam